Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)
Sylabus przedmiotu Aktualne problemy współczesnego warzywnictwa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Aktualne problemy współczesnego warzywnictwa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa znajomość zagadnień z warzywnictwa i zielarstwa. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie doktorantów ze zmianami zachodzącymi w produkcji warzywniczej i zielarskiej. |
C-2 | Wskazanie proekologicznych aspektów uprawy warzyw na polu i pod osłonami. |
C-3 | Dążenie do doskonalenia produkcji warzyw o podwyższonej jakości. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół. | 2 |
T-K-2 | Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami. | 2 |
T-K-3 | Uprawa warzyw o podwyższonej jakości. | 5 |
T-K-4 | Produkcja warzyw i ziół dla przetwórstwa. | 3 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Konsultacje | 2 |
A-K-2 | Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej. | 5 |
A-K-3 | Przygotowanie doktorantów do zajęć. | 6 |
A-K-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu. | 6 |
A-K-5 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład konwersatoryjny. |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna. |
M-3 | Metody eksponujące - prezentacja multimedialna, zdjęcia, filmy. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność w dyskusji. |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie referatu. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C05-1_W01 Ma wiedzę z zakresu osiągnięć naukowych oraz stosowania nowoczesnych metod i technologii w produkcji warzyw. | OG_3A_W07, OG_3A_W03 | — | C-1, C-2, C-3 | T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C05-1_U01 Krytycznie ocenia i rozwiązuje aktualnie problemy w produkcji warzyw i ziół na polu i pod osłonami. | OG_3A_U09, OG_3A_U04 | — | C-1, C-2, C-3 | T-K-3, T-K-1, T-K-2 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C05-1_K01 Świadomy problemów i wyzwań stojących przed producentami warzyw i ziół. | OG_3A_K01 | — | C-1, C-2, C-3 | T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C05-1_W01 Ma wiedzę z zakresu osiągnięć naukowych oraz stosowania nowoczesnych metod i technologii w produkcji warzyw. | 2,0 | |
3,0 | Wykazuje się znajomością wyników badań z zakresu nowoczesnych metod produkcji warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C05-1_U01 Krytycznie ocenia i rozwiązuje aktualnie problemy w produkcji warzyw i ziół na polu i pod osłonami. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wykorzystać w praktyce niektóre osiągnięcia naukowe i nowoczesne technologie w celu rozwiązywania problemów związanych z produkcją proekologiczną i jakością warzyw i ziół na świeży rynek i do przetwórstwa. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C05-1_K01 Świadomy problemów i wyzwań stojących przed producentami warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Świadomy problemów związanych z proekologicznym aspektem uprawy warzyw i ziół oraz ich wartością biologiczną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Knaflewski M. (red), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010
- Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 2010
- Hasło Ogrodnicze, Plantpress Sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik - aktualne egzemplarze.
- Warzywa, Plantpress Sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik - aktualne egzemplarze.
Literatura dodatkowa
- Nauka i praktyka ogrodnicza dla zdrowia i środowiska., Uniwersyteyt Przyrodniczy w Lublinie., Lublin, 2011, Materiały konferencji naukowej.
- Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego., Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, Falenty, 2011
- Plant - the sourse of research material., Polska Akademia Nauk, Lubelskie Tow. Wspierania Nauk Farmaceutycznych, Lublin, 2012, 2nd International Conference and Workshop.