Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Zielarstwo

Sylabus przedmiotu Podstawy prawa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy prawa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza o społeczeństwie, historia rozwoju państwa, psychologia jednostki, socjologiczne uwarunkowania rozwoju człowieka.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie podstawowych określeń stosowanych w konstruowaniu aktów prawnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Pojęcie prawa. Źródła prawa.1
T-W-2Stosunek prawny. Wykładnia prawa.1
T-W-3Luki w prawie, kolizje przepisów.1
T-W-4Systematyka prawa.1
T-W-5Prawo cywilne - osoby fizyczne, osoby prawne, klauzule, czynności prawne.1
T-W-6Przedstawicielstwo i prekluzja.1
T-W-7Prawo rzeczowe - własność, współwłasność, zastaw, hipoteka, służebność.1
T-W-8Ochrona posiadania i własności - księgi wieczyste.1
T-W-9Postępowanie cywilne. Orzeczenie sądowe.1
T-W-10Postępowanie egzekucyjne. Postępowanie administracyjne.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury16
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna panelowa.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne.
S-2Ocena formująca: Ocena umiejętności logicznego rozumienia systemów społecznych - sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A09_W07
Student posiada podstawową wiedzę obejmującą elementy prawa cywilnego, gospodarczego oraz orzekania spraw spornych przez sądy.
OG_1A_W17R1A_W02, R1A_W05, R1A_W07, R1A_W08InzA_W03, InzA_W05C-1T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A09_U13
Potrafi ogólnie sformułować problemy prawne wystepujace w obszarze produkcji rolniczej i leśnej.
OG_1A_U13R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U10InzA_U03, InzA_U04, InzA_U07C-1T-W-9, T-W-10M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_A09_K06
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań prawnych wystepujacych w obszarze produkcji rolniczej.
OG_1A_K06R1A_K03, R1A_K04, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-1T-W-5M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_A09_W07
Student posiada podstawową wiedzę obejmującą elementy prawa cywilnego, gospodarczego oraz orzekania spraw spornych przez sądy.
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_A09_U13
Potrafi ogólnie sformułować problemy prawne wystepujace w obszarze produkcji rolniczej i leśnej.
2,0Student nie potrafi definiować podstawowych zagadnień prawnych.
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagadnienia prawne.
3,5Student potrafi zdefiniować oraz analizować treści podstawowych zagadnień prawnych.
4,0Student potrafi zdefiniować, analizować oraz dyskutować na temat podstawowych zagdanień prawnych.
4,5Student potrafi zdefiniować, analizować, dyskutować, wnioskować w obszarze podstawowych zagadnień prawnych.
5,0Student potrafi określić zakres prawa oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_A09_K06
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań prawnych wystepujacych w obszarze produkcji rolniczej.
2,0Student nie potrafi ustalić poziomu ograniczeń w wiedzy przedmiotu.
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy.
3,5Student potrafi połączyć posiadaną wiedzę przedmiotu z zagdanieniami ogólnospołecznymi regulującymi działanie podmiotów gospodarczych.
4,0Student potrafi ustalić zakres brakującej wiedzy oraz technikę jej uzupełniania.
4,5Student potrafi swobodnie prowadzic dyskusję na zadany temat.
5,0Student potrafi swobodnie prowadzić dyskusję wskazując na trendy w obszarze wiedzy w przedmiocie.

Literatura podstawowa

  1. Lewandowski J., Elementy prawa, WSiP, Warszawa, 2011
  2. Mroczkowska-Budziak A., Seidler R., Elementy prawa, eMPi, Warszawa, 2011, ISBN 978-83-62325-20-7
  3. Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów, Scriptum, Warszaw, 2009, ISBN 978-83-60251-21-8

Literatura dodatkowa

  1. Stepaniak M., Prawo spólek handlowych i prawo gospodarcze publiczne, C.H. Beck, Warszawa, 2009
  2. Borowicz M., Jak prowadzić działalność gospodarczą, C.H. Beck, Warszawa, 2008
  3. Łopatka A., Encyklopedia prawa, Prywatna Wyższa Szkoła Handlowa, Warszawa, 1997

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie prawa. Źródła prawa.1
T-W-2Stosunek prawny. Wykładnia prawa.1
T-W-3Luki w prawie, kolizje przepisów.1
T-W-4Systematyka prawa.1
T-W-5Prawo cywilne - osoby fizyczne, osoby prawne, klauzule, czynności prawne.1
T-W-6Przedstawicielstwo i prekluzja.1
T-W-7Prawo rzeczowe - własność, współwłasność, zastaw, hipoteka, służebność.1
T-W-8Ochrona posiadania i własności - księgi wieczyste.1
T-W-9Postępowanie cywilne. Orzeczenie sądowe.1
T-W-10Postępowanie egzekucyjne. Postępowanie administracyjne.1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury16
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_A09_W07Student posiada podstawową wiedzę obejmującą elementy prawa cywilnego, gospodarczego oraz orzekania spraw spornych przez sądy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W17student ma elementarną wiedzę w zakresie regulacji prawnych, ochrony własności intelektualnej, ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki zabiegów agrotechnicznych stosowanych w ogrodnictwie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Poznanie podstawowych określeń stosowanych w konstruowaniu aktów prawnych.
Treści programoweT-W-7Prawo rzeczowe - własność, współwłasność, zastaw, hipoteka, służebność.
T-W-8Ochrona posiadania i własności - księgi wieczyste.
T-W-9Postępowanie cywilne. Orzeczenie sądowe.
T-W-10Postępowanie egzekucyjne. Postępowanie administracyjne.
T-W-3Luki w prawie, kolizje przepisów.
T-W-6Przedstawicielstwo i prekluzja.
T-W-5Prawo cywilne - osoby fizyczne, osoby prawne, klauzule, czynności prawne.
T-W-4Systematyka prawa.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne.
S-2Ocena formująca: Ocena umiejętności logicznego rozumienia systemów społecznych - sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_A09_U13Potrafi ogólnie sformułować problemy prawne wystepujace w obszarze produkcji rolniczej i leśnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U13student stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w realizacji procesów technologicznych związanych z produkcją ogrodniczą, potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych pozyskiwanych w efekcie realizacji krajowych i międzynarodowych projektów badawczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Poznanie podstawowych określeń stosowanych w konstruowaniu aktów prawnych.
Treści programoweT-W-9Postępowanie cywilne. Orzeczenie sądowe.
T-W-10Postępowanie egzekucyjne. Postępowanie administracyjne.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna panelowa.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne.
S-2Ocena formująca: Ocena umiejętności logicznego rozumienia systemów społecznych - sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi definiować podstawowych zagadnień prawnych.
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagadnienia prawne.
3,5Student potrafi zdefiniować oraz analizować treści podstawowych zagadnień prawnych.
4,0Student potrafi zdefiniować, analizować oraz dyskutować na temat podstawowych zagdanień prawnych.
4,5Student potrafi zdefiniować, analizować, dyskutować, wnioskować w obszarze podstawowych zagadnień prawnych.
5,0Student potrafi określić zakres prawa oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_A09_K06Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań prawnych wystepujacych w obszarze produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Poznanie podstawowych określeń stosowanych w konstruowaniu aktów prawnych.
Treści programoweT-W-5Prawo cywilne - osoby fizyczne, osoby prawne, klauzule, czynności prawne.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi ustalić poziomu ograniczeń w wiedzy przedmiotu.
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy.
3,5Student potrafi połączyć posiadaną wiedzę przedmiotu z zagdanieniami ogólnospołecznymi regulującymi działanie podmiotów gospodarczych.
4,0Student potrafi ustalić zakres brakującej wiedzy oraz technikę jej uzupełniania.
4,5Student potrafi swobodnie prowadzic dyskusję na zadany temat.
5,0Student potrafi swobodnie prowadzić dyskusję wskazując na trendy w obszarze wiedzy w przedmiocie.