Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N1)
Sylabus przedmiotu Genetycznie modyfikowane organizmy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ochrona środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Genetycznie modyfikowane organizmy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>, Danuta Kulpa <Danuta.Kulpa@zut.edu.pl>, Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>, Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>, Magdalena Pol-Szyszko <Magdalena.Pol-Szyszko@zut.edu.pl>, Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>, Stefan Stojałowski <Stefan.Stojalowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość podstaw genetyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z metodami modyfikacji genetycznych |
C-2 | Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota i charakterystyka metod stosowanych do modyfikacji genetycznych roślin | 2 |
T-A-2 | Zasady identyfikowania elementów konstruktów genowych (GMO) w roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych | 2 |
T-A-3 | Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w wybranych krajach świata | 2 |
T-A-4 | Prezentacje multimedialne o historii i stanie aktualnym upraw GMO, najważniejszych rozwiązaniach prawnych w zakresie wprowadzania GMO do środowiska oraz pracach badawczych | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Cele i metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie | 2 |
T-W-2 | Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO | 2 |
T-W-3 | Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM | 2 |
T-W-4 | Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO | 2 |
T-W-5 | Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów | 1 |
T-W-6 | Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w ćwiczeniach | 10 |
A-A-2 | przygotowanie do zajęć | 50 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | samodzielne studiowanie literatury związanej z przedmiotem | 46 |
A-W-3 | sprawdzian | 3 |
59 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena prezentacji multimedialnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O09-3_W01 Student zna sposoby tworzenia GMO, korzyści i zagrożenia wynikające z wprowadzania i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, zna podstawy prawodawstwa dotyczącego GMO | — | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O09-3_U01 Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów | — | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O09-3_K01 Student ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat | — | — | — | C-2 | T-A-4 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O09-3_W01 Student zna sposoby tworzenia GMO, korzyści i zagrożenia wynikające z wprowadzania i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, zna podstawy prawodawstwa dotyczącego GMO | 2,0 | |
3,0 | znajomość metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie, podstawowa wiedza na temat korzyści i zagrożeń wynikających z wprowadzania i użytkowania GMO | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O09-3_U01 Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów | 2,0 | |
3,0 | umiejętność formułowania sądu na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O09-3_K01 Student ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat | 2,0 | |
3,0 | wyrażanie własnej opinii na temat skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Malepszy S. (red), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Wrześniewska-Wal Iwona, Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne., Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008
- Twardowski T., Zimny J., Twardowska A., Biobezpieczeństwo biotechnologii., Agencja Edytor, Poznań, 2003
- Kwapich E., Twardowski T., Biotechnologia a prawo; zbiór przepisów., Agencja Edytor, Poznań, 2003