Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_O22_U01 | Odpowiednio diagnozuje najważniejsze agrofagi wywołujące straty ekonomiczne w wybranych uprawach i na terenach zieleni oraz potrafi określić zagrożenia wynikające z ich masowych pojawów w środowisku. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U06 | posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących |
---|
MR_1A_U10 | potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska |
MR_1A_U12 | potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie z przyczynami powastawania epidemii chorób i gradacji szkodników na obszarach uprawnych i terenach zieleni, w powiązaniu z czynnikami biotycznymi i abiotycznymi oraz ich skutkami ekonomicznymi. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów. |
---|
T-W-2 | Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii. |
T-W-3 | Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii. |
T-A-1 | Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin. |
T-W-4 | Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni. |
T-A-2 | Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym. |
Metody nauczania | M-1 | wykład |
---|
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | ćwiczenia przedmiotowe |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny |
---|
S-2 | Ocena formująca: ocena z prezentacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Potrafi zdiagnozować ważniejsze agrofagi odpowiedzialne za epidemie i gradacje w uprawach roślin. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |