Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Kontrola fitosanitarna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Kontrola fitosanitarna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>, Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 20 2,00,66zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,34zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii, znajomość technik mikrobiologicznych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z organizmami kwarantannowymi, zagrożeniami związanymi z ich rozprzestrzenieniem oraz podstawowymi technikami ich diagnozowania i zasadami postępowania w ramach kwarantanny zewnętrznej i wewnętrznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych.4
T-A-2Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych.3
T-A-3Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych.3
10
wykłady
T-W-1Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne.2
T-W-2Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.4
T-W-3Organizacja PIORiN i jej zadania.2
T-W-4Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.5
T-W-5Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze.5
T-W-6Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie projektu10
A-A-3konsultacje4
A-A-4studiowanie literatury3
A-A-5przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń3
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach20
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu14
A-W-3konsultacje15
A-W-4udział w zaliczeniu treści wykładowych3
A-W-5studiowanie przedmiotowej literatury8
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwium
S-2Ocena formująca: Projekt
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O21_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu prawodawstwa związanego z kontrolą fitosanitarną i organizmami kwarantannowymi oraz zna podstawowe procedury i metody postępowania z nimi.
MR_1A_W02, MR_1A_W05R1A_W02, R1A_W03, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O21_U01
Student potrafi zidentyfikować najważniejsze organizmy kwarantannowe posługując się podstawowymi technikami oraz podjąć odpowiednie działania zgodnie z obowiązującymi przepisami fitosanitarnymi.
MR_1A_U06, MR_1A_U10, MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O21_K01
Student ma potrzebę ciągłego dokształcania się, co pozwala mu prawidłowo roztrzygać dylematy związane z medycyną roślin oraz ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej. Jest przygotowany do pracy w słuzbach fitosanitarnych.
MR_1A_K01, MR_1A_K03, MR_1A_K05R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O21_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu prawodawstwa związanego z kontrolą fitosanitarną i organizmami kwarantannowymi oraz zna podstawowe procedury i metody postępowania z nimi.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o organizmach kwarantannowych, metodach ich identyfikacji, rozprzestrzenianiu i zagrożeniach związanych z ich obecnością.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O21_U01
Student potrafi zidentyfikować najważniejsze organizmy kwarantannowe posługując się podstawowymi technikami oraz podjąć odpowiednie działania zgodnie z obowiązującymi przepisami fitosanitarnymi.
2,0
3,0Potrafi wymienić i zidentyfikować wybrane organizmy kwarantannowe oraz podjąć działania w oparciu o obowiązujące przepisy prawne.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O21_K01
Student ma potrzebę ciągłego dokształcania się, co pozwala mu prawidłowo roztrzygać dylematy związane z medycyną roślin oraz ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej. Jest przygotowany do pracy w słuzbach fitosanitarnych.
2,0
3,0Ma świadomość zmian dotyczących przepisów kwarantannowych, co wiąże się z koniecznością aktualizacji wiedzy na ten temat.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Polskie i europejskie akty prawne związane z ochroną roślin i kontrolą fitosanitarną.
  2. Zych A., Lipa J.J., Kwarantannowe agrofagi Europy, Inspektorat Kwarantanny Roślin, Warszawa, 1994

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych.4
T-A-2Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych.3
T-A-3Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych.3
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne.2
T-W-2Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.4
T-W-3Organizacja PIORiN i jej zadania.2
T-W-4Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.5
T-W-5Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze.5
T-W-6Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych.2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie projektu10
A-A-3konsultacje4
A-A-4studiowanie literatury3
A-A-5przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach20
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu14
A-W-3konsultacje15
A-W-4udział w zaliczeniu treści wykładowych3
A-W-5studiowanie przedmiotowej literatury8
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O21_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu prawodawstwa związanego z kontrolą fitosanitarną i organizmami kwarantannowymi oraz zna podstawowe procedury i metody postępowania z nimi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z organizmami kwarantannowymi, zagrożeniami związanymi z ich rozprzestrzenieniem oraz podstawowymi technikami ich diagnozowania i zasadami postępowania w ramach kwarantanny zewnętrznej i wewnętrznej.
Treści programoweT-W-2Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-1Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne.
T-A-1Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych.
T-W-3Organizacja PIORiN i jej zadania.
T-W-4Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-5Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-6Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych.
T-A-2Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych.
T-A-3Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych.
Metody nauczaniaM-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium
S-2Ocena formująca: Projekt
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o organizmach kwarantannowych, metodach ich identyfikacji, rozprzestrzenianiu i zagrożeniach związanych z ich obecnością.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O21_U01Student potrafi zidentyfikować najważniejsze organizmy kwarantannowe posługując się podstawowymi technikami oraz podjąć odpowiednie działania zgodnie z obowiązującymi przepisami fitosanitarnymi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z organizmami kwarantannowymi, zagrożeniami związanymi z ich rozprzestrzenieniem oraz podstawowymi technikami ich diagnozowania i zasadami postępowania w ramach kwarantanny zewnętrznej i wewnętrznej.
Treści programoweT-W-2Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-1Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne.
T-A-1Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych.
T-W-3Organizacja PIORiN i jej zadania.
T-W-4Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-5Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-6Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych.
T-A-2Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych.
T-A-3Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych.
Metody nauczaniaM-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wymienić i zidentyfikować wybrane organizmy kwarantannowe oraz podjąć działania w oparciu o obowiązujące przepisy prawne.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O21_K01Student ma potrzebę ciągłego dokształcania się, co pozwala mu prawidłowo roztrzygać dylematy związane z medycyną roślin oraz ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej. Jest przygotowany do pracy w słuzbach fitosanitarnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z organizmami kwarantannowymi, zagrożeniami związanymi z ich rozprzestrzenieniem oraz podstawowymi technikami ich diagnozowania i zasadami postępowania w ramach kwarantanny zewnętrznej i wewnętrznej.
Treści programoweT-W-2Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-1Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne.
T-A-1Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych.
T-W-3Organizacja PIORiN i jej zadania.
T-W-4Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-5Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze.
T-W-6Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych.
T-A-2Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych.
T-A-3Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych.
Metody nauczaniaM-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość zmian dotyczących przepisów kwarantannowych, co wiąże się z koniecznością aktualizacji wiedzy na ten temat.
3,5
4,0
4,5
5,0