Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Ogrodnictwo ekologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ogrodnictwo ekologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 20 1,00,66zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 1,00,34zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomości z zakresu warzywnictwa i sadownictwa oraz ochrony roślin ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznej i proekologicznej produkcji warzyw i owoców
C-2zapoznanie studentów z regulacjami prawnymi produkcji ekologicznej, proekologicznej i integrowanej
C-3zapoznanie studentów z funkcjonowaniem ekologicznych gospodarstw ogrodniczych oraz organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ekologiczne i proekologiczne metody uprawy najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Ocena jakości warzyw i owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych10
10
wykłady
T-W-1Zasady ogrodnictwa ekologicznego i podstawy integrowanej produkcji ogrodniczej. Charakterystyka ekologicznych metod produkcji warzyw i owoców. Regulacje prawne, certyfikacje upraw, organizacje zrzeszające producentów żywności ekologicznej. Organizacja i funkcjonowanie ogrodniczych gospodarstw ekologicznych i ekoturystycznych.20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje6
A-A-3przygotowanie do cwiczen audytoryjnych10
A-A-4przygotowanie do zaliczenia cwiczen audytoryjnych4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O14_W01
Student zna schematy działania, normy i metody ekologicznej, proekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców
MR_1A_W09, MR_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O14_U01
Student potrafi zaplanowac i zorganizować ekologiczną produkcję najważniejszych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2, C-3T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O14_K01
Student odpowiednio określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K08R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-3T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O14_W01
Student zna schematy działania, normy i metody ekologicznej, proekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców
2,0
3,0Student zna podstawowe schematy działania, normy i metody ekologicznej, proekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O14_U01
Student potrafi zaplanowac i zorganizować ekologiczną produkcję najważniejszych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował umiejetnosc planowania i organizowania produkcji ekologicznej najważniejszych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O14_K01
Student odpowiednio określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sołtysiak U. (red.), Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Stiifung Leben & Umwelt, Warszawa, 1993
  2. Szymona J., Studzińska B., ABC ogrodnictwa ekologicznego, EMES, Kielce, 1994
  3. Siebeneicher G. E., Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warzawa, 1997
  4. Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  5. Ustawa z dn. 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz.U. 09. Nr 116, poz.975, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Hasło ogrodnicze, 2011
  2. Sad Nowoczesny, 2011
  3. Bartosik W., Zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, ZODR Barzkowice, Barzkowice, 2010
  4. MRiRW, Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo ITP, Warszawa-Falenty, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ekologiczne i proekologiczne metody uprawy najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Ocena jakości warzyw i owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady ogrodnictwa ekologicznego i podstawy integrowanej produkcji ogrodniczej. Charakterystyka ekologicznych metod produkcji warzyw i owoców. Regulacje prawne, certyfikacje upraw, organizacje zrzeszające producentów żywności ekologicznej. Organizacja i funkcjonowanie ogrodniczych gospodarstw ekologicznych i ekoturystycznych.20
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje6
A-A-3przygotowanie do cwiczen audytoryjnych10
A-A-4przygotowanie do zaliczenia cwiczen audytoryjnych4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O14_W01Student zna schematy działania, normy i metody ekologicznej, proekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznej i proekologicznej produkcji warzyw i owoców
C-2zapoznanie studentów z regulacjami prawnymi produkcji ekologicznej, proekologicznej i integrowanej
C-3zapoznanie studentów z funkcjonowaniem ekologicznych gospodarstw ogrodniczych oraz organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej
Treści programoweT-W-1Zasady ogrodnictwa ekologicznego i podstawy integrowanej produkcji ogrodniczej. Charakterystyka ekologicznych metod produkcji warzyw i owoców. Regulacje prawne, certyfikacje upraw, organizacje zrzeszające producentów żywności ekologicznej. Organizacja i funkcjonowanie ogrodniczych gospodarstw ekologicznych i ekoturystycznych.
T-A-1Ekologiczne i proekologiczne metody uprawy najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Ocena jakości warzyw i owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe schematy działania, normy i metody ekologicznej, proekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O14_U01Student potrafi zaplanowac i zorganizować ekologiczną produkcję najważniejszych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznej i proekologicznej produkcji warzyw i owoców
C-2zapoznanie studentów z regulacjami prawnymi produkcji ekologicznej, proekologicznej i integrowanej
C-3zapoznanie studentów z funkcjonowaniem ekologicznych gospodarstw ogrodniczych oraz organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej
Treści programoweT-W-1Zasady ogrodnictwa ekologicznego i podstawy integrowanej produkcji ogrodniczej. Charakterystyka ekologicznych metod produkcji warzyw i owoców. Regulacje prawne, certyfikacje upraw, organizacje zrzeszające producentów żywności ekologicznej. Organizacja i funkcjonowanie ogrodniczych gospodarstw ekologicznych i ekoturystycznych.
T-A-1Ekologiczne i proekologiczne metody uprawy najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Ocena jakości warzyw i owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował umiejetnosc planowania i organizowania produkcji ekologicznej najważniejszych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O14_K01Student odpowiednio określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznej i proekologicznej produkcji warzyw i owoców
C-2zapoznanie studentów z regulacjami prawnymi produkcji ekologicznej, proekologicznej i integrowanej
C-3zapoznanie studentów z funkcjonowaniem ekologicznych gospodarstw ogrodniczych oraz organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej
Treści programoweT-W-1Zasady ogrodnictwa ekologicznego i podstawy integrowanej produkcji ogrodniczej. Charakterystyka ekologicznych metod produkcji warzyw i owoców. Regulacje prawne, certyfikacje upraw, organizacje zrzeszające producentów żywności ekologicznej. Organizacja i funkcjonowanie ogrodniczych gospodarstw ekologicznych i ekoturystycznych.
T-A-1Ekologiczne i proekologiczne metody uprawy najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Ocena jakości warzyw i owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0