Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka w nawożeniu roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka w nawożeniu roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Justyna Chudecka <Justyna.Chudecka@zut.edu.pl>, Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Adam Sammel <Adam.Sammel@zut.edu.pl>, Marta Wojcieszczuk <Marta.Wojcieszczuk@zut.edu.pl>, Czesław Wołoszyk <Czeslaw.Woloszyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 10 1,50,34zaliczenie
wykładyW4 20 1,50,66zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy fizjologii roslin i chemii nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studenta z asortymentem różnych grup nawozów
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zalezności od uwarunkowań środowiskowych i gatunku uprawianej rośliny
C-3wyrobienie umiejętności przeprowadzenia diagnostyki gleb i nawozów
C-4zapoznanie studenta z korzystnym i niekorzystnym oddziaływaniem nawozów na środowisko i jakość plonów roślin

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody mineralizacji materiału glebowego i rośinnego przeznaczonego do analiz chemicznych. Oznaczanie wybranych pierwiastków metodą absorpcji atomowej.3
T-A-2Oznaczanie potrzeb wapniowania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych (pH, krzywa nautralizacji). Rozdaje ziem ogrodniczych i ich zastosowanie2
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek3
T-A-4Przegląd próbek nawozów i środków wspomagających uprawę gleb. Zasady mieszania i przechowywania nawozów mineralnych.2
10
wykłady
T-W-1Diagnostyka wymagań pokarmowych i nawozowych roślin.2
T-W-2Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych6
T-W-3Charakterystyka nawozów stosowanych w produkcji roślin uprawnych (nawozy doglebowe i dolistne)5
T-W-4Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do uzyźniania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych3
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów na środowisko i jakość plonu roślin.2
T-W-6Komputerowe doradztwo nawozowe2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń12
A-A-3samodzielen studiowanie zagadnień12
A-A-4udział w konsultacjach przedmiotowych10
44
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów8
A-W-4udział w konsultacjach przedmiotowaych6
44

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2demonstracje materiałów dydaktycznych
M-3prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika
M-4dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta
S-2Ocena podsumowująca: ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O10_W01
Zna asortyment nawozów, sposoby określenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin
MR_1A_W05, MR_1A_W06, MR_1A_W13R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-3T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-A-4, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1
MR_1A_O10_W02
Ma wiedzę z korzystnego i niekorzystnego oddziaływania odpadów komuanlnych, przemysłowych oraz środków wspomagających uprawę na środowisko i na jakość plonu roslin
MR_1A_W05, MR_1A_W06R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-4T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-A-3, T-A-2M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O10_U01
umie ocenić wartość nawozwą wybranych nawozów, potrzeby nawozwe roślin oraz sporządzić projkekt nawozwy gleb z wykorzystaniem nawozów
MR_1A_U09, MR_1A_U10R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-3, T-A-1, T-W-6M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O10_K01
Student aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy. Ma świadomość wpływu stanu gleb i nawożenia na jakość plonu roślin
MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2, C-3T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O10_W01
Zna asortyment nawozów, sposoby określenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin
2,0
3,0Student zna podstawową wiedzę z zakresu diagnostyki nawożenia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_O10_W02
Ma wiedzę z korzystnego i niekorzystnego oddziaływania odpadów komuanlnych, przemysłowych oraz środków wspomagających uprawę na środowisko i na jakość plonu roslin
2,0
3,0Student zna podstawowezasady stosowania odpadów komunalnych, przemysłowych i środków wspomagających uprawę oraz ich właściwości
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O10_U01
umie ocenić wartość nawozwą wybranych nawozów, potrzeby nawozwe roślin oraz sporządzić projkekt nawozwy gleb z wykorzystaniem nawozów
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie diagnostyki nawożenia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O10_K01
Student aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy. Ma świadomość wpływu stanu gleb i nawożenia na jakość plonu roślin
2,0
3,0Student uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, wykazuje się małym stopniem sumienności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu. Ma niewielką wiedzę o wpływie stosowanych odpaów na jakość gleb i roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. A. Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych, PWRiL, Poznań, 2012, I
  2. J.Nurzyński, Nawożenie roślin ogrodniczych, AR Lublin, Lublin, 2003
  3. W. Sady, Nawożenie warzyw polowych, Plantpress sp.z.o.o., Kraków, 2000, I
  4. E.Krzywy-Gawrońska, Analzi chemiczna gleb, nawozów i roślin, AR, Szczecin, 2007, I
  5. W.Breś, Żywienie roślin ogrodniczych, UP, Poznań, 2009, III
  6. S. Baran, J. Łabętowicz, E. Krzywy, Przyrodnicze wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne, PWRiL, Warszawa, 2011, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody mineralizacji materiału glebowego i rośinnego przeznaczonego do analiz chemicznych. Oznaczanie wybranych pierwiastków metodą absorpcji atomowej.3
T-A-2Oznaczanie potrzeb wapniowania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych (pH, krzywa nautralizacji). Rozdaje ziem ogrodniczych i ich zastosowanie2
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek3
T-A-4Przegląd próbek nawozów i środków wspomagających uprawę gleb. Zasady mieszania i przechowywania nawozów mineralnych.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Diagnostyka wymagań pokarmowych i nawozowych roślin.2
T-W-2Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych6
T-W-3Charakterystyka nawozów stosowanych w produkcji roślin uprawnych (nawozy doglebowe i dolistne)5
T-W-4Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do uzyźniania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych3
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów na środowisko i jakość plonu roślin.2
T-W-6Komputerowe doradztwo nawozowe2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń12
A-A-3samodzielen studiowanie zagadnień12
A-A-4udział w konsultacjach przedmiotowych10
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów8
A-W-4udział w konsultacjach przedmiotowaych6
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O10_W01Zna asortyment nawozów, sposoby określenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
MR_1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z asortymentem różnych grup nawozów
C-3wyrobienie umiejętności przeprowadzenia diagnostyki gleb i nawozów
Treści programoweT-W-1Diagnostyka wymagań pokarmowych i nawozowych roślin.
T-W-4Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do uzyźniania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych
T-W-2Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych
T-W-3Charakterystyka nawozów stosowanych w produkcji roślin uprawnych (nawozy doglebowe i dolistne)
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów na środowisko i jakość plonu roślin.
T-A-4Przegląd próbek nawozów i środków wspomagających uprawę gleb. Zasady mieszania i przechowywania nawozów mineralnych.
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2demonstracje materiałów dydaktycznych
M-3prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawową wiedzę z zakresu diagnostyki nawożenia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O10_W02Ma wiedzę z korzystnego i niekorzystnego oddziaływania odpadów komuanlnych, przemysłowych oraz środków wspomagających uprawę na środowisko i na jakość plonu roslin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
MR_1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4zapoznanie studenta z korzystnym i niekorzystnym oddziaływaniem nawozów na środowisko i jakość plonów roślin
Treści programoweT-W-4Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do uzyźniania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych
T-W-2Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów na środowisko i jakość plonu roślin.
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek
T-A-2Oznaczanie potrzeb wapniowania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych (pH, krzywa nautralizacji). Rozdaje ziem ogrodniczych i ich zastosowanie
Metody nauczaniaM-2demonstracje materiałów dydaktycznych
M-3prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowezasady stosowania odpadów komunalnych, przemysłowych i środków wspomagających uprawę oraz ich właściwości
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O10_U01umie ocenić wartość nawozwą wybranych nawozów, potrzeby nawozwe roślin oraz sporządzić projkekt nawozwy gleb z wykorzystaniem nawozów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z asortymentem różnych grup nawozów
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zalezności od uwarunkowań środowiskowych i gatunku uprawianej rośliny
C-3wyrobienie umiejętności przeprowadzenia diagnostyki gleb i nawozów
Treści programoweT-W-1Diagnostyka wymagań pokarmowych i nawozowych roślin.
T-W-2Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych
T-W-3Charakterystyka nawozów stosowanych w produkcji roślin uprawnych (nawozy doglebowe i dolistne)
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek
T-A-1Metody mineralizacji materiału glebowego i rośinnego przeznaczonego do analiz chemicznych. Oznaczanie wybranych pierwiastków metodą absorpcji atomowej.
T-W-6Komputerowe doradztwo nawozowe
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2demonstracje materiałów dydaktycznych
M-3prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie diagnostyki nawożenia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O10_K01Student aktywnie uczestniczy w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy. Ma świadomość wpływu stanu gleb i nawożenia na jakość plonu roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zalezności od uwarunkowań środowiskowych i gatunku uprawianej rośliny
C-3wyrobienie umiejętności przeprowadzenia diagnostyki gleb i nawozów
Treści programoweT-A-4Przegląd próbek nawozów i środków wspomagających uprawę gleb. Zasady mieszania i przechowywania nawozów mineralnych.
T-A-3Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek
T-A-1Metody mineralizacji materiału glebowego i rośinnego przeznaczonego do analiz chemicznych. Oznaczanie wybranych pierwiastków metodą absorpcji atomowej.
T-A-2Oznaczanie potrzeb wapniowania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych (pH, krzywa nautralizacji). Rozdaje ziem ogrodniczych i ich zastosowanie
Metody nauczaniaM-2demonstracje materiałów dydaktycznych
M-3prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, wykazuje się małym stopniem sumienności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu. Ma niewielką wiedzę o wpływie stosowanych odpaów na jakość gleb i roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0