Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Ekologiczne metody ochrony roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekologiczne metody ochrony roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 10 1,20,33zaliczenie
wykładyW6 30 1,80,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstawowych grup agrofagów
W-2student ma wiedzę z botaniki, agrometeorologii, podstaw produkcji roślin uprawnych i ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznego zwalczania agrofagów, w tym dopuszczonymi w uprawach o charakterze ekologicznym
C-2zapoznanie studenta z wymogami stawianymi uprawom ekologicznym i płodom rolnym pochodzącym z upraw ekologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych)5
T-L-2Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich.5
10
wykłady
T-W-1Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny.15
T-W-2Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.15
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń6
A-L-3studiowanie podanej literatury6
A-L-4przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia wiedzy z ćwiczeń9
A-L-5udział w konsultacjach6
37
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie podanej literatury7
A-W-3udział w konsultacjach8
A-W-4przygotowanie do pisemnego zaliczenia wiedzy z wykładów8
A-W-5udział w zaliczeniu wiedzy z wykładów2
55

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C33_W01
ma wiedzę o skutecznych ekologicznych sposobach zwalczania agrofagów w uprawach roślinnych i wymogach stawianych gospodarstwom ekologicznym
MR_1A_W07, MR_1A_W09, MR_1A_W11, MR_1A_W12R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C33_U01
posiada umiejętność poprawnego doboru metod ekologicznych skutecznych w zwalczaniu agrofagów w ważnych gospodarczo rodzajach upraw kierując się względami ekonomicznymi i wymogami stawianymi przed gospodarstwami o statusie gospodarstw ekologicznych i umiejętność ich praktycznego zastosowania
MR_1A_U07, MR_1A_U08, MR_1A_U11, MR_1A_U12R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C33_K01
ma świadomość konieczności ciągłego samodoskonalenia się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z ochroną roślin w uprawach ekologicznych, kierowania się zasadami integrowanej ochrony roślin i odpowiedzialności za jakość produktów rolnych
MR_1A_K01, MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K08R1A_K01, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C33_W01
ma wiedzę o skutecznych ekologicznych sposobach zwalczania agrofagów w uprawach roślinnych i wymogach stawianych gospodarstwom ekologicznym
2,0nie zna wymagań stawianych gospodarstwom ekologicznym; nie potrafi wymienić żadnej metody ekologicznego zwalzcania agrofagów
3,0zna wymagania stawiane przed rolnictwem ekologicznym, potrafi wymienić skuteczne ekologiczne metody zwalczania agrofagów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C33_U01
posiada umiejętność poprawnego doboru metod ekologicznych skutecznych w zwalczaniu agrofagów w ważnych gospodarczo rodzajach upraw kierując się względami ekonomicznymi i wymogami stawianymi przed gospodarstwami o statusie gospodarstw ekologicznych i umiejętność ich praktycznego zastosowania
2,0nie umie dobierać metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; nie umie praktycznie stosować ekologicznych metod ochrony roślin
3,0ma umiejętność doboru metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; umie praktycznie stosować ekologiczne metody ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C33_K01
ma świadomość konieczności ciągłego samodoskonalenia się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z ochroną roślin w uprawach ekologicznych, kierowania się zasadami integrowanej ochrony roślin i odpowiedzialności za jakość produktów rolnych
2,0Nie ma świadomości odpowiedzialności za jakość produkcji rolniczej, nie widzi konieczności stosowania integrowanych metod ochrony roślin, nie widzi konieczności samodoskonalenia się
3,0ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji rolniczej, ma potrzebę ciagłego samodoskonalenia się i rozumie konieczność stosowania zasad integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym
  2. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91
  3. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1. Podstawy fitopatologii, PWRiL, Poznań, 2010
  4. Wiech K., Ochrona roślin bez chemii, Działkowiec, 2001
  5. Matyjaszczyk E., Tratwal A., Walczak F., Wybrane zagadnienia ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym i integrowaniej ochronie roślin., IOR-PIB, Poznań, 2010
  6. Kowalska J., Pruszyński S. (red.), METODY I ŚRODKI PROPONOWANE DO OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH EKOLOGICZNYCH, IOR-PIB, Poznań, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Suter H., Graber C., Biologiczna ochrona roślin, Oficyna Wydawnicza Multiko, Warszawa, 1995

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych)5
T-L-2Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny.15
T-W-2Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.15
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń6
A-L-3studiowanie podanej literatury6
A-L-4przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia wiedzy z ćwiczeń9
A-L-5udział w konsultacjach6
37
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie podanej literatury7
A-W-3udział w konsultacjach8
A-W-4przygotowanie do pisemnego zaliczenia wiedzy z wykładów8
A-W-5udział w zaliczeniu wiedzy z wykładów2
55
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C33_W01ma wiedzę o skutecznych ekologicznych sposobach zwalczania agrofagów w uprawach roślinnych i wymogach stawianych gospodarstwom ekologicznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
MR_1A_W12posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznego zwalczania agrofagów, w tym dopuszczonymi w uprawach o charakterze ekologicznym
C-2zapoznanie studenta z wymogami stawianymi uprawom ekologicznym i płodom rolnym pochodzącym z upraw ekologicznych
Treści programoweT-L-1Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych)
T-W-1Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny.
T-W-2Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.
T-L-2Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna wymagań stawianych gospodarstwom ekologicznym; nie potrafi wymienić żadnej metody ekologicznego zwalzcania agrofagów
3,0zna wymagania stawiane przed rolnictwem ekologicznym, potrafi wymienić skuteczne ekologiczne metody zwalczania agrofagów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C33_U01posiada umiejętność poprawnego doboru metod ekologicznych skutecznych w zwalczaniu agrofagów w ważnych gospodarczo rodzajach upraw kierując się względami ekonomicznymi i wymogami stawianymi przed gospodarstwami o statusie gospodarstw ekologicznych i umiejętność ich praktycznego zastosowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U07potrafi zidentyfikować organizmy pożyteczne i skorelować ich występowanie z żywicielami w określonym środowisku oraz zastosować metody wspierające naturalny opór środowiska względem agrofagów
MR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznego zwalczania agrofagów, w tym dopuszczonymi w uprawach o charakterze ekologicznym
C-2zapoznanie studenta z wymogami stawianymi uprawom ekologicznym i płodom rolnym pochodzącym z upraw ekologicznych
Treści programoweT-L-1Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych)
T-W-1Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny.
T-W-2Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.
T-L-2Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie dobierać metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; nie umie praktycznie stosować ekologicznych metod ochrony roślin
3,0ma umiejętność doboru metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; umie praktycznie stosować ekologiczne metody ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C33_K01ma świadomość konieczności ciągłego samodoskonalenia się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z ochroną roślin w uprawach ekologicznych, kierowania się zasadami integrowanej ochrony roślin i odpowiedzialności za jakość produktów rolnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami ekologicznego zwalczania agrofagów, w tym dopuszczonymi w uprawach o charakterze ekologicznym
C-2zapoznanie studenta z wymogami stawianymi uprawom ekologicznym i płodom rolnym pochodzącym z upraw ekologicznych
Treści programoweT-L-1Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych)
T-W-1Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny.
T-W-2Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.
T-L-2Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma świadomości odpowiedzialności za jakość produkcji rolniczej, nie widzi konieczności stosowania integrowanych metod ochrony roślin, nie widzi konieczności samodoskonalenia się
3,0ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji rolniczej, ma potrzebę ciagłego samodoskonalenia się i rozumie konieczność stosowania zasad integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0