Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Integrowane metody ochrony roślin ogrodniczych i terenów zieleni:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Integrowane metody ochrony roślin ogrodniczych i terenów zieleni
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 30 2,00,51egzamin
ćwiczenia audytoryjneA6 30 2,00,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstawowych grup agrofagów upraw ogrodniczych i terenów zieleni
W-2podstawy prognozowania i sygnalizacji agrofagów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zdobycie wiedzy dotyczącej najważniejszych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni oraz umiejętności odpowiedniego dobierania skutecznych metod ochrony roślin przeciwko najważnjieszym agrofagom w systemie zintegrowanym, z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko i na organizmy pożyteczne

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przegląd najważniejszych agrofagów upraw warzywnych w gruncie i pod osłonami.9
T-A-2Przegląd najważniejszych agrofagów roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.6
T-A-3Przegląd naważniejszych agrofagów drzew i krzewów owocowych.9
T-A-4Przegląd najważniejszych agrofagów drzew i krzewów ozdobnych.6
30
wykłady
T-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.6
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.3
T-W-3Metody bezpośredniego zwlaczania agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Metody mechaniczne i fiziyczne. Metody biologiczne. Rola zapylaczy w uprawach ogrodniczych.6
T-W-4Metody chemiczne. Przegląd środków ochrony roślin stosowanych w ochronie upraw ogrodniczych przed agrofagami. Karencja i prewencja dla pszczół.6
T-W-5Integrowana ochrona wybranych drzew i krzewów owocowych przed agrofagami. Integrowana ochrona wybranych roślin warzywnych i ozndobnych w gruncie i pod osłonami przed agrofagami. Ochrona zieleni na terenach zurbanizowanych.9
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2studiowanie poleconej literatury dotyczacej przedmiotu15
A-A-3przygotowanie do zaliczenia teści programowych z ćwiczeń10
A-A-4konsultacje5
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury przedmiotowej15
A-W-3udział w konsultacjach5
A-W-4przygotowanie do egzaminu z treści przedmiotowych z wykładów10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-4film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie treści ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawdzian

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C29_W01
zna najważniejsze grupy agrofagów roślin ogrodniczych i terenów zieleni oraz rozumie bezpośredni ich wpływ na zdrowotność roślin, a także definiuje zagrożenia dla obszarów wiejskich i miejskich wynikające z ich obecności oraz wpływ na środowisko i rolę organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
MR_1A_W07, MR_1A_W10, MR_1A_W11, MR_1A_W12R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
MR_1A_C29_W02
rozróżnia i chrakteryzuje metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, w oparciu nowoczesne technologie i indywidualną przedsiębiorczość ze szczególnym uwzględnieniem wplywu stosowanych środków chemicznych na środowisko i organizmy pożyteczne
MR_1A_W09, MR_1A_W12, MR_1A_W13R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C29_U01
Potrafi odpowiednio dobrać skuteczne metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, wykorzystując nowoczesne, ekonomiczne technologie w systemie zintegrowanym, dodatkowo uwzględniając wpływ zastosowanych metod na zdrowie człowieka i środowisko
MR_1A_U03, MR_1A_U08, MR_1A_U11, MR_1A_U12R1A_U02, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C29_K01
Potrafi działać przedsiębiorczo i rozstrzygać dylematy związane z doborem skutecznych oraz bezpiecznych dla środowiska i człowieka metod ochrony roślin przed agrofagami w systemie zintegrowanym, w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, uwzględniając w pierwszej kolejności zabiegi profilaktyczne i protekcję środowiska
MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K06, MR_1A_K08R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C29_W01
zna najważniejsze grupy agrofagów roślin ogrodniczych i terenów zieleni oraz rozumie bezpośredni ich wpływ na zdrowotność roślin, a także definiuje zagrożenia dla obszarów wiejskich i miejskich wynikające z ich obecności oraz wpływ na środowisko i rolę organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
2,0
3,0potrawi scharakteryzować poszczególne grupy ważnych agrofagów upraw ogrodniczych i terenów zieleni oraz określić rolę organizmów pożytecznych w ochronie roślin przed organizmai szkodliwymi
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C29_W02
rozróżnia i chrakteryzuje metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, w oparciu nowoczesne technologie i indywidualną przedsiębiorczość ze szczególnym uwzględnieniem wplywu stosowanych środków chemicznych na środowisko i organizmy pożyteczne
2,0
3,0zna najskuteczniejsze metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni i uwzględnia ich wpływ na środowisko i organizmy pożyteczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C29_U01
Potrafi odpowiednio dobrać skuteczne metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, wykorzystując nowoczesne, ekonomiczne technologie w systemie zintegrowanym, dodatkowo uwzględniając wpływ zastosowanych metod na zdrowie człowieka i środowisko
2,0
3,0zna metody ochrony przed agrofagami roślin ogrodniczych i terenów zieleni, umie dokonać wyboru właściwych metod z uwzględnieniem nowych technologii i wymogów ekonomicznych i środowiskowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C29_K01
Potrafi działać przedsiębiorczo i rozstrzygać dylematy związane z doborem skutecznych oraz bezpiecznych dla środowiska i człowieka metod ochrony roślin przed agrofagami w systemie zintegrowanym, w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, uwzględniając w pierwszej kolejności zabiegi profilaktyczne i protekcję środowiska
2,0
3,0dobiera skuteczne metody ochrony roślin ogrodniczych i na terenach zieleni, uwzględniając aspekty ekonomiczne oraz zdrowie człowieka i bezpieczeństwo dla środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wiech K., Choroby i szkodnikii warzyw, Plantpress, Kraków, 1998
  2. Wiech K., Szkodniki drzew owocowych, Plantpress, Kraków, 2009
  3. łabanowski G, Soika G., Szkodniki ozdobnych drzew liściastych, Plantpress, Kraków, 2015
  4. Dobrzański A., Ochrona warzyw przed chwastami, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Zalecenia Ochrony Roślin Ozdobnych, Plantpress, Kraków, 2015
  2. Program Ochrony Roślin Sadowniczych, Plantpress, Kraków, 2015
  3. Program ochrony roślin warzywnych, Plantpress, Kraków, 2015
  4. Zalecenia ochrony roslin na lata 2014/2015, IOR-OIB, Poznań, 2014

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przegląd najważniejszych agrofagów upraw warzywnych w gruncie i pod osłonami.9
T-A-2Przegląd najważniejszych agrofagów roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.6
T-A-3Przegląd naważniejszych agrofagów drzew i krzewów owocowych.9
T-A-4Przegląd najważniejszych agrofagów drzew i krzewów ozdobnych.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.6
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.3
T-W-3Metody bezpośredniego zwlaczania agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Metody mechaniczne i fiziyczne. Metody biologiczne. Rola zapylaczy w uprawach ogrodniczych.6
T-W-4Metody chemiczne. Przegląd środków ochrony roślin stosowanych w ochronie upraw ogrodniczych przed agrofagami. Karencja i prewencja dla pszczół.6
T-W-5Integrowana ochrona wybranych drzew i krzewów owocowych przed agrofagami. Integrowana ochrona wybranych roślin warzywnych i ozndobnych w gruncie i pod osłonami przed agrofagami. Ochrona zieleni na terenach zurbanizowanych.9
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2studiowanie poleconej literatury dotyczacej przedmiotu15
A-A-3przygotowanie do zaliczenia teści programowych z ćwiczeń10
A-A-4konsultacje5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury przedmiotowej15
A-W-3udział w konsultacjach5
A-W-4przygotowanie do egzaminu z treści przedmiotowych z wykładów10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C29_W01zna najważniejsze grupy agrofagów roślin ogrodniczych i terenów zieleni oraz rozumie bezpośredni ich wpływ na zdrowotność roślin, a także definiuje zagrożenia dla obszarów wiejskich i miejskich wynikające z ich obecności oraz wpływ na środowisko i rolę organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
MR_1A_W12posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy dotyczącej najważniejszych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni oraz umiejętności odpowiedniego dobierania skutecznych metod ochrony roślin przeciwko najważnjieszym agrofagom w systemie zintegrowanym, z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko i na organizmy pożyteczne
Treści programoweT-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.
T-A-1Przegląd najważniejszych agrofagów upraw warzywnych w gruncie i pod osłonami.
T-A-2Przegląd najważniejszych agrofagów roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-A-3Przegląd naważniejszych agrofagów drzew i krzewów owocowych.
T-A-4Przegląd najważniejszych agrofagów drzew i krzewów ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie treści ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrawi scharakteryzować poszczególne grupy ważnych agrofagów upraw ogrodniczych i terenów zieleni oraz określić rolę organizmów pożytecznych w ochronie roślin przed organizmai szkodliwymi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C29_W02rozróżnia i chrakteryzuje metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, w oparciu nowoczesne technologie i indywidualną przedsiębiorczość ze szczególnym uwzględnieniem wplywu stosowanych środków chemicznych na środowisko i organizmy pożyteczne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W12posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy dotyczącej najważniejszych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni oraz umiejętności odpowiedniego dobierania skutecznych metod ochrony roślin przeciwko najważnjieszym agrofagom w systemie zintegrowanym, z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko i na organizmy pożyteczne
Treści programoweT-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.
T-W-3Metody bezpośredniego zwlaczania agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Metody mechaniczne i fiziyczne. Metody biologiczne. Rola zapylaczy w uprawach ogrodniczych.
T-W-4Metody chemiczne. Przegląd środków ochrony roślin stosowanych w ochronie upraw ogrodniczych przed agrofagami. Karencja i prewencja dla pszczół.
T-W-5Integrowana ochrona wybranych drzew i krzewów owocowych przed agrofagami. Integrowana ochrona wybranych roślin warzywnych i ozndobnych w gruncie i pod osłonami przed agrofagami. Ochrona zieleni na terenach zurbanizowanych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie treści ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna najskuteczniejsze metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni i uwzględnia ich wpływ na środowisko i organizmy pożyteczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C29_U01Potrafi odpowiednio dobrać skuteczne metody ochrony roślin przed agrofagami w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, wykorzystując nowoczesne, ekonomiczne technologie w systemie zintegrowanym, dodatkowo uwzględniając wpływ zastosowanych metod na zdrowie człowieka i środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U03posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z podmiotami związanymi z ochroną środowiska i z ochroną roślin
MR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy dotyczącej najważniejszych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni oraz umiejętności odpowiedniego dobierania skutecznych metod ochrony roślin przeciwko najważnjieszym agrofagom w systemie zintegrowanym, z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko i na organizmy pożyteczne
Treści programoweT-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.
T-W-3Metody bezpośredniego zwlaczania agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Metody mechaniczne i fiziyczne. Metody biologiczne. Rola zapylaczy w uprawach ogrodniczych.
T-W-4Metody chemiczne. Przegląd środków ochrony roślin stosowanych w ochronie upraw ogrodniczych przed agrofagami. Karencja i prewencja dla pszczół.
T-W-5Integrowana ochrona wybranych drzew i krzewów owocowych przed agrofagami. Integrowana ochrona wybranych roślin warzywnych i ozndobnych w gruncie i pod osłonami przed agrofagami. Ochrona zieleni na terenach zurbanizowanych.
T-A-1Przegląd najważniejszych agrofagów upraw warzywnych w gruncie i pod osłonami.
T-A-2Przegląd najważniejszych agrofagów roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-A-3Przegląd naważniejszych agrofagów drzew i krzewów owocowych.
T-A-4Przegląd najważniejszych agrofagów drzew i krzewów ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie treści ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna metody ochrony przed agrofagami roślin ogrodniczych i terenów zieleni, umie dokonać wyboru właściwych metod z uwzględnieniem nowych technologii i wymogów ekonomicznych i środowiskowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C29_K01Potrafi działać przedsiębiorczo i rozstrzygać dylematy związane z doborem skutecznych oraz bezpiecznych dla środowiska i człowieka metod ochrony roślin przed agrofagami w systemie zintegrowanym, w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni, uwzględniając w pierwszej kolejności zabiegi profilaktyczne i protekcję środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy dotyczącej najważniejszych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni oraz umiejętności odpowiedniego dobierania skutecznych metod ochrony roślin przeciwko najważnjieszym agrofagom w systemie zintegrowanym, z uwzględnieniem ich oddziaływania na środowisko i na organizmy pożyteczne
Treści programoweT-W-1Idea integrowanych metod ochrony roślin w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Zapobieganie pojawom agrofagów w uprawach ogrodniczych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-W-2Zasady wykonywania lustracji w uprawach ogrodniczych i progi ekonomicznego zagrożenia. Elementy ekonomiki ochrony roślin przed agrofagami.
T-W-3Metody bezpośredniego zwlaczania agrofagów w uprawach ogrodniczych i na terenach zieleni. Metody mechaniczne i fiziyczne. Metody biologiczne. Rola zapylaczy w uprawach ogrodniczych.
T-W-4Metody chemiczne. Przegląd środków ochrony roślin stosowanych w ochronie upraw ogrodniczych przed agrofagami. Karencja i prewencja dla pszczół.
T-W-5Integrowana ochrona wybranych drzew i krzewów owocowych przed agrofagami. Integrowana ochrona wybranych roślin warzywnych i ozndobnych w gruncie i pod osłonami przed agrofagami. Ochrona zieleni na terenach zurbanizowanych.
T-A-1Przegląd najważniejszych agrofagów upraw warzywnych w gruncie i pod osłonami.
T-A-2Przegląd najważniejszych agrofagów roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz na terenach zieleni.
T-A-3Przegląd naważniejszych agrofagów drzew i krzewów owocowych.
T-A-4Przegląd najważniejszych agrofagów drzew i krzewów ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie treści ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0dobiera skuteczne metody ochrony roślin ogrodniczych i na terenach zieleni, uwzględniając aspekty ekonomiczne oraz zdrowie człowieka i bezpieczeństwo dla środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0