Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Integrowane metody ochrony roślin rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Integrowane metody ochrony roślin rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 30 2,00,49zaliczenie
wykładyW5 30 2,00,51egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada wiedzę z przedmiotów: prawne uwarunkowania w ochronie roślin, podstawy technik laboratoryjnych w diagnostyce agrofagów, herbologia, wirusologia i choroby wirusowe roślin, entomologia ogólna i stosowana, monitoring patogenów i szkodników roślin, genetyka i hodowla odpornościowa roślin, podstwy produkcji roślin rolniczych, bakteriologia i choroby bakteryjne roślin, chorobotwórcze pierwotniaki, grzyby i organizmy grzybopodobne, diagnostyka szkodników roślin rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie wpływu czynników agrotechnicznych na zdrowotność roślin i zachwaszczenie upraw roślin rolniczych
C-2Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
C-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.10
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.10
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.10
30
wykłady
T-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.10
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.10
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2udział w konsultacjach5
A-A-3przygotowanie do zaliczenia teści programowych ćwiczeń15
A-A-4studiowanie zalecenej literatury10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie poleconej literatury dotyczacej przedmiotu15
A-W-3udział w konsultacjach5
A-W-4przygotowanie do egzaminu z treści przedmiotowych z wykładów10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C24_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą szkodników, chorób roślin rolniczych oraz chwastów, ich wpływu na ograniczenie produkcji rolniczej, potrafi ję wykorzystać w formie indywidualnej przedsiębiorczości.
MR_1A_W07, MR_1A_W09R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
MR_1A_C24_W02
Student ma podstawową wiedzę o wpłwie czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój poszczególnych gatunków roślin rolniczych oraz ich kontroli.
MR_1A_W10, MR_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3
MR_1A_C24_W03
Student posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych oraz ochronie przed agrofagami i chwastami w systemach integrowanych.
MR_1A_W12, MR_1A_W13R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C24_U01
Student potrafi dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin wykorzystując dostępne technologie w agrotechnice roślin rolniczych.
MR_1A_U08, MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3M-2S-1, S-2, S-3
MR_1A_C24_U02
Student potrafi dostrzec i ocenić zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się podmiotami związanymi z ochroną środowiska i ochroną roślin.
MR_1A_U03, MR_1A_U12R1A_U02, R1A_U05InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C24_K01
Student potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska.
MR_1A_K04R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2, C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
MR_1A_C24_K02
Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej oraz ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej i wpływu pestycydów na środowisko
MR_1A_K05, MR_1A_K06R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
MR_1A_C24_K03
Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie roślin
MR_1A_K02, MR_1A_K08R1A_K04, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C24_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą szkodników, chorób roślin rolniczych oraz chwastów, ich wpływu na ograniczenie produkcji rolniczej, potrafi ję wykorzystać w formie indywidualnej przedsiębiorczości.
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o najczęśiej występujących agrofagach na najważniejszych roślinach roliczych oraz zachwaszczających je roślinach segetalnych
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C24_W02
Student ma podstawową wiedzę o wpłwie czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój poszczególnych gatunków roślin rolniczych oraz ich kontroli.
2,0
3,0student zna wpływ niektórych czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój najważnieszych gospodrarczo roślinach rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C24_W03
Student posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych oraz ochronie przed agrofagami i chwastami w systemach integrowanych.
2,0
3,0student zna znaczenie organizmów pożytecznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C24_U01
Student potrafi dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin wykorzystując dostępne technologie w agrotechnice roślin rolniczych.
2,0
3,0student potrafi integrować metody ochrony roślin conajmniej dla jednego gatunku z każdej grupy roślin rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C24_U02
Student potrafi dostrzec i ocenić zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się podmiotami związanymi z ochroną środowiska i ochroną roślin.
2,0
3,0Student potrafi dostrzec zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się chociażby z jednym podmiotem związanym z ochroną środowiska i ochroną roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C24_K01
Student potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska.
2,0
3,0Student potrafi wdrażać zasady integrowanej ochrony roślin dla nietórych patogenów i gatunków roślin rolniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C24_K02
Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej oraz ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej i wpływu pestycydów na środowisko
2,0
3,0Student zdaje sobie sprawę ze społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej lecz nie czuje się w pełni odpowiedzialny za ryzyko niekorzystnego wpływu pestycydów na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C24_K03
Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie roślin
2,0
3,0Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie najważniejszych gospodraczo roslinach rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mrówczyński M. (red.), Integrowana ochrona upraw rolniczych. Postawy integrowanej ochrony, PWRiL, Poznań, 2013, Tom I
  2. Woznica Z., Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów, PWRiL Poznan, Poznan, 2008
  3. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2001
  4. Häni F. Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner, Vorlet., Ochrona roslin rolniczych w uprawie integrowanej, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1998
  5. Kochman J., Wegorek W., Ochrona roślin, Plantpress Kraków, Kraków, 1997
  6. Mrówczyński M. (red.), Integrowana ochrona upraw rolniczych. Zastosowanie integrowanej ochrony, PWRiL, Poznań, 2013, Tom II

Literatura dodatkowa

  1. Błaszkowski J., Tadych M., Madej T., Przewodnik do zajęć z fitopatologii, AR w Szczecinie, Szczecin, 1999
  2. Zalecenia ochrony roślin, IOR Poznań, Poznań, 2014
  3. Pruszyński S., Bartkowski J., Pruszyński G., Integrowana ochrona roślin w zarysie, CDR w Brwinowie, oddział w Poznaniu, Poznań, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.10
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.10
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.10
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.10
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.10
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.10
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2udział w konsultacjach5
A-A-3przygotowanie do zaliczenia teści programowych ćwiczeń15
A-A-4studiowanie zalecenej literatury10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie poleconej literatury dotyczacej przedmiotu15
A-W-3udział w konsultacjach5
A-W-4przygotowanie do egzaminu z treści przedmiotowych z wykładów10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_W01Student ma podstawową wiedzę dotyczącą szkodników, chorób roślin rolniczych oraz chwastów, ich wpływu na ograniczenie produkcji rolniczej, potrafi ję wykorzystać w formie indywidualnej przedsiębiorczości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o najczęśiej występujących agrofagach na najważniejszych roślinach roliczych oraz zachwaszczających je roślinach segetalnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_W02Student ma podstawową wiedzę o wpłwie czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój poszczególnych gatunków roślin rolniczych oraz ich kontroli.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Poznanie wpływu czynników agrotechnicznych na zdrowotność roślin i zachwaszczenie upraw roślin rolniczych
Treści programoweT-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna wpływ niektórych czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój najważnieszych gospodrarczo roślinach rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_W03Student posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych oraz ochronie przed agrofagami i chwastami w systemach integrowanych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W12posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna znaczenie organizmów pożytecznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_U01Student potrafi dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin wykorzystując dostępne technologie w agrotechnice roślin rolniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi integrować metody ochrony roślin conajmniej dla jednego gatunku z każdej grupy roślin rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_U02Student potrafi dostrzec i ocenić zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się podmiotami związanymi z ochroną środowiska i ochroną roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U03posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z podmiotami związanymi z ochroną środowiska i z ochroną roślin
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Cel przedmiotuC-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dostrzec zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się chociażby z jednym podmiotem związanym z ochroną środowiska i ochroną roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_K01Student potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Poznanie wpływu czynników agrotechnicznych na zdrowotność roślin i zachwaszczenie upraw roślin rolniczych
C-2Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
C-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wdrażać zasady integrowanej ochrony roślin dla nietórych patogenów i gatunków roślin rolniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_K02Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej oraz ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej i wpływu pestycydów na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Poznanie wpływu czynników agrotechnicznych na zdrowotność roślin i zachwaszczenie upraw roślin rolniczych
C-2Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
C-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-W-1Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami.
T-W-2Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych.
T-W-3Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zdaje sobie sprawę ze społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej lecz nie czuje się w pełni odpowiedzialny za ryzyko niekorzystnego wpływu pestycydów na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C24_K03Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami.
Treści programoweT-A-1Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób.
T-A-2Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin.
T-A-3Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie najważniejszych gospodraczo roslinach rolniczych
3,5
4,0
4,5
5,0