Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka chorób roślin rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka chorób roślin rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 10 2,00,20zaliczenie
wykładyW5 30 2,00,60egzamin
laboratoriaL5 10 1,00,20zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, mykologii (chorobotwórcze organimy grzybopodobne i grzyby), fizjologii roślin i agrometeorologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu diagnozowania chorób roślin (na podstawie objawów chorobowych, oznak etiologicznych i cech morfologicznych ich sprawców) występujących w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady korzystania z kluczy do sprawców chorób roślin. Diagnostyka i biologia patogenów zasiedlających wybrane gatunki roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie ich cech morfologicznych.10
10
laboratoria
T-L-1Zajęcia terenowe. Diagnostyka chorób wybranych roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie oznak etiologicznych i objawów chorobowych.5
T-L-2Identyfikacja metodami laboratoryjnymi (preparatyka, mikroskopowanie) sprawców chorób zebranych w trakcie wyjścia terenowego.5
10
wykłady
T-W-1Metody identyfikacji organizmów chorobotwórczych względem roślin6
T-W-2Przegląd ważnych gospodarczo chorób roślin uprawnych (zbóż, roślin okopowych i strączkowych) i możliwości zapobiegania im7
T-W-3Charakterystyka ważniejszych gospodarczo chorób roślin warzywnych i sposoby zapobiegania im4
T-W-4Choroby występujące na wybranych roślinach ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami i profilaktyka4
T-W-5Przegląd chorób występujących na drzewach i krzewach owocowych; profilaktyka4
T-W-6Choroby drzew i krzewów ozdobnych (rośliny liściaste i iglaste występujące w stanie naturalnym i w nasadzeniach). Możliwości zapobiegania chorobom.5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury przedmiotowej16
A-A-3konsultacje16
A-A-4przygotowanie do zaliczenia wiedzy z ćwiczeń18
60
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do pisemnego zaliczenia wiedzy z ćwiczeń laboratoryjnych5
A-L-3studiowanie literatury przedmiotowej5
A-L-4przygotowanie zielnika z materiałów zebranych podczas wyjścia terenowego5
A-L-5konsultacje5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje9
A-W-3studiowanie literatury przedmiotowej8
A-W-4przygotowanie do egzaminu z przedmiotu10
A-W-5udział w egzaminie2
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: prezentacja zielnika z okazami chorych roślin
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C23_W01
ma wiedzę na temat najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) oraz terenów zieleni oraz o ich sprawcach i wpływie tych zachorowań na kondycję rozwojową roślin
MR_1A_W10, MR_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C23_U01
potrafi zidentyfikować sprawców najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) i terenów zieleni na podstawie objawów chorobowych i oznak etiologicznych oraz cech morfologicznych ich sprawców, a także ocenić zdrowotność roślin w oparciu o rodzaj i stopień ich zasiedlenia przez patogena
MR_1A_U06, MR_1A_U10R1A_U05InzA_U02, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C23_K01
rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z rozpoznawaniem chorób roślin w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni oraz podejmuje trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin przed chorobami, z szczególnym naciskiem na profilaktykę
MR_1A_K01, MR_1A_K03, MR_1A_K04R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C23_W01
ma wiedzę na temat najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) oraz terenów zieleni oraz o ich sprawcach i wpływie tych zachorowań na kondycję rozwojową roślin
2,0
3,0zna najwaznejsze pod względem gospodarczym grupy chorób roślin uprawnych i terenów zieleni
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C23_U01
potrafi zidentyfikować sprawców najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) i terenów zieleni na podstawie objawów chorobowych i oznak etiologicznych oraz cech morfologicznych ich sprawców, a także ocenić zdrowotność roślin w oparciu o rodzaj i stopień ich zasiedlenia przez patogena
2,0
3,0potrafi diagnozować najważniejsze choroby roślin na podstawie objawów chorobowych i etiologicznych oraz ocenić kondycję rozwojową roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C23_K01
rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z rozpoznawaniem chorób roślin w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni oraz podejmuje trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin przed chorobami, z szczególnym naciskiem na profilaktykę
2,0
3,0ma świadomość konieczności ciągłego samodoskonalenia się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związnych z ochroną roślin i wcielaniem w życie zasad integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Poznań, 2011
  2. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 2006
  3. Mańka K., Fitopatologia leśna, PWRiL, Warszawa, 1996
  4. Mańka K., Mańka M., Choroby drzew ikrzewów leśnych, Oficyna Edytorska "Wydawnictwo Swiat", Warszawa, 1998
  5. Mańka M., Choroby drzew leśnych, PWRiL, Poznań, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Bohmer B., Wohanka W., Choroby i szkodniki roślin. Rozpoznawanie, zapobieganie, leczenie., Klub Dla Ciebie, Łódź, 2006
  2. Łabanowski G., Orlikowski L., Skrzypczak C., Soika G, Wojdyła A., Ochrona bylin, Plantpress, Kraków, 2005
  3. Orlikowski L., Wojdyła A., Choroby ozdobnych drzew liściastych, Plantpress, Kraków, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady korzystania z kluczy do sprawców chorób roślin. Diagnostyka i biologia patogenów zasiedlających wybrane gatunki roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie ich cech morfologicznych.10
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia terenowe. Diagnostyka chorób wybranych roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie oznak etiologicznych i objawów chorobowych.5
T-L-2Identyfikacja metodami laboratoryjnymi (preparatyka, mikroskopowanie) sprawców chorób zebranych w trakcie wyjścia terenowego.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody identyfikacji organizmów chorobotwórczych względem roślin6
T-W-2Przegląd ważnych gospodarczo chorób roślin uprawnych (zbóż, roślin okopowych i strączkowych) i możliwości zapobiegania im7
T-W-3Charakterystyka ważniejszych gospodarczo chorób roślin warzywnych i sposoby zapobiegania im4
T-W-4Choroby występujące na wybranych roślinach ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami i profilaktyka4
T-W-5Przegląd chorób występujących na drzewach i krzewach owocowych; profilaktyka4
T-W-6Choroby drzew i krzewów ozdobnych (rośliny liściaste i iglaste występujące w stanie naturalnym i w nasadzeniach). Możliwości zapobiegania chorobom.5
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury przedmiotowej16
A-A-3konsultacje16
A-A-4przygotowanie do zaliczenia wiedzy z ćwiczeń18
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do pisemnego zaliczenia wiedzy z ćwiczeń laboratoryjnych5
A-L-3studiowanie literatury przedmiotowej5
A-L-4przygotowanie zielnika z materiałów zebranych podczas wyjścia terenowego5
A-L-5konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje9
A-W-3studiowanie literatury przedmiotowej8
A-W-4przygotowanie do egzaminu z przedmiotu10
A-W-5udział w egzaminie2
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C23_W01ma wiedzę na temat najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) oraz terenów zieleni oraz o ich sprawcach i wpływie tych zachorowań na kondycję rozwojową roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu diagnozowania chorób roślin (na podstawie objawów chorobowych, oznak etiologicznych i cech morfologicznych ich sprawców) występujących w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni
Treści programoweT-L-1Zajęcia terenowe. Diagnostyka chorób wybranych roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie oznak etiologicznych i objawów chorobowych.
T-L-2Identyfikacja metodami laboratoryjnymi (preparatyka, mikroskopowanie) sprawców chorób zebranych w trakcie wyjścia terenowego.
T-A-1Zasady korzystania z kluczy do sprawców chorób roślin. Diagnostyka i biologia patogenów zasiedlających wybrane gatunki roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie ich cech morfologicznych.
T-W-2Przegląd ważnych gospodarczo chorób roślin uprawnych (zbóż, roślin okopowych i strączkowych) i możliwości zapobiegania im
T-W-3Charakterystyka ważniejszych gospodarczo chorób roślin warzywnych i sposoby zapobiegania im
T-W-4Choroby występujące na wybranych roślinach ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami i profilaktyka
T-W-5Przegląd chorób występujących na drzewach i krzewach owocowych; profilaktyka
T-W-6Choroby drzew i krzewów ozdobnych (rośliny liściaste i iglaste występujące w stanie naturalnym i w nasadzeniach). Możliwości zapobiegania chorobom.
T-W-1Metody identyfikacji organizmów chorobotwórczych względem roślin
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: prezentacja zielnika z okazami chorych roślin
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna najwaznejsze pod względem gospodarczym grupy chorób roślin uprawnych i terenów zieleni
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C23_U01potrafi zidentyfikować sprawców najważniejszych chorób roślin uprawnych (rolniczych i ogrodniczych) i terenów zieleni na podstawie objawów chorobowych i oznak etiologicznych oraz cech morfologicznych ich sprawców, a także ocenić zdrowotność roślin w oparciu o rodzaj i stopień ich zasiedlenia przez patogena
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu diagnozowania chorób roślin (na podstawie objawów chorobowych, oznak etiologicznych i cech morfologicznych ich sprawców) występujących w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni
Treści programoweT-L-1Zajęcia terenowe. Diagnostyka chorób wybranych roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie oznak etiologicznych i objawów chorobowych.
T-L-2Identyfikacja metodami laboratoryjnymi (preparatyka, mikroskopowanie) sprawców chorób zebranych w trakcie wyjścia terenowego.
T-A-1Zasady korzystania z kluczy do sprawców chorób roślin. Diagnostyka i biologia patogenów zasiedlających wybrane gatunki roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie ich cech morfologicznych.
T-W-2Przegląd ważnych gospodarczo chorób roślin uprawnych (zbóż, roślin okopowych i strączkowych) i możliwości zapobiegania im
T-W-3Charakterystyka ważniejszych gospodarczo chorób roślin warzywnych i sposoby zapobiegania im
T-W-4Choroby występujące na wybranych roślinach ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami i profilaktyka
T-W-5Przegląd chorób występujących na drzewach i krzewach owocowych; profilaktyka
T-W-6Choroby drzew i krzewów ozdobnych (rośliny liściaste i iglaste występujące w stanie naturalnym i w nasadzeniach). Możliwości zapobiegania chorobom.
T-W-1Metody identyfikacji organizmów chorobotwórczych względem roślin
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: prezentacja zielnika z okazami chorych roślin
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi diagnozować najważniejsze choroby roślin na podstawie objawów chorobowych i etiologicznych oraz ocenić kondycję rozwojową roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C23_K01rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z rozpoznawaniem chorób roślin w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni oraz podejmuje trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin przed chorobami, z szczególnym naciskiem na profilaktykę
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu diagnozowania chorób roślin (na podstawie objawów chorobowych, oznak etiologicznych i cech morfologicznych ich sprawców) występujących w uprawach rolniczych, ogrodniczych i na terenach zieleni
Treści programoweT-L-1Zajęcia terenowe. Diagnostyka chorób wybranych roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie oznak etiologicznych i objawów chorobowych.
T-L-2Identyfikacja metodami laboratoryjnymi (preparatyka, mikroskopowanie) sprawców chorób zebranych w trakcie wyjścia terenowego.
T-A-1Zasady korzystania z kluczy do sprawców chorób roślin. Diagnostyka i biologia patogenów zasiedlających wybrane gatunki roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni na podstawie ich cech morfologicznych.
T-W-2Przegląd ważnych gospodarczo chorób roślin uprawnych (zbóż, roślin okopowych i strączkowych) i możliwości zapobiegania im
T-W-3Charakterystyka ważniejszych gospodarczo chorób roślin warzywnych i sposoby zapobiegania im
T-W-4Choroby występujące na wybranych roślinach ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami i profilaktyka
T-W-5Przegląd chorób występujących na drzewach i krzewach owocowych; profilaktyka
T-W-6Choroby drzew i krzewów ozdobnych (rośliny liściaste i iglaste występujące w stanie naturalnym i w nasadzeniach). Możliwości zapobiegania chorobom.
T-W-1Metody identyfikacji organizmów chorobotwórczych względem roślin
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: prezentacja zielnika z okazami chorych roślin
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomość konieczności ciągłego samodoskonalenia się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związnych z ochroną roślin i wcielaniem w życie zasad integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0