Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 10 1,00,49zaliczenie
wykładyW4 10 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych związków chemicznych, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin, metod rozmnażania roślin.
W-2Zapoznanie z biologią roślin zielarskich, ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich.
C-2Zaznajomienie z wpływem czynników środowiska na wzrost i plonowanie roślin zielarskich oraz jakość surowców.
C-3Zapoznanie z metodami uprawy roślin leczniczych, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny.8
T-L-2Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich.2
10
wykłady
T-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce, historia zielarstwa i ziołolecznictwa.2
T-W-2Surowce zielarskie, związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, postaci leków ziołowych.4
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.2
T-W-4Wybrane metody uprawy roślin zielarskich.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2konsultacje związane z tematyką ćwiczeń4
A-L-3przygotowanie do ćwiczeń6
A-L-4praca własna studenta związana z identyfikacją surowców i rozpoznawaniem roślin6
A-L-5przygotowanie do sprawdzianu4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-3przygotowanie do kotlokwium i zaliczenia wykładów8
A-W-4studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej związanej z tematyką wykładów6
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i problemowy
M-2metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców)
M-3metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C16_W01
Student zdobędzie wiedzę odnośnie najważniejszych roślin leczniczych uprawianych w Polsce, zawrtości związków biologicznie czynnych w surowcach, zasadach zbioru, suszenia, przechowywania surowców, ich wykorzystaniem w fitoterapii oraz podstawowych metod uprawy roślin zielarskich.
MR_1A_W07, MR_1A_W09, MR_1A_W11, MR_1A_W13R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C16_U01
Student zdobędzie umiejętność praktycznej oceny i doboru odpowiedniego stanowiska i metody uprawy poszczególnych grup roślin leczniczych, właściwej oceny wpływu czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich.
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2, C-3T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C16_K01
Student ma świadomość ryzyka i umiejętność oceny skutków społecznych wykonywanej działalności w zakresie pozyskiwania i wykorzystywania roślin leczniczych.
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K08R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C16_W01
Student zdobędzie wiedzę odnośnie najważniejszych roślin leczniczych uprawianych w Polsce, zawrtości związków biologicznie czynnych w surowcach, zasadach zbioru, suszenia, przechowywania surowców, ich wykorzystaniem w fitoterapii oraz podstawowych metod uprawy roślin zielarskich.
2,0
3,0Student zna podstawowe rośliny zielarskie, wymienia główne związki biologicznie czynne i surowce oraz ogólne zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C16_U01
Student zdobędzie umiejętność praktycznej oceny i doboru odpowiedniego stanowiska i metody uprawy poszczególnych grup roślin leczniczych, właściwej oceny wpływu czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich.
2,0
3,0Student rozpoznaje podstawowe gatunki ziół i surowców zielarskich. Potrafi wykonać ocenę podstawowych cech jakości surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C16_K01
Student ma świadomość ryzyka i umiejętność oceny skutków społecznych wykonywanej działalności w zakresie pozyskiwania i wykorzystywania roślin leczniczych.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykonuje na polecenie prowadzącego zadania związane z tematyką ćwiczeń i wykładów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół., PWRiL, Warszawa, 2010
  2. Rumińska A., Ożarowski A., Leksykon roślin leczniczych., PWRiL, Warszawa, 1990

Literatura dodatkowa

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
  2. Panacea, leki ziołowe., Labofarm, Starogard Gdański

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny.8
T-L-2Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce, historia zielarstwa i ziołolecznictwa.2
T-W-2Surowce zielarskie, związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, postaci leków ziołowych.4
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.2
T-W-4Wybrane metody uprawy roślin zielarskich.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2konsultacje związane z tematyką ćwiczeń4
A-L-3przygotowanie do ćwiczeń6
A-L-4praca własna studenta związana z identyfikacją surowców i rozpoznawaniem roślin6
A-L-5przygotowanie do sprawdzianu4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-3przygotowanie do kotlokwium i zaliczenia wykładów8
A-W-4studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej związanej z tematyką wykładów6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C16_W01Student zdobędzie wiedzę odnośnie najważniejszych roślin leczniczych uprawianych w Polsce, zawrtości związków biologicznie czynnych w surowcach, zasadach zbioru, suszenia, przechowywania surowców, ich wykorzystaniem w fitoterapii oraz podstawowych metod uprawy roślin zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich.
C-2Zaznajomienie z wpływem czynników środowiska na wzrost i plonowanie roślin zielarskich oraz jakość surowców.
C-3Zapoznanie z metodami uprawy roślin leczniczych, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym.
Treści programoweT-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce, historia zielarstwa i ziołolecznictwa.
T-W-2Surowce zielarskie, związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, postaci leków ziołowych.
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
T-W-4Wybrane metody uprawy roślin zielarskich.
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny.
T-L-2Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
M-2metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe rośliny zielarskie, wymienia główne związki biologicznie czynne i surowce oraz ogólne zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C16_U01Student zdobędzie umiejętność praktycznej oceny i doboru odpowiedniego stanowiska i metody uprawy poszczególnych grup roślin leczniczych, właściwej oceny wpływu czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wpływem czynników środowiska na wzrost i plonowanie roślin zielarskich oraz jakość surowców.
C-3Zapoznanie z metodami uprawy roślin leczniczych, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym.
Treści programoweT-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
T-W-4Wybrane metody uprawy roślin zielarskich.
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny.
T-L-2Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
M-2metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców)
M-3metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozpoznaje podstawowe gatunki ziół i surowców zielarskich. Potrafi wykonać ocenę podstawowych cech jakości surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C16_K01Student ma świadomość ryzyka i umiejętność oceny skutków społecznych wykonywanej działalności w zakresie pozyskiwania i wykorzystywania roślin leczniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich.
C-2Zaznajomienie z wpływem czynników środowiska na wzrost i plonowanie roślin zielarskich oraz jakość surowców.
C-3Zapoznanie z metodami uprawy roślin leczniczych, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym.
Treści programoweT-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce, historia zielarstwa i ziołolecznictwa.
T-W-2Surowce zielarskie, związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, postaci leków ziołowych.
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
T-W-4Wybrane metody uprawy roślin zielarskich.
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny.
T-L-2Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
M-2metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców)
M-3metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykonuje na polecenie prowadzącego zadania związane z tematyką ćwiczeń i wykładów.
3,5
4,0
4,5
5,0