Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C16_W01 | Student zdobędzie wiedzę odnośnie najważniejszych roślin leczniczych uprawianych w Polsce, zawrtości związków biologicznie czynnych w surowcach, zasadach zbioru, suszenia, przechowywania surowców, ich wykorzystaniem w fitoterapii oraz podstawowych metod uprawy roślin zielarskich. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni |
---|
MR_1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin |
MR_1A_W11 | zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane |
MR_1A_W13 | zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W02 | ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W08 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej |
R1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich. |
---|
C-2 | Zaznajomienie z wpływem czynników środowiska na wzrost i plonowanie roślin zielarskich oraz jakość surowców. |
C-3 | Zapoznanie z metodami uprawy roślin leczniczych, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym. |
Treści programowe | T-W-1 | Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce, historia zielarstwa i ziołolecznictwa. |
---|
T-W-2 | Surowce zielarskie, związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, postaci leków ziołowych. |
T-W-3 | Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców. |
T-W-4 | Wybrane metody uprawy roślin zielarskich. |
T-L-1 | Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, glikozydowych, goryczkowych, śluzowych, witaminowych, zawierających garbniki, antrachinony, saponiny, kumaryny. |
T-L-2 | Identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich. |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny i problemowy |
---|
M-2 | metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców) |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: kolokwium |
---|
S-3 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe rośliny zielarskie, wymienia główne związki biologicznie czynne i surowce oraz ogólne zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |