Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy żywienia roślin:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Medycyna roślin | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy żywienia roślin | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Marta Wojcieszczuk <Marta.Wojcieszczuk@zut.edu.pl>, Czesław Wołoszyk <Czeslaw.Woloszyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy fizjologii roslin, chemii nieorganicznej oraz gleboznawstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin |
C-2 | wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki | 3 |
T-A-2 | Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, ziem, podłoży i pożywek. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach i podłożach. | 2 |
T-A-3 | Pobieranie i przygotowanie do analiz całych i części wskaźnikowych roślin. Analiza chemiczna roslin jako podstawa określania potrzeb nawozowych | 3 |
T-A-4 | Nawożenie a jakość plonów roślin uprawnych | 2 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Antagonizm jonów | 3 |
T-L-2 | Wpływ stężenia roztworu glebowego na wzrost roślin | 2 |
T-L-3 | Oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego w glebach i podłożach ogrodniczych. | 2 |
T-L-4 | Oznaczanie form przyswajalnych fosforu i potasu w glebach mineralnych i organicznych. | 2 |
T-L-5 | Oznaczanie azotanów w wybranych roślinach ogrodniczych (warzywa, owoce) | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Historia badań nad żywieniem roślin. Prawa żywienia mineralnego roślin | 2 |
T-W-2 | Antagonizm jonów. Wpływ czynników na pobieranie pierwiastków pokarmowych. | 3 |
T-W-3 | Kontrolowane żywienie roślin uprawnych | 4 |
T-W-4 | Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie. | 5 |
T-W-5 | Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa | 4 |
T-W-6 | Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu) | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Samodzielna praca studenta z literaturą | 7 |
A-A-3 | Przygotowanie do kolokwium | 7 |
A-A-4 | umiejętość powioązania wiedzy pozyskanej w trakcie zajęć z wiedzą wcześniej zdobytą na innych przedmiotach | 6 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych | 7 |
A-L-3 | Przygotowanie do kolokwium | 7 |
A-L-4 | Interpretacja wyników | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Udział w konsulatacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu | 4 |
A-W-3 | Przygotowanie do kolokwium | 2 |
A-W-4 | Samodzielna praca z literaturą | 4 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Metody praktyczne (interpretacja wyników, zdefiniowanie wniosków) |
M-5 | zaliczenie pisemnych sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych |
M-6 | pisemne zaliczenie wykładów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C12_W03 Zna podstawowe prawa związane z żywieniem roślin i ich znaczenie praktyczne oraz źródła, formy i przemiany składników odżywczych dla roslin w glebie | MR_1A_W03, MR_1A_W04, MR_1A_W10 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-6 | S-2 |
MR_1A_C12_W04 Zna asortyment nawozów mineralnych | MR_1A_W10 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-4, T-L-5 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C12_U05 Potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym oraz interpretować uzyskane wyniki badań. Zna zasady opracowania założeń do projektu nawozwego. | MR_1A_U05, MR_1A_U09 | R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1, C-2 | T-W-5, T-L-3, T-L-4, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C12_K01 ma świadomość konieczności stosowania nawożenia celem zwiększenia plonowania roślin jak i poprawy ich jakości | MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05 | R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-W-4, T-A-1, T-A-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C12_W03 Zna podstawowe prawa związane z żywieniem roślin i ich znaczenie praktyczne oraz źródła, formy i przemiany składników odżywczych dla roslin w glebie | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C12_W04 Zna asortyment nawozów mineralnych | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe pojęcia z zakresu żywienia roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C12_U05 Potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym oraz interpretować uzyskane wyniki badań. Zna zasady opracowania założeń do projektu nawozwego. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadza podstawowe umiejętności z zakresu żywienia roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C12_K01 ma świadomość konieczności stosowania nawożenia celem zwiększenia plonowania roślin jak i poprawy ich jakości | 2,0 | |
3,0 | Student uczestniczy biernie w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywwy. Ma podstawową śwadomość o żywieniu roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Andrzej Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych. Postawy i perspektywy, PWRiL Sp.z.o.o., Poznań, 2012, I
- W.Breś, A. Golcz, A. Komosa, E. Kozik, W. Tyksiński, Żywienie roślin ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań, 2009, III
- E.Krzywy, Żywienie roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007, I