Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy żywienia roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy żywienia roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Marta Wojcieszczuk <Marta.Wojcieszczuk@zut.edu.pl>, Czesław Wołoszyk <Czeslaw.Woloszyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 10 1,00,25zaliczenie
wykładyW3 20 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,25zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy fizjologii roslin, chemii nieorganicznej oraz gleboznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki3
T-A-2Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, ziem, podłoży i pożywek. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach i podłożach.2
T-A-3Pobieranie i przygotowanie do analiz całych i części wskaźnikowych roślin. Analiza chemiczna roslin jako podstawa określania potrzeb nawozowych3
T-A-4Nawożenie a jakość plonów roślin uprawnych2
10
laboratoria
T-L-1Antagonizm jonów3
T-L-2Wpływ stężenia roztworu glebowego na wzrost roślin2
T-L-3Oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego w glebach i podłożach ogrodniczych.2
T-L-4Oznaczanie form przyswajalnych fosforu i potasu w glebach mineralnych i organicznych.2
T-L-5Oznaczanie azotanów w wybranych roślinach ogrodniczych (warzywa, owoce)1
10
wykłady
T-W-1Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Historia badań nad żywieniem roślin. Prawa żywienia mineralnego roślin2
T-W-2Antagonizm jonów. Wpływ czynników na pobieranie pierwiastków pokarmowych.3
T-W-3Kontrolowane żywienie roślin uprawnych4
T-W-4Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie.5
T-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa4
T-W-6Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu)2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Samodzielna praca studenta z literaturą7
A-A-3Przygotowanie do kolokwium7
A-A-4umiejętość powioązania wiedzy pozyskanej w trakcie zajęć z wiedzą wcześniej zdobytą na innych przedmiotach6
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych7
A-L-3Przygotowanie do kolokwium7
A-L-4Interpretacja wyników6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Udział w konsulatacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu4
A-W-3Przygotowanie do kolokwium2
A-W-4Samodzielna praca z literaturą4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Metody praktyczne (interpretacja wyników, zdefiniowanie wniosków)
M-5zaliczenie pisemnych sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
M-6pisemne zaliczenie wykładów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C12_W03
Zna podstawowe prawa związane z żywieniem roślin i ich znaczenie praktyczne oraz źródła, formy i przemiany składników odżywczych dla roslin w glebie
MR_1A_W03, MR_1A_W04, MR_1A_W10R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-6S-2
MR_1A_C12_W04
Zna asortyment nawozów mineralnych
MR_1A_W10R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1, C-2T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-4, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C12_U05
Potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym oraz interpretować uzyskane wyniki badań. Zna zasady opracowania założeń do projektu nawozwego.
MR_1A_U05, MR_1A_U09R1A_U05, R1A_U06InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-W-5, T-L-3, T-L-4, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C12_K01
ma świadomość konieczności stosowania nawożenia celem zwiększenia plonowania roślin jak i poprawy ich jakości
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-W-4, T-A-1, T-A-4M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C12_W03
Zna podstawowe prawa związane z żywieniem roślin i ich znaczenie praktyczne oraz źródła, formy i przemiany składników odżywczych dla roslin w glebie
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C12_W04
Zna asortyment nawozów mineralnych
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C12_U05
Potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym oraz interpretować uzyskane wyniki badań. Zna zasady opracowania założeń do projektu nawozwego.
2,0
3,0Student posiadza podstawowe umiejętności z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C12_K01
ma świadomość konieczności stosowania nawożenia celem zwiększenia plonowania roślin jak i poprawy ich jakości
2,0
3,0Student uczestniczy biernie w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywwy. Ma podstawową śwadomość o żywieniu roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Andrzej Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych. Postawy i perspektywy, PWRiL Sp.z.o.o., Poznań, 2012, I
  2. W.Breś, A. Golcz, A. Komosa, E. Kozik, W. Tyksiński, Żywienie roślin ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań, 2009, III
  3. E.Krzywy, Żywienie roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki3
T-A-2Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, ziem, podłoży i pożywek. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach i podłożach.2
T-A-3Pobieranie i przygotowanie do analiz całych i części wskaźnikowych roślin. Analiza chemiczna roslin jako podstawa określania potrzeb nawozowych3
T-A-4Nawożenie a jakość plonów roślin uprawnych2
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Antagonizm jonów3
T-L-2Wpływ stężenia roztworu glebowego na wzrost roślin2
T-L-3Oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego w glebach i podłożach ogrodniczych.2
T-L-4Oznaczanie form przyswajalnych fosforu i potasu w glebach mineralnych i organicznych.2
T-L-5Oznaczanie azotanów w wybranych roślinach ogrodniczych (warzywa, owoce)1
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Historia badań nad żywieniem roślin. Prawa żywienia mineralnego roślin2
T-W-2Antagonizm jonów. Wpływ czynników na pobieranie pierwiastków pokarmowych.3
T-W-3Kontrolowane żywienie roślin uprawnych4
T-W-4Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie.5
T-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa4
T-W-6Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu)2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Samodzielna praca studenta z literaturą7
A-A-3Przygotowanie do kolokwium7
A-A-4umiejętość powioązania wiedzy pozyskanej w trakcie zajęć z wiedzą wcześniej zdobytą na innych przedmiotach6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych7
A-L-3Przygotowanie do kolokwium7
A-L-4Interpretacja wyników6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Udział w konsulatacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu4
A-W-3Przygotowanie do kolokwium2
A-W-4Samodzielna praca z literaturą4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C12_W03Zna podstawowe prawa związane z żywieniem roślin i ich znaczenie praktyczne oraz źródła, formy i przemiany składników odżywczych dla roslin w glebie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości, surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W04ma ogólną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej i o zadaniach technicznych na poziomie inżynierskim dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny
Treści programoweT-W-3Kontrolowane żywienie roślin uprawnych
T-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa
T-W-6Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu)
T-W-1Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Historia badań nad żywieniem roślin. Prawa żywienia mineralnego roślin
T-W-2Antagonizm jonów. Wpływ czynników na pobieranie pierwiastków pokarmowych.
T-W-4Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-6pisemne zaliczenie wykładów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C12_W04Zna asortyment nawozów mineralnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny
Treści programoweT-W-3Kontrolowane żywienie roślin uprawnych
T-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa
T-W-6Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu)
T-L-3Oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego w glebach i podłożach ogrodniczych.
T-L-4Oznaczanie form przyswajalnych fosforu i potasu w glebach mineralnych i organicznych.
T-A-2Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, ziem, podłoży i pożywek. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach i podłożach.
T-W-1Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Historia badań nad żywieniem roślin. Prawa żywienia mineralnego roślin
T-W-2Antagonizm jonów. Wpływ czynników na pobieranie pierwiastków pokarmowych.
T-W-4Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie.
T-A-3Pobieranie i przygotowanie do analiz całych i części wskaźnikowych roślin. Analiza chemiczna roslin jako podstawa określania potrzeb nawozowych
T-L-1Antagonizm jonów
T-L-2Wpływ stężenia roztworu glebowego na wzrost roślin
T-A-1Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki
T-A-4Nawożenie a jakość plonów roślin uprawnych
T-L-5Oznaczanie azotanów w wybranych roślinach ogrodniczych (warzywa, owoce)
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Metody praktyczne (interpretacja wyników, zdefiniowanie wniosków)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C12_U05Potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym oraz interpretować uzyskane wyniki badań. Zna zasady opracowania założeń do projektu nawozwego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny
Treści programoweT-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa
T-L-3Oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego w glebach i podłożach ogrodniczych.
T-L-4Oznaczanie form przyswajalnych fosforu i potasu w glebach mineralnych i organicznych.
T-A-3Pobieranie i przygotowanie do analiz całych i części wskaźnikowych roślin. Analiza chemiczna roslin jako podstawa określania potrzeb nawozowych
T-L-1Antagonizm jonów
T-L-2Wpływ stężenia roztworu glebowego na wzrost roślin
T-A-1Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Metody praktyczne (interpretacja wyników, zdefiniowanie wniosków)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadza podstawowe umiejętności z zakresu żywienia roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C12_K01ma świadomość konieczności stosowania nawożenia celem zwiększenia plonowania roślin jak i poprawy ich jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką żywienia roślin
C-2wyrobienie umiejętności opracowania zaleceń nawozowych w zależności od kategorii agronomicznej gleb i gatunku uprawioanej rośliny
Treści programoweT-W-5Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystanie w praktyce. Ustawa o nawozach i nawożeniu. Dyrektywa azotanowa
T-W-6Nowe problemy i perspektywy żywienia roślin (zamknięte układy nawożenia, biofortyfikacja roślin, odżywianie dolistne połączone z biostymulatorami wzrostu)
T-A-2Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, ziem, podłoży i pożywek. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach i podłożach.
T-W-4Chemiczne i fizyczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło skałdników pokarmowych dla roślin. Formy i przemiany makro i mikroskładników w glebie.
T-A-1Określenie zasobności gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki oraz potrzeby wapnowania na podstawie liczb granicznych. Zasady sporządzania map (szkiców) z zasobnością gleb w przyswajalne makro i mikroskałdniki
T-A-4Nawożenie a jakość plonów roślin uprawnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Nowoczesne środki audiowizualne mulimedialne
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uczestniczy biernie w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywwy. Ma podstawową śwadomość o żywieniu roślin
3,5
4,0
4,5
5,0