Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Biochemia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Smolik <Beata.Smolik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 25 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 10 1,00,25zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 1,00,25zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawowe wiadomości z chemii organicznej (metody analizy i identyfikacji związków organicznych oraz ich właściowości, typy wiązań chemicznych, energetyka reakcji).

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich własciowści w relacji do budowy.
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej.
C-3Student ma umiejętność posługiwania sie podstawowymi technikami laboratoryjnymi w analizach biochemicznych.
C-4Student potrafi pracować w zespole badawczym, organizuje i planuje pracę przy wykonywaniu analiz laboratoryjnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów3
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.4
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.3
10
laboratoria
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.2
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.2
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.2
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.2
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.2
10
wykłady
T-W-1Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania.2
T-W-2Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja.2
T-W-3Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych.2
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.2
T-W-6Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów.2
T-W-7Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu.2
T-W-8Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy.3
T-W-9Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów.2
T-W-10Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów2
T-W-11Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.2
T-W-12Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje.2
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Opracowanie konspektów ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Opracowanie konspektów ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia laboratoriów10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego.
M-3Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych.
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z treści ćwiczeń.
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładowych.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z biochemicznymi przemianami zachodzącymi w organizmach żywych.
MR_1A_W01, MR_1A_W04R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4
MR_1A_C08_W02
Student potrafi omówić budowę, właściwości i funkcje makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych.
MR_1A_W10R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek.
MR_1A_U09, MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U05, InzA_U07C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C08_K01
Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium.
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-3, M-4S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z biochemicznymi przemianami zachodzącymi w organizmach żywych.
2,0
3,0Student zna podstawowe informacje na temat przemian metabolicznych związków organicznych w komórce.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C08_W02
Student potrafi omówić budowę, właściwości i funkcje makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych.
2,0
3,0Studant zna podstawowe związki wchodzące w skład organizmu oraz ich metabolizm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek.
2,0
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C08_K01
Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium.
2,0
3,0Student potrafi pracować w zespole badawczym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kączkowski J., Podstawy biochemii, WNT, Warszawa, 2005
  2. Bańkowski E., Biochemia, MedPham, Wrocław, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2003
  2. Homes B.D., Hooper N.M., Biochemia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa, 2002
  3. Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów3
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.4
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.3
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.2
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.2
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.2
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.2
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania.2
T-W-2Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja.2
T-W-3Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych.2
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.2
T-W-6Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów.2
T-W-7Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu.2
T-W-8Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy.3
T-W-9Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów.2
T-W-10Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów2
T-W-11Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.2
T-W-12Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje.2
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Opracowanie konspektów ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Opracowanie konspektów ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia laboratoriów10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C08_W01Student zna i rozumie zagadnienia związane z biochemicznymi przemianami zachodzącymi w organizmach żywych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W01ma podstawową wiedzę w zakresie biologii, chemii, biochemii, genetyki, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów zachodzących w biosferze, w ekosystemach naturalnych i uprawnych
MR_1A_W04ma ogólną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej i o zadaniach technicznych na poziomie inżynierskim dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich własciowści w relacji do budowy.
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej.
C-3Student ma umiejętność posługiwania sie podstawowymi technikami laboratoryjnymi w analizach biochemicznych.
Treści programoweT-W-1Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania.
T-W-2Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja.
T-W-3Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych.
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.
T-W-6Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów.
T-W-7Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu.
T-W-8Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy.
T-W-9Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów.
T-W-10Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów
T-W-11Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
T-W-12Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje.
T-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego.
M-3Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych.
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z treści ćwiczeń.
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe informacje na temat przemian metabolicznych związków organicznych w komórce.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C08_W02Student potrafi omówić budowę, właściwości i funkcje makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich własciowści w relacji do budowy.
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej.
C-3Student ma umiejętność posługiwania sie podstawowymi technikami laboratoryjnymi w analizach biochemicznych.
C-4Student potrafi pracować w zespole badawczym, organizuje i planuje pracę przy wykonywaniu analiz laboratoryjnych.
Treści programoweT-W-1Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania.
T-W-2Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja.
T-W-3Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych.
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.
T-W-6Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów.
T-W-7Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu.
T-W-8Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy.
T-W-9Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów.
T-W-10Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów
T-W-11Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
T-W-12Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje.
T-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego.
M-3Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych.
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z treści ćwiczeń.
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studant zna podstawowe związki wchodzące w skład organizmu oraz ich metabolizm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C08_U01Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich własciowści w relacji do budowy.
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej.
C-3Student ma umiejętność posługiwania sie podstawowymi technikami laboratoryjnymi w analizach biochemicznych.
C-4Student potrafi pracować w zespole badawczym, organizuje i planuje pracę przy wykonywaniu analiz laboratoryjnych.
Treści programoweT-W-1Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania.
T-W-2Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja.
T-W-3Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych.
T-W-4Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-5Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych.
T-W-6Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów.
T-W-7Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu.
T-W-8Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy.
T-W-9Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów.
T-W-10Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów
T-W-11Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
T-W-12Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje.
T-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego.
M-3Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych.
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z treści ćwiczeń.
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C08_K01Student potrafi pracować w zespole i wykazuje się umiejętnością podziału pracy w laboratorium.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-4Student potrafi pracować w zespole badawczym, organizuje i planuje pracę przy wykonywaniu analiz laboratoryjnych.
Treści programoweT-A-1Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu.
T-L-2Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech.
T-L-3Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu.
T-L-4Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu.
T-L-5Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych.
Metody nauczaniaM-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego.
M-3Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych.
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pracować w zespole badawczym.
3,5
4,0
4,5
5,0