Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza o społeczeństwie. Psychologia jednostki. Socjologiczne uwarunkowania w rozwoju człowieka.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).2
T-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).2
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).2
T-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).2
T-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Dyskusja panelowa3
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
A-W-4Uczestnictwo w zajęciach10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
M-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B09_W02
Posiada podstawową wiedzę o zasobach przedsiębiorstwa (organizacji, ludziach, finansach, informacji).
MR_1A_W02R1A_W02InzA_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1
MR_1A_B09_W09
Zna ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstwa z wykorzystaniem wiedzy w zakresie nauki i dyscyplin wspomagajacych przedsiębiorczość.
MR_1A_W09R1A_W08, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B09_U02
Potrafi w formie pisemnej i ustnej pprowadzić dyskusję i podejmować decyzje z wykorzystaniem aktualnie dominujacych technik przekazu.
MR_1A_U02R1A_U03, R1A_U08, R1A_U09InzA_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1
MR_1A_B09_U03
Posiada umiejętności komunikowania, negocjowania, inicjowania uruchamiania innowacyjnych rozwiązań w przedsiębiorstwie.
MR_1A_U03R1A_U02InzA_U02, InzA_U03C-1T-W-4M-2S-1
MR_1A_B09_U08
Umie trafnie podejmować decyzje zwiazane z realizacją zadań w przedsiębiorstwie.
MR_1A_U08R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1M-2S-1
MR_1A_B09_U11
Umie właściwie stosować nowoczesne procesy zarządzania przedsiębiorstwem.
MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U05, InzA_U07C-1T-W-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B09_K03
Posiada kompetencje do indywidualnego kierowania specjalistycznym przdsiębiorstwem.
MR_1A_K03R1A_K02, R1A_K03InzA_K02C-1T-W-2, T-W-4M-1S-1
MR_1A_B09_K05
Posiada świadomość roli menedżera w życiu społecznym i gospodarczym.
MR_1A_K05R1A_K05InzA_K01C-1T-W-1, T-W-3M-1S-1
MR_1A_B09_K08
Potrafi działać w sposób innowacyjny.
MR_1A_K08R1A_K08InzA_K02C-1T-W-5M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B09_W02
Posiada podstawową wiedzę o zasobach przedsiębiorstwa (organizacji, ludziach, finansach, informacji).
2,0
3,0Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_W09
Zna ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstwa z wykorzystaniem wiedzy w zakresie nauki i dyscyplin wspomagajacych przedsiębiorczość.
2,0
3,0Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B09_U02
Potrafi w formie pisemnej i ustnej pprowadzić dyskusję i podejmować decyzje z wykorzystaniem aktualnie dominujacych technik przekazu.
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowywanego projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_U03
Posiada umiejętności komunikowania, negocjowania, inicjowania uruchamiania innowacyjnych rozwiązań w przedsiębiorstwie.
2,0
3,0Student student potrafi zdefiniowac założenia do projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_U08
Umie trafnie podejmować decyzje zwiazane z realizacją zadań w przedsiębiorstwie.
2,0
3,0Student poprawnie definiuje istotne zagadnienia.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_U11
Umie właściwie stosować nowoczesne procesy zarządzania przedsiębiorstwem.
2,0
3,0Student potrafi definiować i wykonac projekt według założeń.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B09_K03
Posiada kompetencje do indywidualnego kierowania specjalistycznym przdsiębiorstwem.
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_K05
Posiada świadomość roli menedżera w życiu społecznym i gospodarczym.
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy w zarzadzaniu przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_B09_K08
Potrafi działać w sposób innowacyjny.
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać i systematyzowac procesy w zarządzaniu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009, ISBN 978-83-01-16471-3, 940ss.
  2. Król H. (red.), Ludwiczyński A. (red.), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011, ISBN 978-83-01-14813-3, 740ss.
  3. Dębski W., Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005, ISBN 83-01-14290-1, 435ss.

Literatura dodatkowa

  1. Słowiński B., Inżynieria zarządzania procesami logistycznymi, Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2009, ISSN 0239-7129, 157ss.
  2. Praca zbiorowa, Zarządzanie informacją, Wyd. Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej, Warszawa, 2011, ISBN 978-83-60760-73-4, www.frdl.mazowsze.pl/pdf

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).2
T-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).2
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).2
T-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).2
T-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Dyskusja panelowa3
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
A-W-4Uczestnictwo w zajęciach10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_W02Posiada podstawową wiedzę o zasobach przedsiębiorstwa (organizacji, ludziach, finansach, informacji).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).
T-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).
T-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).
T-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
M-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_W09Zna ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstwa z wykorzystaniem wiedzy w zakresie nauki i dyscyplin wspomagajacych przedsiębiorczość.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).
T-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).
T-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).
T-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
M-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_U02Potrafi w formie pisemnej i ustnej pprowadzić dyskusję i podejmować decyzje z wykorzystaniem aktualnie dominujacych technik przekazu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U02potrafi w formie pisemnej i ustnej sporządzać opracowania, projekty i prace z zakresu medycyny roślin oraz prezentować je z wykorzystaniem różnorodnych technik, w tym multimedialnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).
T-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowywanego projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_U03Posiada umiejętności komunikowania, negocjowania, inicjowania uruchamiania innowacyjnych rozwiązań w przedsiębiorstwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U03posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z podmiotami związanymi z ochroną środowiska i z ochroną roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student student potrafi zdefiniowac założenia do projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_U08Umie trafnie podejmować decyzje zwiazane z realizacją zadań w przedsiębiorstwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje istotne zagadnienia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_U11Umie właściwie stosować nowoczesne procesy zarządzania przedsiębiorstwem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
M-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi definiować i wykonac projekt według założeń.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_K03Posiada kompetencje do indywidualnego kierowania specjalistycznym przdsiębiorstwem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-2Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji).
T-W-4Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_K05Posiada świadomość roli menedżera w życiu społecznym i gospodarczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-1Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw).
T-W-3Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy w zarzadzaniu przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B09_K08Potrafi działać w sposób innowacyjny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy.
Treści programoweT-W-5Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych.
M-2Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać i systematyzowac procesy w zarządzaniu.
3,5
4,0
4,5
5,0