Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
specjalność: Lean management

Sylabus przedmiotu Koszty jakości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk technicznych
Profil
Moduł
Przedmiot Koszty jakości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 4 1,00,50zaliczenie
wykładyW1 4 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość tabliczki mnożenia, umiejętność posługiwania sie kalkulatorem, Podstawowa wiedza z zakresu mikro- i makroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z procedurą rachunku koszów jakości w przedsiebiorstwie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.4
4
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia określające zużycie czynników produkcji. Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.4
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach4
A-A-2Studiowanie literatury7
A-A-3Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia4
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach4
A-W-2Studiowanie literatury11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Metoda przypadków
M-3Ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności .
S-2Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_MSZJ/07_W01
Słuchacz otrzymuje uporządkowaną wiedzę kosztach i rachunku kosztów jakości. Wiedza ta poparta jest praktycznym wykorzystaniem rachunku kosztów jakości w MŚP.
MAS_10A_W01, MAS_10A_W02, MAS_10A_W03C-1T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_MSZJ/07_U01
Słuchacz uzyskuje umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości.
MAS_10A_U05C-1T-A-1M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MAS_10A_MSZJ/07_K01
Słuchacz uczy się pracować w grupie.
MAS_10A_K01C-1T-A-1M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MAS_10A_MSZJ/07_W01
Słuchacz otrzymuje uporządkowaną wiedzę kosztach i rachunku kosztów jakości. Wiedza ta poparta jest praktycznym wykorzystaniem rachunku kosztów jakości w MŚP.
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę o kosztach i rachunku kosztów jakości.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MAS_10A_MSZJ/07_U01
Słuchacz uzyskuje umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości.
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MAS_10A_MSZJ/07_K01
Słuchacz uczy się pracować w grupie.
2,0
3,0Student porafi pracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. K. Czubakowska, K. Winiarska, Rachunek kosztów w przemyśle, handlu, usługach, ODDK, Gdańsk, 2002
  2. E. Nowak, R. Piechota, M. Wierzbiński, Rachunek kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem, PWE, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. A. Karmańska, Zarządzanie kosztami a rachunkowość finansowa, Difin, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.4
4

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia określające zużycie czynników produkcji. Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.4
4

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach4
A-A-2Studiowanie literatury7
A-A-3Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach4
A-W-2Studiowanie literatury11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMAS_10A_MSZJ/07_W01Słuchacz otrzymuje uporządkowaną wiedzę kosztach i rachunku kosztów jakości. Wiedza ta poparta jest praktycznym wykorzystaniem rachunku kosztów jakości w MŚP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_W01zna zaawansowane metody, techniki, narzędzia w obszarze inżynierii jakości
MAS_10A_W02ma uporządkowaną wiedzę z zakresu planowania, optymalizacji, oceny i prognozowania wyników
MAS_10A_W03ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę z zakresu zarządzania i inżynierii jakości, ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania funkcjami technicznymi na poziomie strategicznym w obszarze jakości
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z procedurą rachunku koszów jakości w przedsiebiorstwie.
Treści programoweT-A-1Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.
T-W-1Podstawowe pojęcia określające zużycie czynników produkcji. Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Metoda przypadków
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności .
S-2Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę o kosztach i rachunku kosztów jakości.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMAS_10A_MSZJ/07_U01Słuchacz uzyskuje umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_U05ma umiejętność przeprowadzania wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich w obszarze jakości
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z procedurą rachunku koszów jakości w przedsiebiorstwie.
Treści programoweT-A-1Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.
Metody nauczaniaM-2Metoda przypadków
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMAS_10A_MSZJ/07_K01Słuchacz uczy się pracować w grupie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMAS_10A_K01potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z procedurą rachunku koszów jakości w przedsiebiorstwie.
Treści programoweT-A-1Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ.
Metody nauczaniaM-2Metoda przypadków
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student porafi pracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0