Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Mechanika i budowa maszyn (S2)
specjalność: urządzenia mechatroniczne

Sylabus przedmiotu Podstawy organizacji produkcji:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mechanika i budowa maszyn
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy organizacji produkcji
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Berliński <Artur.Berlinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP1 15 1,00,44zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,56zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe informacje dotyczące technik i systemów wytwarzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami organizacyjnego projektowania systemów i procesów produkcyjnych.
C-2Umiejętność w planowaniu produkcji
C-3Uksztaltowanie umiejętności z zakresu wspólczesnych koncepcji zarządzania produkcją

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Ustalanie całkowitego zapotrzebowania na produkowane wyroby3
T-P-2Obliczenia parametrów systemu: liczby stanowisk, pracowników, zapotrzebowanie na energię, powierzchnia prod.4
T-P-3Opracowanie sposobu rozmieszczenia przestrzennego elementów systemu produkcyjnego2
T-P-4Opracowanie przebiegu przepływu produkcji w czasie2
T-P-5Ustalenie poziomu zapasów produkcji w toku2
T-P-6Opracowanie organizacji transportu wewnętrznego2
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu organizacji produkcji1
T-W-2Rodzaje procesów produkcyjnych. Struktura produktu i procesów produkcyjnych2
T-W-3Podział procesów produkcyjnych według rodzajów stosowanych technologii2
T-W-4Parametryczny opis procesu produkcyjnego2
T-W-5Typy, formy odmiany organizacji produkcji2
T-W-6Projektowanie powiązań elementów systemu produkcyjnego w czasie i przestrzeni - struktury produkcyjnej2
T-W-7Organizacja procesu produkcyjnego w czasie, cykl produkcyjny, wielkość partii produkcyjnej, zarządzanie zapasami produkcyjnymi2
T-W-8Organizacja transportu wewnętrznego2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Idywidualan praca projektowa15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna z podręcznikami. Zagadnienia uzupełniające wskazanew czasie zajęć.10
A-W-3Przgotowania do zaliczenia końcowego5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykłąd informacyjny, opis
M-2Metody aktywizujące-metody sytuacyjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne po zakończeniu cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MBM_2A_A02_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi rozpoznawać system produkcyjny przedsiębiorstwa ,zaproponować strukturę przedsiębiorstwa oraz dobrać odpowiednią organizację procesu produkcyjnego
MBM_2A_W14T2A_W11C-1, C-2, C-3T-W-2, T-W-7, T-W-8, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MBM_2A_A02_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć kontrolować i koordynować proces produkcyjny, opracowywać plany produkcyjne ,przeprowadzać planowanie produkcji
MBM_2A_U17T2A_U17C-1, C-2, C-3T-P-3, T-P-4, T-P-2, T-P-1, T-W-7, T-W-8, T-W-6M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MBM_2A_A02_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie kwalifikacji i kompetencji w zakresie planowania procesu produkcyjnego , będzie otwarty na dopasowanie procesu produkcyjnego do współczesnych urządzeń i technik produkcyjnych
MBM_2A_K02T2A_K02C-1, C-2, C-3T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MBM_2A_A02_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi rozpoznawać system produkcyjny przedsiębiorstwa ,zaproponować strukturę przedsiębiorstwa oraz dobrać odpowiednią organizację procesu produkcyjnego
2,0Student nie przyswoił podstawowej wiedzy odnośnie procesu produkcyjnego oraz zasad jego tworzenia .
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu organizacji procesu produkcyjnego.
3,5Student posiada wiedzę na temat kryteriów podziału procesu produkcyjnego oraz struktury organizacyjnej przedsiebiorstwa.
4,0Student posiada wiedzę z zakresu organizacji i zadań służby planowania .
4,5Student posiada wiedzę odnośnie zarządznia systemami i przedsiębiorstwami przemysłowymi.
5,0Student posiada wiedzę z zakresu komputerowego wspomagania organizacji procesów produkcyjnych.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MBM_2A_A02_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć kontrolować i koordynować proces produkcyjny, opracowywać plany produkcyjne ,przeprowadzać planowanie produkcji
2,0Student nie umie przedstawić żadnego schematu organizacyjnego procesu produkcyjnego.
3,0Student umie przedstawić i opracować kryteria podziału procesu produkcyjnego.
3,5Student posiada umiejętność mapowania procesu produkcyjnego i dokonania analizy portfelowej firmy.
4,0Student potrafi dokonać operatywnego planowania produkcji oraz zorganizować linie produkcyjjne.
4,5Student ma umiejętność oszacowania obciążenia stanowisk produkcyjnych oraz obliczania zdolności produkcyjnej.
5,0Student ma umiętność opracowywania planów produkcyjnych oraz planowania i nadzorowania przepływem informacji produkcyjnej jak również przedstawiać koncepcje rozwojowe dla nowych i modernizowanych przedsiębiorstw.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MBM_2A_A02_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie kwalifikacji i kompetencji w zakresie planowania procesu produkcyjnego , będzie otwarty na dopasowanie procesu produkcyjnego do współczesnych urządzeń i technik produkcyjnych
2,0Student nie nabył zdolności do planowania procesu produkcyjneg, nie posiada podstawowych kompetencji z zakresu organizacji produkcji.
3,0Student posiada podstawowe zdolności do organizacji produkcji w zakresie jej podziału i umiejscowienia w strukturze organizacyjnej.
3,5Student posiada kompetencje w zakresie organizacji stanowisk roboczych i organizacji linii produkcyjnych.
4,0Student jest zdolny do operatywnego planowania produkcji z podaniem obciążenia i wykorzystania środków produkcji.
4,5Student nabył kreatywności do planowania koncepcji przepływu materiałów oraz jest kompetentny w zakresie zarządzania systemami i przedsiębiorstwami przemysłowymi.
5,0Student jest kompetentny w zakresie planowania i organizacji procesu produkcyjnego z wykorzystaniem komputerowego wspomagania zagadnień organizacyjno-produkcyjnych.

Literatura podstawowa

  1. Brzeziński Marek, Organizacja podstaw procesów produkcyjnych i sterowanie produkcja, 2004
  2. Durlik Ireneusz, Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, 2011
  3. Lis S., Niziołek D., Organizacja podstaw procesów produkcyjnych i sterowanie produkcja, 2011
  4. Świetlik włodzimierz, Organizacja przedsiębiorstwa, 2004
  5. Pająk Edward, Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Lis S., Santarek K., Strzelczak S., Organizacja elastycznych systemów produkcyjnych, 2001

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Ustalanie całkowitego zapotrzebowania na produkowane wyroby3
T-P-2Obliczenia parametrów systemu: liczby stanowisk, pracowników, zapotrzebowanie na energię, powierzchnia prod.4
T-P-3Opracowanie sposobu rozmieszczenia przestrzennego elementów systemu produkcyjnego2
T-P-4Opracowanie przebiegu przepływu produkcji w czasie2
T-P-5Ustalenie poziomu zapasów produkcji w toku2
T-P-6Opracowanie organizacji transportu wewnętrznego2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu organizacji produkcji1
T-W-2Rodzaje procesów produkcyjnych. Struktura produktu i procesów produkcyjnych2
T-W-3Podział procesów produkcyjnych według rodzajów stosowanych technologii2
T-W-4Parametryczny opis procesu produkcyjnego2
T-W-5Typy, formy odmiany organizacji produkcji2
T-W-6Projektowanie powiązań elementów systemu produkcyjnego w czasie i przestrzeni - struktury produkcyjnej2
T-W-7Organizacja procesu produkcyjnego w czasie, cykl produkcyjny, wielkość partii produkcyjnej, zarządzanie zapasami produkcyjnymi2
T-W-8Organizacja transportu wewnętrznego2
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Idywidualan praca projektowa15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Praca własna z podręcznikami. Zagadnienia uzupełniające wskazanew czasie zajęć.10
A-W-3Przgotowania do zaliczenia końcowego5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMBM_2A_A02_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi rozpoznawać system produkcyjny przedsiębiorstwa ,zaproponować strukturę przedsiębiorstwa oraz dobrać odpowiednią organizację procesu produkcyjnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMBM_2A_W14zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystując zdobytą wiedzę z zakresu organizacji produkcji, procedur zakładania spółek i pozyskiwania funduszy na działalność gospodarczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami organizacyjnego projektowania systemów i procesów produkcyjnych.
C-2Umiejętność w planowaniu produkcji
C-3Uksztaltowanie umiejętności z zakresu wspólczesnych koncepcji zarządzania produkcją
Treści programoweT-W-2Rodzaje procesów produkcyjnych. Struktura produktu i procesów produkcyjnych
T-W-7Organizacja procesu produkcyjnego w czasie, cykl produkcyjny, wielkość partii produkcyjnej, zarządzanie zapasami produkcyjnymi
T-W-8Organizacja transportu wewnętrznego
T-W-3Podział procesów produkcyjnych według rodzajów stosowanych technologii
T-W-5Typy, formy odmiany organizacji produkcji
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu organizacji produkcji
T-W-4Parametryczny opis procesu produkcyjnego
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykłąd informacyjny, opis
M-2Metody aktywizujące-metody sytuacyjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne po zakończeniu cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przyswoił podstawowej wiedzy odnośnie procesu produkcyjnego oraz zasad jego tworzenia .
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu organizacji procesu produkcyjnego.
3,5Student posiada wiedzę na temat kryteriów podziału procesu produkcyjnego oraz struktury organizacyjnej przedsiebiorstwa.
4,0Student posiada wiedzę z zakresu organizacji i zadań służby planowania .
4,5Student posiada wiedzę odnośnie zarządznia systemami i przedsiębiorstwami przemysłowymi.
5,0Student posiada wiedzę z zakresu komputerowego wspomagania organizacji procesów produkcyjnych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMBM_2A_A02_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć kontrolować i koordynować proces produkcyjny, opracowywać plany produkcyjne ,przeprowadzać planowanie produkcji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMBM_2A_U17potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla swojej specjalności, w tym zadań nietypowych z uwzględnieniem aspektów pozatechnicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U17potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzględniając ich aspekty pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami organizacyjnego projektowania systemów i procesów produkcyjnych.
C-2Umiejętność w planowaniu produkcji
C-3Uksztaltowanie umiejętności z zakresu wspólczesnych koncepcji zarządzania produkcją
Treści programoweT-P-3Opracowanie sposobu rozmieszczenia przestrzennego elementów systemu produkcyjnego
T-P-4Opracowanie przebiegu przepływu produkcji w czasie
T-P-2Obliczenia parametrów systemu: liczby stanowisk, pracowników, zapotrzebowanie na energię, powierzchnia prod.
T-P-1Ustalanie całkowitego zapotrzebowania na produkowane wyroby
T-W-7Organizacja procesu produkcyjnego w czasie, cykl produkcyjny, wielkość partii produkcyjnej, zarządzanie zapasami produkcyjnymi
T-W-8Organizacja transportu wewnętrznego
T-W-6Projektowanie powiązań elementów systemu produkcyjnego w czasie i przestrzeni - struktury produkcyjnej
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykłąd informacyjny, opis
M-2Metody aktywizujące-metody sytuacyjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne po zakończeniu cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie przedstawić żadnego schematu organizacyjnego procesu produkcyjnego.
3,0Student umie przedstawić i opracować kryteria podziału procesu produkcyjnego.
3,5Student posiada umiejętność mapowania procesu produkcyjnego i dokonania analizy portfelowej firmy.
4,0Student potrafi dokonać operatywnego planowania produkcji oraz zorganizować linie produkcyjjne.
4,5Student ma umiejętność oszacowania obciążenia stanowisk produkcyjnych oraz obliczania zdolności produkcyjnej.
5,0Student ma umiętność opracowywania planów produkcyjnych oraz planowania i nadzorowania przepływem informacji produkcyjnej jak również przedstawiać koncepcje rozwojowe dla nowych i modernizowanych przedsiębiorstw.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMBM_2A_A02_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie kwalifikacji i kompetencji w zakresie planowania procesu produkcyjnego , będzie otwarty na dopasowanie procesu produkcyjnego do współczesnych urządzeń i technik produkcyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMBM_2A_K02ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami organizacyjnego projektowania systemów i procesów produkcyjnych.
C-2Umiejętność w planowaniu produkcji
C-3Uksztaltowanie umiejętności z zakresu wspólczesnych koncepcji zarządzania produkcją
Treści programoweT-W-2Rodzaje procesów produkcyjnych. Struktura produktu i procesów produkcyjnych
T-W-3Podział procesów produkcyjnych według rodzajów stosowanych technologii
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu organizacji produkcji
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykłąd informacyjny, opis
M-2Metody aktywizujące-metody sytuacyjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne po zakończeniu cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie nabył zdolności do planowania procesu produkcyjneg, nie posiada podstawowych kompetencji z zakresu organizacji produkcji.
3,0Student posiada podstawowe zdolności do organizacji produkcji w zakresie jej podziału i umiejscowienia w strukturze organizacyjnej.
3,5Student posiada kompetencje w zakresie organizacji stanowisk roboczych i organizacji linii produkcyjnych.
4,0Student jest zdolny do operatywnego planowania produkcji z podaniem obciążenia i wykorzystania środków produkcji.
4,5Student nabył kreatywności do planowania koncepcji przepływu materiałów oraz jest kompetentny w zakresie zarządzania systemami i przedsiębiorstwami przemysłowymi.
5,0Student jest kompetentny w zakresie planowania i organizacji procesu produkcyjnego z wykorzystaniem komputerowego wspomagania zagadnień organizacyjno-produkcyjnych.