Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Zasady postępowania w nagłych wypadkach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zasady postępowania w nagłych wypadkach
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 42 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,50,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 0,50,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość anatomii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
C-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia2
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie3
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.2
7
wykłady
T-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.6
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2studiowanie literatury5
A-A-3przygotowanie się do zajęć3
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2studiowanie literatury4
A-W-3przygotowanie się do zajęć3
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_W01
student zna zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
ZO_1A_W15, ZO_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2
ZO_1A_ZOP-S-6.5_W02
student zna sprzęt wykorzystywany w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
ZO_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-2T-W-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_U01
prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
ZO_1A_U10R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
ZO_1A_K02R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_W01
student zna zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
2,0
3,0student zna podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZOP-S-6.5_W02
student zna sprzęt wykorzystywany w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
2,0
3,0student prawidłowo dobiera sprzęt wykorzystywany w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_U01
prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
2,0
3,0Student prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy we wskazanej sytuacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-6.5_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
2,0
3,0postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia2
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie3
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.6
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2studiowanie literatury5
A-A-3przygotowanie się do zajęć3
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2studiowanie literatury4
A-W-3przygotowanie się do zajęć3
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-6.5_W01student zna zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
C-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-6.5_W02student zna sprzęt wykorzystywany w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student prawidłowo dobiera sprzęt wykorzystywany w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-6.5_U01prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
C-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy we wskazanej sytuacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-6.5_K01postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
C-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0