Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZOP-S-D7_U01 | Student umie opiekować się zwierzętami w zaawansowanym wieku |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_U10 | Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
---|
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Poznanie sposobów opieki nad zwierzętami starszymi |
---|
Treści programowe | T-W-2 | Żywienie poszczególnych gatunków zwierząt |
---|
T-W-3 | Profilaktyka poszczególnych gatunków zwierzat |
T-W-1 | Okresowe badania zwierząt (badania biochemiczne krwi, morfologia, USG, RTG, EKG) |
T-W-4 | Starzenie się i jego wpływ na zachowanie |
T-A-1 | Opracowanie programów profilaktycznych dla poszczególnych gatunków zwierząt |
T-L-1 | Przygotowanie zwierząt do USG |
T-L-2 | Przygotowanie zwierząt do EKG i RTG |
T-L-3 | Program opieki zdrowotnej nad starszymi psami i kotami |
T-L-4 | Zasady stosowania leków u pacjentów geriatrycznych i ich znieczulania |
T-L-5 | Aktualne możliwości terapii farmakologicznej zaburzeń behawioralnych |
T-L-6 | Choroby występujące u starszych psów i kotów-sposoby rozpoznawania, opieka |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny prezentujacy zagadnienia |
---|
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student:
- potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |