Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
Sylabus przedmiotu Krajowe i europejskie prawo pracy i rolne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Krajowe i europejskie prawo pracy i rolne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student powinien dysponować podstawowymi informacjami co do zasad prawa pracy i pojęć odnoszących się do nieruchomości rolnych. |
W-2 | Student powinien nabyć wiedzę w zakresie podstawowych instytucji prawnych oraz znajomość podstawowych zasad prawnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Studenci znają podstawowe pojęcia z zakresu prawa pracy i prawa rolnego. |
C-2 | Poznanie i zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu prawa pracy |
C-3 | Poznanie i zrozumienie zasad stosowania prawa w praktyce |
C-4 | Opanowanie umiejętności stosowania podstawowych pism i umów dotyczących zatrudnienia |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Źródła prawa pracy. Podstawowe pojęcia i zasady prawa pracy. | 1 |
T-W-2 | Rodzaje umów o pracę - nawiązanie stosunku pracy. Rozwiązanie umów opracę. Czas pracy. Urlopy pracownicze. | 1 |
T-W-3 | Pojęcie nieruchomości rolnej, pojęcie gospodarstwa rolnego, zniesienie współwłasności gospodarstwa rolnego, ograniczonego prawa rzeczowego. | 1 |
T-W-4 | Rynek rolny Unii Europejskiej - instrumenty prawne i organizacyjne. | 1 |
T-W-5 | Umowy prawa cywilnego w rolnictwie, umowa dzierżawy, umowa sprzedaży, kontraktacja, konsygnacja. | 1 |
T-W-6 | Pojęcie prawa pracy | 1 |
T-W-7 | Źródła i zasady prawa pracy | 1 |
T-W-8 | Obowiązki pracownika i pracodawcy | 1 |
T-W-9 | Rozwiązywanie umów o pracę. Wynagrodzenie. Czas pracy. Urlopy. | 1 |
T-W-10 | Ochrona pracy kobiet | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
A-W-4 | przygotowywanie referatów | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | wykład z prezentacja |
M-3 | Konwersatorium |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: Prezentacje studentów |
S-3 | Ocena formująca: Ocena kompetencji współdziałania w grupie |
S-4 | Ocena formująca: Ocena kompetencji podczas przygotowywania referatu |
S-5 | Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa test |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu prawa pracy i rolnego | ZO_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W08 | InzA_W03 | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-1 | M-1 | S-1 |
ZO_1A_ZO-N-A8_W02 Student powinien posiadać podstawową wiedzę w zakresie zarządzania i prawa, w zakresie odnoszącym się do zarządzania zasobami ludzkimi. Znajomość źródeł prawa powinna pozwolić na ich poprawny dobór i zastosowanie w praktyce. | — | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-2, M-3 | S-5, S-3, S-4, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_U01 Umie poruszać się z zakresie podstawowych pojęć i zasad prawa pracy i rolnego | ZO_1A_U04 | R1A_U02 | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-1 | M-1 | S-1 |
ZO_1A_ZO-N-A8_U02 Student powinien posiadać umiejętność analitycznego postrzegania relacji prawno-społecznych w obrębie przedsiębiorstwa jako zakładu pracy. Dodatkowo potrafić prawidłowo dobierać środki prawne i formułować podstawowe pisma i umowy w prawie pracy. | — | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-2, M-3 | S-5, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_K01 Student powinien w sposób odpowiedzialny i zorganizowany realizować powierzone zadania. W zakresie tego rodzaju przedmiotu wymagane są kompetencje takie jak komunikatywność, wrażliwość i odpowiedzialność. | — | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-2, M-3 | S-5, S-3, S-4, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu prawa pracy i rolnego | 2,0 | nie posiada podstawowej wiedzy |
3,0 | Wykazuje podstawową wiedzę z zakresu pojęć prawa pracy i rolnego | |
3,5 | Posiada podstawową wiedzę lecz nie potrafi jej zastosować | |
4,0 | Opanował poprawnie materiał przedmiotu | |
4,5 | Opanował materiał przedmiotu i jego zastosowanie | |
5,0 | Opanował w stopniu bardzo dobrym materiał przedmiotu | |
ZO_1A_ZO-N-A8_W02 Student powinien posiadać podstawową wiedzę w zakresie zarządzania i prawa, w zakresie odnoszącym się do zarządzania zasobami ludzkimi. Znajomość źródeł prawa powinna pozwolić na ich poprawny dobór i zastosowanie w praktyce. | 2,0 | brak wiedzy w zakresie treści programowych |
3,0 | wiedza w zakresie wybranych treści programowych | |
3,5 | podstawowa wiedza w zakresie treści programowych | |
4,0 | opanowanie wiedzy w zakresie treści programowych | |
4,5 | kompletna wiedza w zakresie treści programowych | |
5,0 | poszerzona wiedza w zakresie treści programowych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_U01 Umie poruszać się z zakresie podstawowych pojęć i zasad prawa pracy i rolnego | 2,0 | nie opanował materiału przedmiotu |
3,0 | Zna podstawowe pojęcia prawa pracy i rolnego | |
3,5 | Zna podstawowe pojęcia i umie je zastosować | |
4,0 | opanowała materiał i umiejętność jego zastosowania | |
4,5 | opanował materiał w stopniu wyższym i umie go zastosować | |
5,0 | bardzo dobrze opanował materiał i umiejętność jego zastosowania | |
ZO_1A_ZO-N-A8_U02 Student powinien posiadać umiejętność analitycznego postrzegania relacji prawno-społecznych w obrębie przedsiębiorstwa jako zakładu pracy. Dodatkowo potrafić prawidłowo dobierać środki prawne i formułować podstawowe pisma i umowy w prawie pracy. | 2,0 | brak umiejętności zastosowania wiedzy |
3,0 | umiejętność częściowego zastosowania wiedzy | |
3,5 | opanowanie umiejętności zastosowania podstawych instytucji i wiedzy | |
4,0 | kompletna wiedza w zakresie umiejętności zastosowania treści programowych | |
4,5 | kompletna wiedza w zakresie treści programowych, ich zastosowania, oceny ryzyk i analizy | |
5,0 | poszerzona wiedza w zakresie treści programowych, ich zastosowania, oceny ryzyk i analizy |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-A8_K01 Student powinien w sposób odpowiedzialny i zorganizowany realizować powierzone zadania. W zakresie tego rodzaju przedmiotu wymagane są kompetencje takie jak komunikatywność, wrażliwość i odpowiedzialność. | 2,0 | brak umiejętności zastosowania wiedzy w praktyce |
3,0 | ograniczone, podstawowe możliwości zastosowania wiedzy w praktyce | |
3,5 | opanowanie podstawowych możliwości zastosowania wiedzy w praktyce | |
4,0 | kompletna wiedza w zakresie praktycznego zastosowania treści programowych | |
4,5 | kompletnawiedza w zakresie zastosowania treści programowych,oceny ryzyk i analizy | |
5,0 | poszerzona wiedza w zakresie zastosowania treści programowych, oceny ryzyk, analitycznego myślenia |
Literatura podstawowa
- Wypych-Żywicka a., Uziak W., Jackowiak., Prawo pracy, Zakamycze, Kraków, 2005
- K Rączka, Prawo pracy, Lexis Nexis, Warszawa, 2007
- Maritum. Prawo pracy, Dom Wydawniczy ABC, 2005
- Czechowski P. i in., Polskie prawo rolne na tle ustawodawstwa Unii Europejskiej, PWN, Warszawa, 1997, II
- Oleszko A., i in., Prawo rolne i żywnościowe, Zakamycze, Kraków, 2002
Literatura dodatkowa
- A. Świątkowski, Polskie prawo pracy, Lexis Nexis, Warszawa, 2010