Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Sylabus przedmiotu Marketing artykułów rolnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing artykułów rolnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu przedmiotów na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i koncepcjami z zakresu marketingu artykułów rolnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Analiza SWOT – artykuły rolne, przedsiębiorstwa rolne i rolno-spożywcze, studium przypadku. | 5 |
T-A-2 | Segmenty rynkowe dla artykułów rolnych. Istota marketingu mix artykułów rolnych: produkt, marka, znak towarowy (handlowy), produkty regionalne, rola opakowania, dystrybucja, cena, promocja. | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i definicje związane z marketingiem, rola marketingu artykułów rolnych. Środowisko rynkowe przedsiębiorstwa rolnego. Nowe trendy w marketingu artykułów rolnych. | 5 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | studiowanie literatury | 50 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 30 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia i egzaminu | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych |
M-2 | Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie - sporządzanie analizy SWOT wybranego przedsiębiorstwa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału |
S-2 | Ocena formująca: Ocena sporządzonej analizy SWOT wybranego przedsiębiorstwa |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_W01 zna podstawowe koncepcje marketingu artykułów rolnych; zna podstawowe narzędzia oraz przesłanki stosowania marketingu w produkcji i sprzedaży artykułów rolnych w celu zdobycia przewagi konkurencyjnej | RWZR_10-_W04, RWZR_10-_W02 | — | C-1 | T-W-1, T-A-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_U01 posiada umiejętność określenia grup docelowych oraz wybrania kanałów dystrybucji produktów rolnych, potrafi podjąć dyskusje dotyczącą przesłanek stosowania marketingu artykułów rolnych, potrafi przeanalizować i ocenić przykładowe kampanie promocyjne artykułów rolnych oraz wykorzystane do tego celu kanały komunikacji | RWZR_10-_U03, RWZR_10-_U02 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_K01 systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa jaką stawia przed specjalistami ds. marketingu współczesna rzeczywistość gospodarcza oraz zmieniające się warunki konkurowania przedsiębiorstw | RWZR_10-_K01 | — | C-1 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_W01 zna podstawowe koncepcje marketingu artykułów rolnych; zna podstawowe narzędzia oraz przesłanki stosowania marketingu w produkcji i sprzedaży artykułów rolnych w celu zdobycia przewagi konkurencyjnej | 2,0 | |
3,0 | student zna podstawowe założenia marketingu artykułów rolnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_U01 posiada umiejętność określenia grup docelowych oraz wybrania kanałów dystrybucji produktów rolnych, potrafi podjąć dyskusje dotyczącą przesłanek stosowania marketingu artykułów rolnych, potrafi przeanalizować i ocenić przykładowe kampanie promocyjne artykułów rolnych oraz wykorzystane do tego celu kanały komunikacji | 2,0 | |
3,0 | student posiada podstawową umiejętność określenia grup docelowych i kanałów dystrybucji produktów rolnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RWZR_10A_PD- RWZR-5_K01 systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa jaką stawia przed specjalistami ds. marketingu współczesna rzeczywistość gospodarcza oraz zmieniające się warunki konkurowania przedsiębiorstw | 2,0 | |
3,0 | Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Majchrzycki D., Baum R., Wielicki W., Plan i analiza marketingowa przedsiębiorstwa rolnego, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2005
- Figiel Sz., Kozłowski W., Pilarski W., Marketing produktów żywnościowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2001
Literatura dodatkowa
- Baker J., Marketing Rolniczy, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1993
- Kotler Ph., Marketing, Analiza, Planowanie, Wdrażanie i Kontrola, Wydawnictwo Gebethner i Ska, Warszawa, 1994