Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 10 1,00,60zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności2
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi2
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów2
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej2
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich2
10
wykłady
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych2
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych2
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Kn_1P_W11R1P_W05, R1P_W08, R1P_W09InzP_W01, InzP_W02, InzP_W03, InzP_W04, InzP_W06C-1, C-2T-L-1, T-W-3, T-L-3, T-W-2, T-L-2, T-W-1, T-L-5, T-W-5, T-L-4, T-W-4M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Kn_1P_U06R1P_U01, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10InzP_U01, InzP_U02, InzP_U06, InzP_U11C-2, C-1T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-L-5, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Kn_1P_K02R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04InzP_K02C-2, C-1T-W-4, T-W-5, T-L-5, T-W-3, T-W-1, T-L-3, T-L-4, T-W-2, T-L-2, T-L-1M-2, M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zawiślak K., Sobczak P., Postęp technologiczny, żywieniowy i jakościowy w produkcji pasz i karm, Polskie Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Karmy dla Zwierząt Towarzyszących, Lublin, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Osiński Z., Kwiatek K., Sieradzki Z., Aktualne wymagania weterynaryjne w zakresie karm dla zwierząt domowych, Życie Weterynaryjne 89 (10), 872-876, 2014
  2. Osiński Z., Kwiatek K., Zagrozenia dotyczące pasz w świetle danych z systemu RASFF, Pasze Przemysłowe 4, 18-23, 2013
  3. Drożdż J., Rynek karm dla zwierząt domowych, Przemysł Spożywczy 66 (5), 46-48., 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności2
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi2
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów2
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej2
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych2
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych2
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_W01ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W08ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania urządzeń, obiektów i systemów technicznych i technologii typowych dla obszarów rolniczych, leśnych i przetwórstwa rolno-spożywczego dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzP_W03ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_W06ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_U01umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
C-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
Treści programoweT-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
Metody nauczaniaM-2Opis, objaśnienia, prelekcje
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_K01Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
C-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
Treści programoweT-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
Metody nauczaniaM-2Opis, objaśnienia, prelekcje
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0