Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C33.4_U03 | Student potrafi doradzić przyszłemu właścicielami w wyborze psa, kota, następnie jak postępować ze zwierzęciem. W przypadku zwierząt bezdomnych potrafi udzielić pomocy. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U03 | Posiada podstawową umiejętność oceny zjawisk wpływających na stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych. Umie zatosować podstawowe prawa biologiczne, w tym genetyczne, oraz potrafi przewidzieć pozytywne i negatywne skutki ich działania u różnych zwierząt, w tym udomowionych |
---|
Kn_1P_U15 | Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową |
Kn_1P_U04 | Wykorzystuje w sposób umiejętny narzędzia informatyczne, internetowe źródła informacji oraz metody statystyczne do rozwiązywania praktycznych problemów, charakterystycznych dla studiowanego kierunku |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1P_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1P_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1P_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich |
R1P_U08 | ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów |
R1P_U09 | ma doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów |
R1P_U11 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1P_U12 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzP_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne |
InzP_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzP_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzP_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne |
InzP_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją, uwzględniającą aspekty pozatechniczne - zaprojektować złożone urządzenie, obiekt, system lub proces, związane z zakresem studiowanego kierunku studiów, oraz zrealizować ten projekt - co najmniej w części - używając właściwych metod, technik i narzędzi, w tym przystosowując do tego celu istniejące lub opracowując nowe narzędzia |
InzP_U09 | ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zrozumienienie problemu bezdomności zwierząt, poznanie sposobów zapobiegania, ograniczenia bezdomności oraz umiejętność pomocy. |
---|
Treści programowe | T-W-5 | Problemy związane z wypróżnianiem się psów i kotów jako przyczyny bezdomności (koprofagia, znakowanie, uległość, zanieczyszczona sierść u długowłosych ras, wypróżnianie się w doniczkach…). |
---|
T-W-4 | Modne rasy psów i kotów. |
T-W-1 | Zwierzęta bezdomne i wolno żyjące. Status prawny wolno żyjących kotów w Polsce. |
T-W-2 | Opieka nad kotami wolnobytującymi (dokarmianie, sterylizacje, pomoc chorym lub rannym kotom, zapewnienie schronienia przed mrozem, pomoc z Urzędu Miasta/Gminy lub organizacji pozarządowej). |
T-L-2 | Niekontrolowane rozmnażanie (zapobieganie). Mity i fakty dotyczące sterylizacji. Humanitarne usypianie ślepych miotów. Pozbywanie się zwierząt z targowisk i pseudohodowli. |
T-L-6 | Podróżowanie ze zwierzęciem - przygotowanie do podróżowania naziemnego i w powietrzu. Czasowa niemożność opiekowania się zwierzęciem. Zapewnienie opieki potrzebującym zwierzętom (pet pitting, hotele dla psów, domy tymczasowe). |
T-L-4 | Porzucanie i znęcanie się nad psami ,,wiejskimi”. Atakowanie zwierząt gospodarskich. Fobie. Wyrządzanie szkód przez zwierzęta – sposoby zapobiegania. Studium przypadków. |
T-L-7 | Ucieczki zwierząt. Niepożądane formy zabawy psów i kotów. Mowa ciała psów. i kotów. |
T-L-1 | Przyczyny bezdomności i zapobieganie. Znakowanie i identyfikacja zwierząt; bazy danych czipowanych zwierząt . Ogólnopolska Baza Danych PTRIZ. Ubezpieczenia. Procedury w przyjmowania bezdomnych; odłowionych zwierząt. |
T-L-3 | Przyczyny porzucania zwierząt i konsekwencje prawne (Ustawa o ochronie zwierząt, art. 6 ust 2 punkt 11 oraz art. 35). Pies i kot to nie zabawka. Wybór odpowiedniej rasy zgodnie z oczekiwanie właściciela- pomoc ZKwP oraz behawiorystów. |
T-W-3 | Programy opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobieganie bezdomności zwierząt na terenie miast i gmin. Regulacje prawne dotyczące ochrony bezdomnych zwierząt. |
T-W-6 | Pomoc bezdomnym zwierzętom – organizacja akcji humanitarnych, zbiórki żywności, koców w szkołach. Fundacje, stowarzyszenia, Towarzystwa Opieki Nad Zwierzętami, schroniska. Wirtualne adopcje. Wolontariaty. |
T-L-8 | Przemyślane adopcje. Adoptowanie zwierząt ze schronisk i domów tymczasowych. Aspekty praktyczne. |
T-L-5 | Porzucanie zwierząt starych i chorych. Osłabienie funkcji kognitywnych. Postępowanie ze starym psem. |
Metody nauczania | M-3 | pokaz |
---|
M-4 | film |
M-1 | wykład z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | dyskusja |
Sposób oceny | S-4 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
---|
S-1 | Ocena formująca: aprobata |
S-3 | Ocena podsumowująca: opracowanie planu przeprowadzenia pomocy bezdomnym zwierzętom |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student prezentuje samodzielnie zdobytą wiedzę pobieżnie i w sposób mało komunikatywny |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |