Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Pet sitting i hotele dla zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Pet sitting i hotele dla zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1brak wymagań wstępnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania pet sitting oraz hoteli dla zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta.2
T-L-2Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt.4
T-L-3Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt4
10
wykłady
T-W-1Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza2
T-W-2Sposoby utrzymania zwierząt w hotelach i pensjonatach dla zwierząt3
T-W-3Żywienie zwierząt w hotelach i pensjonatach. Opieka zdrowotna w hotelach i pensjonatach dla zwierząt3
T-W-4Uwarunkowania prawne dotyczące hoteli dla zwierząt. Wymagana dokumentacja niezbędna przy prowadzeniu hotelu dla zwierząt (regulamin, procedura przyjęcia psa, umowa powierzenia psa pod opiekę, ubezpieczenie, podatki, pracownicy, usługa transportu psa do hotelu).2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie literatury14
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ipisemne zaliczenie ćwiczeń6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3projekt
M-4ćwiczenia laboratoryjne
M-5metoda projektowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Ocena pracy studenta, zarówno indywidualnej jak i pracy grupowej
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie samodzielnie wykonanego projektu
S-4Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie przedmiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B28.3_W01
Ma wiedzę na temat podstaw prawnych oraz zasad funkcjonowania pet sittingu i hoteli dla psów
Kn_1P_W02R1P_W02, R1P_W06, R1P_W07, R1P_W10, R1P_W11InzP_W05, InzP_W06C-1T-L-1, T-W-2, T-W-4, T-L-2, T-W-3, T-W-1, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B28.3_U01
Umie samodzielnego zaplanować i zorganizować usługi pet sitterskie oraz funkcjonalny hotel dla psów
Kn_1P_U15, Kn_1P_U09, Kn_1P_U12R1P_U01, R1P_U02, R1P_U03, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U09, R1P_U10InzP_U01, InzP_U02, InzP_U03, InzP_U04, InzP_U05, InzP_U06, InzP_U07, InzP_U08, InzP_U09, InzP_U10, InzP_U11, InzP_U12C-1T-L-2, T-L-3, T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-L-1M-2, M-1, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B28.3_K01
Jest przygotowany do skutecznego komunikowania się z klientem
Kn_1P_K04R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K06, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-W-1M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B28.3_W01
Ma wiedzę na temat podstaw prawnych oraz zasad funkcjonowania pet sittingu i hoteli dla psów
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje srednie zainteresowanie, - w zakresie wyrazania wiedzy popełnia wiele błedów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B28.3_U01
Umie samodzielnego zaplanować i zorganizować usługi pet sitterskie oraz funkcjonalny hotel dla psów
2,0
3,0Student: -potrafi zidentyfikowac i poradzic sobie, z wydatna pomoca nauczyciela, z wybranymi trudnosciami zwiazanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B28.3_K01
Jest przygotowany do skutecznego komunikowania się z klientem
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działan, ale tez nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawe neutralna (obojetna) wobec polecen nauczyciela
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Klever U., Wegler M., Psy: ekspert radzi jak pielęgnować i wychować, MUZA, 1997
  2. Kośla T., Higiena utrzymania zwierząt amatorskich, SGGW, Warszawa, 2003
  3. Mann A., Sierść i skóra, EDIPRESS, Przyjaciel Pies, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Mazurek A., Mazurek J., Mój przyjaciel pies, Wydawnictwo Alfa, 1992
  2. Meadows G. i Flint E., Poradnik opiekuna – KOT, Wydawnictwo RM, 2005
  3. Szmurło I., Szmurło M., Jak dbać o uszy?, EDIPRESS, Przyjaciel Pies, 2001
  4. Ściesiński K., Hodowla psów, SGGW Warszawa, 2004

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta.2
T-L-2Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt.4
T-L-3Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza2
T-W-2Sposoby utrzymania zwierząt w hotelach i pensjonatach dla zwierząt3
T-W-3Żywienie zwierząt w hotelach i pensjonatach. Opieka zdrowotna w hotelach i pensjonatach dla zwierząt3
T-W-4Uwarunkowania prawne dotyczące hoteli dla zwierząt. Wymagana dokumentacja niezbędna przy prowadzeniu hotelu dla zwierząt (regulamin, procedura przyjęcia psa, umowa powierzenia psa pod opiekę, ubezpieczenie, podatki, pracownicy, usługa transportu psa do hotelu).2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie literatury14
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ipisemne zaliczenie ćwiczeń6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B28.3_W01Ma wiedzę na temat podstaw prawnych oraz zasad funkcjonowania pet sittingu i hoteli dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W02Posiada, w zależności od zrealizowanych przedmiotów, elementarną wiedzę humanistyczną, społeczną i prawną, umożliwiającą zrozumienie zjawisk i procesów społecznych oraz gospodarczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R1P_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1P_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1P_W11zna i potrafi stosować uwarunkowania ekonomiczno-prawne tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie świadczenia usług z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W05ma wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz ich uwzględniania w działalności inżynierskiej
InzP_W06ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania pet sitting oraz hoteli dla zwierząt
Treści programoweT-L-1Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta.
T-W-2Sposoby utrzymania zwierząt w hotelach i pensjonatach dla zwierząt
T-W-4Uwarunkowania prawne dotyczące hoteli dla zwierząt. Wymagana dokumentacja niezbędna przy prowadzeniu hotelu dla zwierząt (regulamin, procedura przyjęcia psa, umowa powierzenia psa pod opiekę, ubezpieczenie, podatki, pracownicy, usługa transportu psa do hotelu).
T-L-2Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt.
T-W-3Żywienie zwierząt w hotelach i pensjonatach. Opieka zdrowotna w hotelach i pensjonatach dla zwierząt
T-W-1Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza
T-L-3Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3projekt
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie samodzielnie wykonanego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje srednie zainteresowanie, - w zakresie wyrazania wiedzy popełnia wiele błedów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B28.3_U01Umie samodzielnego zaplanować i zorganizować usługi pet sitterskie oraz funkcjonalny hotel dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U15Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową
Kn_1P_U09Posiada zdolność podejmowania działań z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i narzędzi, rozwiązujących problemy dotyczące zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunkiem
Kn_1P_U12Potrafi przystosować środowisko zoohigieniczne do potrzeb zwierząt domowych z uwzględnieniem praw i dobrostanu zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U09ma doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją, uwzględniającą aspekty pozatechniczne - zaprojektować złożone urządzenie, obiekt, system lub proces, związane z zakresem studiowanego kierunku studiów, oraz zrealizować ten projekt - co najmniej w części - używając właściwych metod, technik i narzędzi, w tym przystosowując do tego celu istniejące lub opracowując nowe narzędzia
InzP_U09ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U10ma doświadczenie związane z utrzymaniem obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_U12ma doświadczenie związane ze stosowaniem technologii właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zdobyte w środowiskach zajmujących się zawodowo działalnością inżynierską
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania pet sitting oraz hoteli dla zwierząt
Treści programoweT-L-2Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt.
T-L-3Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt
T-W-4Uwarunkowania prawne dotyczące hoteli dla zwierząt. Wymagana dokumentacja niezbędna przy prowadzeniu hotelu dla zwierząt (regulamin, procedura przyjęcia psa, umowa powierzenia psa pod opiekę, ubezpieczenie, podatki, pracownicy, usługa transportu psa do hotelu).
T-W-2Sposoby utrzymania zwierząt w hotelach i pensjonatach dla zwierząt
T-W-1Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza
T-W-3Żywienie zwierząt w hotelach i pensjonatach. Opieka zdrowotna w hotelach i pensjonatach dla zwierząt
T-L-1Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta.
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-1wykład informacyjny
M-3projekt
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie samodzielnie wykonanego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: -potrafi zidentyfikowac i poradzic sobie, z wydatna pomoca nauczyciela, z wybranymi trudnosciami zwiazanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B28.3_K01Jest przygotowany do skutecznego komunikowania się z klientem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania pet sitting oraz hoteli dla zwierząt
Treści programoweT-L-2Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt.
T-L-1Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta.
T-L-3Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt
T-W-1Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3projekt
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena pracy studenta, zarówno indywidualnej jak i pracy grupowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działan, ale tez nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawe neutralna (obojetna) wobec polecen nauczyciela
3,5
4,0
4,5
5,0