Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Markery genetyczne w hodowli zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Markery genetyczne w hodowli zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Inga Kowalewska <inga.kowalewska-luczak@zut.edu.pl>, Arkadiusz Terman <Arkadiusz.Terman@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 0,60,40zaliczenie
laboratoriaL6 20 1,40,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student powinien posiadać wiedzę z zakresu genetyki ogólnej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przybliżenie akualnych metod molekularnych w identyfikacji markerów genetycznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Markery genetyczne wydolności fizycznej.2
T-L-2Markery genetyczne cech użytkowości mlecznej i mięsnej bydła domowego.4
T-L-3Markery genetyczne chorób neurodegeneracyjnych (polimorfizm genu PRNP).2
T-L-4Markery genetyczne płci ptaków i ssaków.2
T-L-5Markery genetyczne użytkowości rozrodczej i mięsnej świń4
T-L-6Markery genetyczne jakości mięsa wieprzowego4
T-L-7Markery genetyczne ubarwienia u kotów2
20
wykłady
T-W-1Badania genomów zwierząt. Charakterystyka markerów genetycznych.2
T-W-2Selekcja zwierząt z wykorzystaniem markerów genetycznych (MAS).2
T-W-3Selekcja genomowa zwierząt. Metody analizy genomu wykorzystywane w selekcji genomowej.2
T-W-4Markery genetyczne wybranych cech fenotypowych zwierząt domowych i wolnożyjących.4
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo z zajęciach laboratoryjnych.20
A-L-2Przygotowanie sprawozdania z zajęć laboratoryjnych.6
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych.6
A-L-4Studiowanie wskazanego piśmiennictwa.10
42
wykłady
A-W-1Uczestnictwo z wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie piśmiennictwa.6
A-W-3Konsultacje.2
18

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, objaśnienie)
M-2Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne).

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnie wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C32.2_W01
Definiuje typy markerów genetycznych i rozróżnia metody ich identyfikacji.
Kn_1P_W10R1P_W01, R1P_W04, R1P_W05InzP_W01, InzP_W02C-1T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-L-1, T-L-7, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-3, T-L-2M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C32.2_U01
Potrafi dobrać metodę analizy do wybranego markera genetycznego.
Kn_1P_U02R1P_U01, R1P_U03, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U08, R1P_U10, R1P_U11InzP_U01, InzP_U02, InzP_U03, InzP_U05, InzP_U07, InzP_U09, InzP_U11C-1T-L-6, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-W-4, T-L-7, T-W-3, T-L-2, T-L-5, T-W-1M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C32.2_K01
Ma świadomość istnienia złożoności i różnorodności genomów zwierząt hodowlanych.
Kn_1P_K01R1P_K04, R1P_K05, R1P_K06InzP_K01C-1T-W-3, T-L-1, T-L-5, T-W-4, T-L-2, T-W-1, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-W-2, T-L-7M-2, M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C32.2_W01
Definiuje typy markerów genetycznych i rozróżnia metody ich identyfikacji.
2,0
3,0Student ma świadomość istnienia markerów genetycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C32.2_U01
Potrafi dobrać metodę analizy do wybranego markera genetycznego.
2,0
3,0Student potrafi rozróżnić metody analizy wybranych markerów genetycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C32.2_K01
Ma świadomość istnienia złożoności i różnorodności genomów zwierząt hodowlanych.
2,0
3,0Student posiada świadomość istnienia złożoności genomów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Brown TA, Genomy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Słomski R, Analiza DNA, teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Markery genetyczne wydolności fizycznej.2
T-L-2Markery genetyczne cech użytkowości mlecznej i mięsnej bydła domowego.4
T-L-3Markery genetyczne chorób neurodegeneracyjnych (polimorfizm genu PRNP).2
T-L-4Markery genetyczne płci ptaków i ssaków.2
T-L-5Markery genetyczne użytkowości rozrodczej i mięsnej świń4
T-L-6Markery genetyczne jakości mięsa wieprzowego4
T-L-7Markery genetyczne ubarwienia u kotów2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Badania genomów zwierząt. Charakterystyka markerów genetycznych.2
T-W-2Selekcja zwierząt z wykorzystaniem markerów genetycznych (MAS).2
T-W-3Selekcja genomowa zwierząt. Metody analizy genomu wykorzystywane w selekcji genomowej.2
T-W-4Markery genetyczne wybranych cech fenotypowych zwierząt domowych i wolnożyjących.4
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo z zajęciach laboratoryjnych.20
A-L-2Przygotowanie sprawozdania z zajęć laboratoryjnych.6
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych.6
A-L-4Studiowanie wskazanego piśmiennictwa.10
42
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo z wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie piśmiennictwa.6
A-W-3Konsultacje.2
18
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C32.2_W01Definiuje typy markerów genetycznych i rozróżnia metody ich identyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W10Ma wiedzę na temat procesów molekularnych zachodzących na poziomie genomu, transkryptomu, proteomu i metabolomu oraz ich wpływu na kształtowanie fenotypu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżenie akualnych metod molekularnych w identyfikacji markerów genetycznych.
Treści programoweT-W-3Selekcja genomowa zwierząt. Metody analizy genomu wykorzystywane w selekcji genomowej.
T-W-1Badania genomów zwierząt. Charakterystyka markerów genetycznych.
T-W-4Markery genetyczne wybranych cech fenotypowych zwierząt domowych i wolnożyjących.
T-W-2Selekcja zwierząt z wykorzystaniem markerów genetycznych (MAS).
T-L-1Markery genetyczne wydolności fizycznej.
T-L-7Markery genetyczne ubarwienia u kotów
T-L-4Markery genetyczne płci ptaków i ssaków.
T-L-5Markery genetyczne użytkowości rozrodczej i mięsnej świń
T-L-6Markery genetyczne jakości mięsa wieprzowego
T-L-3Markery genetyczne chorób neurodegeneracyjnych (polimorfizm genu PRNP).
T-L-2Markery genetyczne cech użytkowości mlecznej i mięsnej bydła domowego.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne).
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnie wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość istnienia markerów genetycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C32.2_U01Potrafi dobrać metodę analizy do wybranego markera genetycznego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U02W oparciu o powszechnie stosowane metody diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej potrafi przeprowadzić podstawowe procedury analityczne, w tym także z zastosowaniem podstawowych narzędzi bioinformatycznych; interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
R1P_U11posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U09ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżenie akualnych metod molekularnych w identyfikacji markerów genetycznych.
Treści programoweT-L-6Markery genetyczne jakości mięsa wieprzowego
T-W-2Selekcja zwierząt z wykorzystaniem markerów genetycznych (MAS).
T-L-1Markery genetyczne wydolności fizycznej.
T-L-3Markery genetyczne chorób neurodegeneracyjnych (polimorfizm genu PRNP).
T-L-4Markery genetyczne płci ptaków i ssaków.
T-W-4Markery genetyczne wybranych cech fenotypowych zwierząt domowych i wolnożyjących.
T-L-7Markery genetyczne ubarwienia u kotów
T-W-3Selekcja genomowa zwierząt. Metody analizy genomu wykorzystywane w selekcji genomowej.
T-L-2Markery genetyczne cech użytkowości mlecznej i mięsnej bydła domowego.
T-L-5Markery genetyczne użytkowości rozrodczej i mięsnej świń
T-W-1Badania genomów zwierząt. Charakterystyka markerów genetycznych.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne).
M-1Metody podające (wykład informacyjny, objaśnienie)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnie wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozróżnić metody analizy wybranych markerów genetycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C32.2_K01Ma świadomość istnienia złożoności i różnorodności genomów zwierząt hodowlanych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Przybliżenie akualnych metod molekularnych w identyfikacji markerów genetycznych.
Treści programoweT-W-3Selekcja genomowa zwierząt. Metody analizy genomu wykorzystywane w selekcji genomowej.
T-L-1Markery genetyczne wydolności fizycznej.
T-L-5Markery genetyczne użytkowości rozrodczej i mięsnej świń
T-W-4Markery genetyczne wybranych cech fenotypowych zwierząt domowych i wolnożyjących.
T-L-2Markery genetyczne cech użytkowości mlecznej i mięsnej bydła domowego.
T-W-1Badania genomów zwierząt. Charakterystyka markerów genetycznych.
T-L-3Markery genetyczne chorób neurodegeneracyjnych (polimorfizm genu PRNP).
T-L-4Markery genetyczne płci ptaków i ssaków.
T-L-6Markery genetyczne jakości mięsa wieprzowego
T-W-2Selekcja zwierząt z wykorzystaniem markerów genetycznych (MAS).
T-L-7Markery genetyczne ubarwienia u kotów
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne).
M-1Metody podające (wykład informacyjny, objaśnienie)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnie wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada świadomość istnienia złożoności genomów.
3,5
4,0
4,5
5,0