Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C24.1_U01 | Student w poprawny sposób klasyfikuje środowiskowe zagrożenia zdrowia psa i rozróżnia zewnątrzpochodne czynniki chorobotwórcze od wewnątrzpochodnych. Posiadaną wiedzę z tego zakresu wykorzystuje do przestrzegania zasad profilaktyki w
postępowaniu ze zwierzętami. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U03 | Posiada podstawową umiejętność oceny zjawisk wpływających na stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych. Umie zatosować podstawowe prawa biologiczne, w tym genetyczne, oraz potrafi przewidzieć pozytywne i negatywne skutki ich działania u różnych zwierząt, w tym udomowionych |
---|
Kn_1P_U11 | Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1P_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1P_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1P_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R1P_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich |
R1P_U10 | ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzP_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne |
InzP_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzP_U07 | potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | W trakcie realizacji przedmiotu omówione zostaną zagadnienia szkodliwego działania i następstw zdrowotnych dla organizmu psa, wybranych zarówno zależnych, jak i niezależnych od opiekuna czynników środowiska zewnętrznego Podstawowym celem przedmiotu jest uświadomienie studentowi jak bardzo duży wpływ mają czynniki środowiskowe na funkcjonowanie organizmu psa. |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Nerwice, depresje i fobie u psów – rodzaje, etiologia, predyspozycje rasowe i wiekowe, objawy. Choroba kenelowa psów. |
---|
T-W-5 | Zaburzenia gospodarki węglowodanowo-lipidowej wynikające z nieprawidłowego bilansu kalorycznego. Zdrowotne następstwa krótko- i długotrwałego głodzenia ilościowego i jakościowego. |
T-L-5 | Środowiskowe przyczyny wybranych chorób układu moczowego psów. |
T-L-3 | Otyłość u psów – etiologia (podłoże środowiskowe, biochemiczne i endokrynne), predyspozycje rasowe i wiekowe, podstawy prewencji i leczenia. |
T-L-2 | Cukrzyca psów – rodzaje, etiologia środowiskowa, predyspozycje rasowe i wiekowe, objawy i leczenie. Hipoglikemia szczeniąt |
T-W-1 | Czynniki i choroby środowiskowe – wprowadzenie. Najważniejsze szkodliwe dla zdrowia psa wybrane fizyczne, chemiczne, biologiczne i psychogenne czynniki środowiskowe – źródła narażenia. |
T-W-2 | Metabolizm ksenobiotyków w tym leków u psa. Zatrucia metalami ciężkimi i lekami. |
T-W-3 | Wpływ czynników środowiskowych na powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego u psa. |
T-L-4 | Alergeny środowiskowe – alergie u psów: wziewne, pokarmowe, kontaktowe, polekowe i na „owady kłujące” – objawy kliniczne, predyspozycje, testy, leczenie. Autoimmunoagresja. |
Metody nauczania | M-4 | Konsultacje z prowadzącymi zajęcia |
---|
M-1 | Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna i problemowa |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotowanej wraz z zespołem prezentacji i udziału studenta w jej omówieniu |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów |
S-1 | Ocena formująca: Ocena na każdych ćwiczeniach stopnia przgotowania studenta i aktywności podczas dyskusji |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student w minimalnym stopniu poprawnie analizuje związek przyczynowo-skutkowy między zmianami pochodzenia antrpogenicznego w srodowisku życia psów a stanem ich zdrowia. W niewielkim stopniu potrafi określić działania profilaktyczne mające na celu zapobieganie "chorobom cywlizacyjnym" u psów. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |