Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C35.2_U01 | Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U02 | W oparciu o powszechnie stosowane metody diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej potrafi przeprowadzić podstawowe procedury analityczne, w tym także z zastosowaniem podstawowych narzędzi bioinformatycznych; interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1P_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1P_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R1P_U08 | ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów |
R1P_U10 | ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich |
R1P_U11 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzP_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne |
InzP_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzP_U07 | potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy |
InzP_U09 | ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. |
---|
T-W-2 | Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów. |
T-W-3 | Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt. |
T-L-1 | Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna. |
T-L-2 | Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz. |
Metody nauczania | M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. |
3,0 | Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |