Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)
Sylabus przedmiotu Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomosci z chemii, Podstawowe wiadomosci z żywienia zwierząt domowych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne | 2 |
T-L-2 | Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm. | 4 |
T-L-3 | Oznaczanie azotynów i azotanów | 4 |
T-L-4 | Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych | 4 |
T-L-5 | Garbniki w surowcach roślinnych | 3 |
T-L-6 | Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny | 3 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm. | 6 |
T-W-2 | Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki. | 4 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | uczestnictwo w konsultacjach | 2 |
A-L-3 | Studiowanie literatury | 10 |
A-L-4 | Przygotowanie sie do zaliczenia cwiczen | 4 |
36 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Przygotowanie sie do zaliczenia | 7 |
A-W-3 | Studiowanie literatury | 7 |
24 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: kolokwium cząstkowe |
S-2 | Ocena formująca: aktywność studenta |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C18.4_W01 Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych | Kn_1P_W14 | R1P_W01, R1P_W03, R1P_W04, R1P_W06, R1P_W09 | InzP_W02, InzP_W04, InzP_W05 | C-1 | T-W-1, T-L-5, T-L-1, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-4, S-3 |
Kn_1P_C18.4_W03 Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów | Kn_1P_W11 | R1P_W05, R1P_W08, R1P_W09 | InzP_W01, InzP_W02, InzP_W03, InzP_W04, InzP_W06 | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-3 | S-4, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C18.4_U01 student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach | Kn_1P_U06 | R1P_U01, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10 | InzP_U01, InzP_U02, InzP_U06, InzP_U11 | C-1 | T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-6 | M-2, M-3 | S-1, S-2, S-4 |
Kn_1P_C18.4_U02 Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych | Kn_1P_U06 | R1P_U01, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10 | InzP_U01, InzP_U02, InzP_U06, InzP_U11 | C-1 | T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-W-2, T-L-4, T-L-3, T-L-6 | M-2, M-3 | S-4, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C18.4_K01 Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji | Kn_1P_K03 | R1P_K01, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K07, R1P_K08 | InzP_K01, InzP_K02 | C-1 | T-L-1 | M-3 | S-2 |
Kn_1P_C18.4_K02 Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności | Kn_1P_K04 | R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K06, R1P_K08 | InzP_K01, InzP_K02 | C-1 | T-L-1 | M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C18.4_W01 Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych | 2,0 | |
3,0 | student w podstawowym zakresie zna materiał programu przedmiotu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_C18.4_W03 Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów | 2,0 | |
3,0 | student posiada podstawową wiedzę z zakresu substancji czynnych, w tym przeciwodżywczych w surowcach do produkcji karm | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C18.4_U01 student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach | 2,0 | |
3,0 | student potrafi w dostatecznym stopniu zinterpretować pozim poszczególnych substancji odzywczych i przeciwodżywczych w karmach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_C18.4_U02 Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych | 2,0 | |
3,0 | student radzi sobie w stopniu podstawowym, z pomocą prowadzącego z wybranymi zadaniami z zakresu przedmiotu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C18.4_K01 Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_C18.4_K02 Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności | 2,0 | |
3,0 | Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
- Hanczakowski P., Koreleski J., Wolski T., Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach, Kraków, 2001
- Sikorski Z. E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1994
Literatura dodatkowa
- Beksa, Akryloamid w żywności, Sigma, 2006