Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C10.1_U18 | Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U18 | Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
---|
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U09 | ma doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów |
R1P_U10 | ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzP_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzP_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzP_U07 | potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy |
InzP_U10 | ma doświadczenie związane z utrzymaniem obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego. |
---|
Treści programowe | T-L-2 | Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów. |
---|
T-L-5 | Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła. |
T-W-5 | Rozród bydła. |
T-W-7 | Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. |
T-W-1 | Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji. |
T-L-3 | Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła. |
T-W-2 | Rasy bydła. |
T-W-6 | Żywienie bydła mięsnego i mlecznego. |
T-W-3 | Użytkowanie mleczne. |
T-L-7 | Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe. Preliminarz i bilans pasz. |
T-W-4 | Użytkowanie mięsne. |
T-L-4 | Ocena jakości mleka surowego. |
T-L-6 | Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny. |
---|
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi docenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |