Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 10 1,20,60zaliczenie
wykładyW5 8 0,80,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomosci z chemii, Podstawowe wiadomosci z żywienia zwierząt domowych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.2
T-L-2Oznaczanie azotynów i azotanów1
T-L-3Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych1
T-L-4Garbniki w surowcach roślinnych3
T-L-5Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny1
T-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne2
10
wykłady
T-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.4
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.4
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-3Studiowanie literatury20
A-L-4Przygotowanie sie do zaliczenia cwiczen4
36
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia7
A-W-3Studiowanie literatury9
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C22.4_W01
Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
Kn_1P_W14R1P_W01, R1P_W03, R1P_W04, R1P_W06, R1P_W09InzP_W02, InzP_W04, InzP_W05C-1T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4
Kn_1P_C22.4_W02
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Kn_1P_W11R1P_W05, R1P_W08, R1P_W09InzP_W01, InzP_W02, InzP_W03, InzP_W04, InzP_W06C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-3S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C22.4_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
Kn_1P_U06R1P_U01, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10InzP_U01, InzP_U02, InzP_U06, InzP_U11C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-2, M-3S-1, S-2, S-4
Kn_1P_C22.4_U02
Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
Kn_1P_U06R1P_U01, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10InzP_U01, InzP_U02, InzP_U06, InzP_U11C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-2M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C22.4_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Kn_1P_K03R1P_K01, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K07, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-L-6M-3S-2
Kn_1P_C22.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K04R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K06, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-L-6M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C22.4_W01
Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
2,0
3,0student w podstawowym zakresie zna materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C22.4_W02
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu substancji czynnych, w tym przeciwodżywczych w surowcach do produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C22.4_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
2,0
3,0student potrafi w dostatecznym stopniu zinterpretować pozim poszczególnych substancji odzywczych i przeciwodżywczych w karmach
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C22.4_U02
Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym, z pomocą prowadzącego z wybranymi zadaniami z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C22.4_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C22.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
  2. Hanczakowski P., Koreleski J., Wolski T., Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach, Kraków, 2001
  3. Sikorski Z. E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Beksa, Akryloamid w żywności, Sigma, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.2
T-L-2Oznaczanie azotynów i azotanów1
T-L-3Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych1
T-L-4Garbniki w surowcach roślinnych3
T-L-5Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny1
T-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.4
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.4
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-3Studiowanie literatury20
A-L-4Przygotowanie sie do zaliczenia cwiczen4
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia7
A-W-3Studiowanie literatury9
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_W01Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W14Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w surowcach do produkcji karm
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwościach surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_W05ma wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz ich uwzględniania w działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-3Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-4Garbniki w surowcach roślinnych
T-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
T-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w podstawowym zakresie zna materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_W02Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W08ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania urządzeń, obiektów i systemów technicznych i technologii typowych dla obszarów rolniczych, leśnych i przetwórstwa rolno-spożywczego dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzP_W03ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_W06ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu substancji czynnych, w tym przeciwodżywczych w surowcach do produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_U01student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-1Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.
T-L-2Oznaczanie azotynów i azotanów
T-L-3Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-4Garbniki w surowcach roślinnych
T-L-5Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny
T-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w dostatecznym stopniu zinterpretować pozim poszczególnych substancji odzywczych i przeciwodżywczych w karmach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_U02Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-1Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.
T-L-2Oznaczanie azotynów i azotanów
T-L-3Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-4Garbniki w surowcach roślinnych
T-L-5Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny
T-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym, z pomocą prowadzącego z wybranymi zadaniami z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_K01Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C22.4_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-6Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0