Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Chów bydła:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów bydła
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL3 12 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt przeżuwających.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.2
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.2
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła.2
T-L-4Ocena jakości mleka surowego.2
T-L-5Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.2
T-L-6Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt2
12
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.1
T-W-2Rasy bydła.1
T-W-3Użytkowanie mleczne.2
T-W-4Użytkowanie mięsne.2
T-W-5Rozród bydła.1
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.12
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.12
A-L-3Przygotowanie się do kolokwium.12
36
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.14
A-W-2Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.4
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-3Ocena formująca: Zaliczenie końcowe na podstawie kolokwiów i aktywności na zajęciach.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Kn_1P_W06R1P_W01, R1P_W04, R1P_W05, R1P_W06InzP_W02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_U01
Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Kn_1P_U18R1P_U03, R1P_U05, R1P_U09, R1P_U10InzP_U02, InzP_U04, InzP_U05, InzP_U07, InzP_U10, InzP_U11C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.1_K01
Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
Kn_1P_K04, Kn_1P_K06R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K05, R1P_K06, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_U01
Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
2,0
3,0Student potrafi docenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.1_K01
Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Litwińczuk Z. i Szulc T. (red), Hodowla i użytkowanie bydła., PWRiL., Warszawa., 2005
  2. Kamieniecki H., Hodowla bydła. Skrypt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie., Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Szulc T. (red.), Chów i hodowla zwierząt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu., Wrocław, 2005
  2. Jasiorowski H., Światowe systemy użytkowania bydła czyli za krowim ogonem po całym świecie., Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, Poznań, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.2
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.2
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła.2
T-L-4Ocena jakości mleka surowego.2
T-L-5Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.2
T-L-6Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt2
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.1
T-W-2Rasy bydła.1
T-W-3Użytkowanie mleczne.2
T-W-4Użytkowanie mięsne.2
T-W-5Rozród bydła.1
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.12
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.12
A-L-3Przygotowanie się do kolokwium.12
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.14
A-W-2Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.4
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.1_W01Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-1Ocena wieku, masy ciała i pokroju bydła. Ocena wad budowy.
T-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła.
T-L-4Ocena jakości mleka surowego.
T-L-5Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
T-L-6Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.
T-W-2Rasy bydła.
T-W-3Użytkowanie mleczne.
T-W-4Użytkowanie mięsne.
T-W-5Rozród bydła.
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.1_U01Student potrafi ocenić pokrój bydła, dokonać oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła oraz analizować czynniki wpywające na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U18Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U09ma doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U10ma doświadczenie związane z utrzymaniem obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła.
T-L-4Ocena jakości mleka surowego.
T-L-5Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
T-L-6Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Kierunki produkcji.
T-W-2Rasy bydła.
T-W-3Użytkowanie mleczne.
T-W-4Użytkowanie mięsne.
T-W-5Rozród bydła.
T-W-6Żywienie bydła mięsnego i mlecznego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi docenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.1_K01Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K06Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów. Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem gospodarczym bydła, rasami mlecznymi i mięsnymi, użytkowaniem mlecznym i mięsnym oraz technologiami chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-3Obliczanie wskaźników użytkowości mlecznej bydła.
T-L-4Ocena jakości mleka surowego.
T-L-5Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła.
T-L-6Wypełnianie dokumentacji Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0