Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C35.3_U01 | Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U06 | Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1P_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R1P_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich |
R1P_U08 | ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów |
R1P_U10 | ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzP_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch. |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt. |
---|
T-L-2 | Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | ćwiczenia |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. |
3,0 | Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |