Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_C35.1_U01 | umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_U06 | Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1P_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1P_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1P_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R1P_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich |
R1P_U08 | ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów |
R1P_U10 | ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzP_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzP_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne |
InzP_U11 | ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów |
Treści programowe | T-W-1 | Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych |
---|
T-L-1 | Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności |
T-W-2 | Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych |
T-L-2 | Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi |
T-W-3 | System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych |
T-L-3 | Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów |
T-L-4 | Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej |
T-W-4 | Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych |
T-W-5 | Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych |
T-L-5 | Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
---|
M-2 | Opis, objaśnienia, prelekcje |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |