Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_B17_K01 | Wykazuje zrozumienie procesów biologicznych zachodzących na poziomie tkanek i narządów w oparciu o podstawowe techniki badawcze. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_K01 | Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka |
---|
Kn_1P_K03 | Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego |
Kn_1P_K06 | Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów.
Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1P_K01 | rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie |
---|
R1P_K02 | potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role |
R1P_K03 | potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania |
R1P_K04 | prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu |
R1P_K05 | ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
R1P_K06 | ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska |
R1P_K07 | ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu |
R1P_K08 | potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzP_K01 | ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje |
---|
InzP_K02 | potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z funkcją głównych narządów i układów organizmu. |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów w zakresie odrębności fizjologicznych poszczególnych układów i narządów u wybranych gatunków zwierzat. |
C-3 | Zapoznanie z podstawowymi metodami laboratoryjnymi pozwalajacymi analizować funkcję wybranych narzadów. |
Treści programowe | T-L-1 | Komórka nerwowa i jej funkcje. Ośrodkowy i obwodowy, somatyczny i wegetatywny (przywspółczulny i współczulny) układ nerwowy. Synapsy – budowa, rodzaje, czynność, rola i mediatory. Odruch, łuk odruchowy i jego elementy: receptory – rodzaje i rola, ośrodki nerwowe i ich właściwości, efektory. Odruchy bezwarunkowe i warunkowe. Mechanizm powstawania odruchów warunkowych.
1. Badanie odruchów bezwarunkowych u człowieka.
a)Odruch kolanowy.
b)Odruch podeszwowy.
c)Odruch scięgna Achillesa
d)Odruch źreniczny.
e)Odruch rogówkowy.
2. Analiza łuku odruchowego
3. Analiza odruchów warunkowych.
4. Analiza molekularnego skurczu mięśnia szkieletowego.
5. Obserwacja preparatów mięśni - poprzecznie prążkowanych, gładkich, mięśnia sercowego oraz tkanki nerwowej. |
---|
T-W-1 | Organizm a środowisko. Podstawowe mechanizmy regulacji fizjologicznych - sprzężenia zwrotne. Układ nerwowy. Molekularne podstawy pobudliwości, pobudzenie i hamowanie, fizjologia receptorów - odbiór i kodowanie informacji, procesy przetwarzania informacji w ośrodkowym układzie nerwowym, efektory (fizjologia mięśni), odruchy. |
T-W-2 | Krwiotworzenie, ogólna rola krwi w organizmie, elementy morfotyczne krwi i ich rola. Osocze krwi, hemostaza. Bramy i bariery ochronne organizmu. |
T-L-2 | Budowa i czynność zmysłu wzroku, słuchu, równowagi, smaku, węchu, dotyku.
1.Lokalizacja plamki ślepej – doświadczenie Mariotta.
2.Określanie progu słuchu u człowieka.
3.Różnicowanie dźwięków dochodzących do obu uszu człowieka.
4.Badanie zmysłu równowagi u człowieka.
5.Analiza rozmieszczenia receptorów smakowych w błonie śluzowej języka człowieka.
6.Badanie współzależności pomiędzy zmysłami smaku i węchu. |
T-W-3 | Fizjologia serca i naczyń krwionośnych, hemodynamika wybranych obszarów naczyniowych (krążenie wątrobowe, mózgowe, wieńcowe, nerkowe i .in.). Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca i ciśnienia krwi. |
T-L-3 | Objętość, skład i rola krwi. Podział, powstawanie i rola elementów morfotycznych
Budowa i rola hemoglobiny. Hemostaza. Grupy krwi. Bariery ochronne organizmu. Zjawiska odpornościowe: odporność wrodzona i nabyta, nieswoista i swoista, czynna i bierna.
1. Obserwacja pod mikroskopem rozmazów świeżej krwi kręgowców.
2. Barwienie rozmazu krwi metodą Pappenheima.
3 .Różnicowanie leukocytów.
4. Analiza oporności osmotycznej krwinek czerwonych.
5.Wpływ wybranych czynników na uszkodzenie błony komórkowej erytrocytu.
4. Badanie szybkości opadania krwinek.
5. Oznaczanie wskaźnika hematokrytowego.
6. Badanie wpływu jonów wapnia na proces krzepnięcia krwi.
7. Oznaczanie grup krwi u człowieka.
8. Oznaczanie czynnika Rh.
9. Wykonanie próby krzyżowej.
10. Obserwacja heteroaglutynacji. |
T-L-4 | Budowa serca. Podstawowe właściwości mięśnia sercowego. Automatyzm i cykl pracy serca, rola zastawek. Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca. Regulacja stanu naczyń krwionośnych i ciśnienia krwi, rozkład ciśnienia w układzie krążenia. Budowa i rola naczyń włosowatych. Powstawanie, krążenie, skład i rola chłonki.
1. Osłuchiwanie tonów serca u człowieka.
2. Obserwacja uderzenia koniuszkowego u człowieka.
3. Badanie tętna u człowieka.
4. Pomiar ciśnienia krwi u człowieka.
5. Wpływ wysiłku fizycznego na tętno i ciśnienie krwi.
6. Obserwacja mikrokrążenia. |
T-W-4 | Przystosowanie przewodu pokarmowego do trawienia i wchłaniania, motoryka przewodu pokarmowego, soki trawienne, trawienie w jamie ustnej i żołądku. |
T-L-5 | Trawienie w jamie gębowej i rola śliny, trawienie. Procesy trawienne w żołądku wielokomorowym przeżuwaczy. Specyfika trawienna u monogastrycznych zwierząt roślinożernych.Skład soku żołądkowego i regulacja jego wydzielania. Trawienie w dwunastnicy. Skład soku trzustkowego i regulacja jego wydzielania. Wchłanianie w jelitach. Skład i rola żółci. Pozatrawienne funkcje wątroby. Charakterystyka procesów trawiennych noworodka
1.Analiza jakościowa składu śliny.
2.Badanie etapów rozkładu skrobi przez amylazę ślinową.
3.Badanie aktywności amylazy ślinowej w różnych warunkach środowiska.
4.Obserwacja pierwotniaków żwacza pod mikroskopem.
5.Badanie aktywności pepsyny w różnych warunkach środowiska.
6.Wykazanie amylolitycznych właściwości soku trzustkowego.
7.Wykazanie lipolitycznych właściwości soku trzustkowego.
8. Badanie aktywności podpuszczk.
9. Wykazanie emulgującego (obniżającego napięcie powierzchniowe) działania żółci. |
T-W-5 | Trawienie w jelitach. Fizjologia wątroby i trzustki, wchłanianie jelitowe, rola składników mineralnych i witamin. |
T-L-6 | Rola nerek. Mechanizm powstawania moczu. Skład moczu pierwotnego i ostatecznego. Klirensowe metody badania czynności nerek.
1.Badanie właściwości fizycznych moczu różnych gatunków zwierząt.
2.Badanie wpływu obciążenia organizmu wodą na wielkość diurezy oraz ciężar właściwy moczu.
3.Test na zawartość glukozy i ciał ketonowych w moczu człowieka. |
T-W-6 | Fizjologia układu wydalniczego. Rola nerek, mechanizm wytwarzania moczu. Wybrane mechanizmy nerkowej regulacji homeostazy wodno-elektrolitowej. Autoregulacja, wpływ układu nerwowego na czynność nerek, regulacja hormonalna (układ RAA, wazporesyna, przedsionkowe czynniki natriuretyczne, prostaglandyny i in.). |
T-L-7 | Mechanizm wentylacji płuc. Wymiana gazów w płucach i tkankach. Transport tlenu i dwutlenku węgla. Regulacja oddychania.
1. Mechanizm wentylacji płuc – preparat Dondersa.
2. Pomiar pojemności życiowej płuc u człowieka i jej składowych przy użyciu spirometru.
3. Zapisywanie ruchów oddechowych klatki piersiowej przy użyciu torakografu. |
T-L-8 | Bilans cieplny ustroju. Źródła ciepła w organizmie, efektory oddawania ciepła. Nerwowa i behawioralna regulacja temperatury, Bilans cieplny u kręgowców. Termoregulacja noworodka. Hipotermia, hipertermia, gorączka.
1.Badanie wpływu ukrwienia skóry człowieka na jej temperaturę.
2.Badanie wpływu parowania wody i konwekcji na temperaturę powierzchni ciała u człowieka.
3.Badanie wpływu wysiłku fizycznego na temperaturę ciała człowieka (IX.5). |
T-W-7 | Fizjologia oddychania. Wentylacja płuc, mechanizm wymiany gazów w płucach i tkankach, regulacja oddychania. |
T-L-9 | Mammogeneza. Laktogeneza. Odruch wydalania mleka. Fizjologiczna rola siary i różnice gatunkowe w składzie mleka.
1.Oznaczanie laktozy w mleku różnych gatunków zwierząt.
2.Analiza łuku odruchowego wydalania mleka.
3.Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
4. Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku. |
T-W-8 | Mechanizmy kontroli i regulacji temperatury ciała. Bilans cieplny, źródła ciepła, efektory termoregulacji, rola podwzgórza. Zaburzenia regulacji temperatury ciała. |
T-L-10 | Pisemne zaliczenie tematyki ćwiczeń laboratoryjnych. |
T-W-9 | Wybrane elementy fizjologii laktacji. |
T-W-10 | Zaliczenie wykładów w formie pisemnej. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego. |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń - kolokwia cząstkowe oceniane w skali punktowej: 6 (ocena dostateczna) do 10 (ocena bardzo dobra) |
---|
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń - ocena pracy studentów w grupach wyrażna ilością punktów zdobytych za poszczególne ćwiczenia (punktacja 0 lub 1) |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń - suma punktów za kolokwia oraz ocenę aktywności: 60% punktów (ocena dostateczna) do powyżej 95% punktów (ocena bardzo dobra) |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów w formie pisemnej |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Wykazuje aktywną postawę i zna zasady etyki zawodu. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |