Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Praktyka specjalizacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka specjalizacyjna
Specjalność Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 8,0 ECTS (formy) 8,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR4 6 8,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, mikrobiologii, enzymologii, genetyki, ochrony środowiska.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
C-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Zapoznanie z zasadami BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Zapoznanie ze sprzętem i możliwościami oraz działaniem urzadzeń wchodzących w skład wyposażenia danej jednostki organizacyjnej.1
T-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej1
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.1
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.1
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.1
T-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych210
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
240

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BT-S-P1x_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
C-1, C-2, C-3T-PR-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
BT_2A_BT-S-P1x_W02
student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
C-3T-PR-3, T-PR-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BT-S-P1x_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
C-1, C-2T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-1, M-3, M-4S-1, S-2
BT_2A_BT-S-P1x_U02
student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
C-3T-PR-4, T-PR-5, T-PR-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BT-S-P1x_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BT-S-P1x_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
2,0Student nie umie dobierać i rozpoznać metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
3,0Student w niewielkim zakresie tłumaczy i dobiera metodykę do wykorzystania w określonym rodzaju aparatury diagnostycznej
3,5Student tłumaczy, rozpoznaje metodykę i potrafi ją zastosować do określonych aparatur diagnostycznych
4,0Student tłumaczy, rozpoznaje, wybiera i wskazuje metodykę do określonych rodzajów aparatury diagnostycznej
4,5Student objaśnia, zasady prawidłowego doboru metodyki do wykorzystania w diagnostyce
5,0Student rozumie i tłumaczy prawidłowy dobór odpowiedniej metodyki do konkretnej apatury diagnostycznej i trafnie tłumaczy dobór odowiednich metod
BT_2A_BT-S-P1x_W02
student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
2,0Student nie rozpoznaje procesów fizjologicznych zachodzących w żywych organizmach i nie rozumie możliwości zastosowania biotechnologii w nauce i przemyśle
3,0Student rozpoznaje niektóre procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i w niewielkim zakresie znajduje zastosowanie biotechnologii w nauce i przemyśle
3,5Student rozpoznaje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w niektórych dziedzinach nauki i przemysłu
4,0Student rozpoznaje i rozumie procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
4,5Student rozpoznaje, rozumie i tłumaczy procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
5,0Student trafnie rozpoznaje, rozumie, tłumaczy i definiuje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w licznych dziedzinach nauki i przemysłu oraz rozumie celowość podejmowanych działań

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BT-S-P1x_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
2,0Student nie weryfikuje informacji dostępnych w różnych żródłach dotyczących procesów zachodzących w żywych organizmach
3,0Student w niewielkim zakresie weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach
3,5Student weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,0Student weryfikuje i definiuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,5Student weryfikuje, definiuje tłumaczy informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
5,0Student weryfikuje, definiuje tłumaczy, podsumowuje i odtwarza informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
BT_2A_BT-S-P1x_U02
student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
2,0Student nie umie identyfikować zjawisk wpływających na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać tych zjawisk ze studiowanym kierunkiem
3,0Student w niewielkim zakresie umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
3,5Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,0Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać i interpretować te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,5Student trafnie umie identyfikować i analizować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
5,0Student trafnie umie identyfikować, analizować i inicjować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie trafnie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem oraz planować i rozwiązywać problemy z zakresu nauk biologicznych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BT-S-P1x_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
2,0Student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem
3,0Student raczej jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem ale nie przejawia aktywnej postawy kształcenia ustawicznego
3,5Student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i w niewielkim zakresie przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,0Student postrzega relacje i jest otwarty oraz świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,5Student postrzega relacje i jest otwarty, świadomy i kreatywny do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
5,0Student postrzega relacje i jest zdeterminowany do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę oraz jest zorientowany w zakresie kształcenia ustawicznego

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Zapoznanie z zasadami BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Zapoznanie ze sprzętem i możliwościami oraz działaniem urzadzeń wchodzących w skład wyposażenia danej jednostki organizacyjnej.1
T-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej1
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.1
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.1
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.1
T-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.1
6

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych210
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
240
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BT-S-P1x_W01Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
C-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie dobierać i rozpoznać metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
3,0Student w niewielkim zakresie tłumaczy i dobiera metodykę do wykorzystania w określonym rodzaju aparatury diagnostycznej
3,5Student tłumaczy, rozpoznaje metodykę i potrafi ją zastosować do określonych aparatur diagnostycznych
4,0Student tłumaczy, rozpoznaje, wybiera i wskazuje metodykę do określonych rodzajów aparatury diagnostycznej
4,5Student objaśnia, zasady prawidłowego doboru metodyki do wykorzystania w diagnostyce
5,0Student rozumie i tłumaczy prawidłowy dobór odpowiedniej metodyki do konkretnej apatury diagnostycznej i trafnie tłumaczy dobór odowiednich metod
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BT-S-P1x_W02student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Treści programoweT-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozpoznaje procesów fizjologicznych zachodzących w żywych organizmach i nie rozumie możliwości zastosowania biotechnologii w nauce i przemyśle
3,0Student rozpoznaje niektóre procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i w niewielkim zakresie znajduje zastosowanie biotechnologii w nauce i przemyśle
3,5Student rozpoznaje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w niektórych dziedzinach nauki i przemysłu
4,0Student rozpoznaje i rozumie procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
4,5Student rozpoznaje, rozumie i tłumaczy procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
5,0Student trafnie rozpoznaje, rozumie, tłumaczy i definiuje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w licznych dziedzinach nauki i przemysłu oraz rozumie celowość podejmowanych działań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BT-S-P1x_U01student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
C-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie weryfikuje informacji dostępnych w różnych żródłach dotyczących procesów zachodzących w żywych organizmach
3,0Student w niewielkim zakresie weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach
3,5Student weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,0Student weryfikuje i definiuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,5Student weryfikuje, definiuje tłumaczy informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
5,0Student weryfikuje, definiuje tłumaczy, podsumowuje i odtwarza informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BT-S-P1x_U02student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Treści programoweT-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.
T-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie identyfikować zjawisk wpływających na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać tych zjawisk ze studiowanym kierunkiem
3,0Student w niewielkim zakresie umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
3,5Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,0Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać i interpretować te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,5Student trafnie umie identyfikować i analizować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
5,0Student trafnie umie identyfikować, analizować i inicjować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie trafnie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem oraz planować i rozwiązywać problemy z zakresu nauk biologicznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BT-S-P1x_K01student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem
3,0Student raczej jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem ale nie przejawia aktywnej postawy kształcenia ustawicznego
3,5Student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i w niewielkim zakresie przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,0Student postrzega relacje i jest otwarty oraz świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,5Student postrzega relacje i jest otwarty, świadomy i kreatywny do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
5,0Student postrzega relacje i jest zdeterminowany do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę oraz jest zorientowany w zakresie kształcenia ustawicznego