Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_2A_BTZ-A-O1.1_U01 | The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_2A_U05 | Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology. |
---|
Treści programowe | T-A-4 | Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria. |
---|
T-A-5 | Identification of virulence factors produced by microorganisms. |
T-A-7 | Isolation and identification of microorganisms from environmental samples and animal material and determination of their quantity. |
T-W-5 | Vrulence factors produced by microorganisms. |
T-W-6 | Animal and human pathogens |
T-W-7 | Diagnostic methods used for identyfication of pathogenic microorganisms. |
Metody nauczania | M-2 | Discussion |
---|
M-3 | Practical work |
Sposób oceny | S-3 | Ocena formująca: Preparation of the multimedia presentation. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | The student is not able to use appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. |
3,0 | The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. |
3,5 | The student is able to use at the average level of appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. |
4,0 | Student is able to use at a good level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism. |
4,5 | Student is able to make good use of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism. |
5,0 | Student is able to use at excellent level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism |