Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_1A_BT-N-O5.2_U01 | Student umie ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_1A_U14 | Umie przedstawić metody przeciwdziałania skażeniu środowiska; zna oznaczania stężeń substancji niebezpiecznych; zna podstawy wpływu substancji toksycznych na organizmy, posługuje się wiedzą z zakresu zastosowania biotechnologii w ochronie środowiska. |
---|
BT_1A_U04 | Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i immunologii; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów; posiada umiejętność rozumienia mechanizmów warunkujących zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; rozumie funkcjonowanie układu odpornościowego; umie stosować odpowiednie techniki diagnostyczne. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zaznajomienie studentów z problematyką ekologiczną dotycząca drobnoustrojów zasiedlających różne środowiska i ekosystemy, zarówno naturalne, jak i zmienione przez człowieka. |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z ekologiczną rolą drobnoustrojów w utrzymaniu homeostazy w układach mikrobiocenotycznych w różnych systemach, a także z ich rolą w utrzymaniu zdrowotności ludzi, zwierząt i roślin. |
Treści programowe | T-A-2 | Bakterie a rośliny; flora fizjologiczna roślin a pasożytnictwo, bakterie chorobotwórcze dla roślin. Oporność roślin na zakażenie. Bakterie a zwierzęta; komensalizm i pasożytnictwo; pasożytnictwo antagonistyczne, odporność przeciwzakaźna. Antagonizmy istniejące pomiędzy pasożytami zwierząt i człowieka. Mechanizmy oporności w rozwoju filogenetycznym. Możliwości zdobywania energii przez mikroorganizmy. |
---|
T-A-1 | Ekologia komórki. Bakterie a pierwotniaki; typ stosunków – pożeranie. Wzajemne stosunki pomiędzy bakteriami; oddziaływanie bezpośrednie i pośrednie. |
T-W-2 | Mikrobiologiczny rozkład ropy naftowej a systemy mikrobiologiczne stosowane w oczyszczaniu gleby z węglowodorów. Czynniki środowiska naturalnego podlegające rozkładowi biologicznemu. Zanieczyszczenia nie ulegające rozkładowi biologicznemu. Zasiedlanie nowych zdegradowanych stanowisk. Szczepienie gleby skażonej chemicznie. |
T-W-1 | Drobnoustroje jako czynniki kształtujące środowisko. Procesy geochemiczne kształtujące środowisko i udział w nich bakterii. Udział bakterii w przemianach i cyklach obiegu pierwiastków: obieg węgla, obieg tlenu, obieg azotu, obieg siarki, obieg fosforu. Udział bakterii w powstawaniu złóż mineralnych. Niszczące działanie drobnoustrojów na minerały. |
Metody nauczania | M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach audytoryjnych. |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i audytoryjnej. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena wykonania zadań projektowych na zadany temat. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie umie ocenić roli drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
4,5 | Student potrafi dobrze ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze ocenić rolę drobnoustrojów jako czynników kształtujących środowisko |