Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S1)

Sylabus przedmiotu Przedsiębiorczość innowacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przedsiębiorczość innowacyjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Urszula Narkiewicz <Urszula.Narkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Urszula Narkiewicz <Urszula.Narkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zaliczenie przedmiotu "Zarządzanie zasobami ludzkimi i projektami".

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-11. Dlaczego własny biznes? 2. Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć 3. Od pomysłu do uruchomienia biznesu 4. Źródła finansowania 5. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia 6. System finansowo-księgowy 7. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna 8. Jak zaistnieć na rynku? 9. Franchising 10. Przedsiębiorczość międzynarodowa 11. Wykorzystanie potencjału Internetu 12. Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach 13. Uruchomienie firmy – i co dalej?15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Wysluchanie wykladów10
A-W-2Przygotowanie prezentacji z propozycją własnego biznesu20
A-W-3Prezentacje studentów30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_A09b_W02
Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
TCH_1A_W17T1A_W09, T1A_W11InzA_W04C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_1A_A09b_K02
Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
TCH_1A_K10T1A_K06, T1A_K07InzA_K02C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_1A_A09b_W02
Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat zakładania i prowadzenia małej firmy. Co najmniej 55% poprawnych odpowiedzi w teście sprawdzającym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_1A_A09b_K02
Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
2,0
3,0Przedstawienie własnej koncepcji biznesu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Cieślik, Przedsiebiorczość innowacyjna, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Dlaczego własny biznes? 2. Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć 3. Od pomysłu do uruchomienia biznesu 4. Źródła finansowania 5. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia 6. System finansowo-księgowy 7. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna 8. Jak zaistnieć na rynku? 9. Franchising 10. Przedsiębiorczość międzynarodowa 11. Wykorzystanie potencjału Internetu 12. Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach 13. Uruchomienie firmy – i co dalej?15
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Wysluchanie wykladów10
A-W-2Przygotowanie prezentacji z propozycją własnego biznesu20
A-W-3Prezentacje studentów30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_1A_A09b_W02Zna specyfikę zarządzania małą firmą w początkowej fazie rozwoju. Zna podstawowe regulacje i formy organizacyjno-prawne dotyczące zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_W17ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej i transferu technologii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy
Treści programoweT-W-11. Dlaczego własny biznes? 2. Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć 3. Od pomysłu do uruchomienia biznesu 4. Źródła finansowania 5. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia 6. System finansowo-księgowy 7. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna 8. Jak zaistnieć na rynku? 9. Franchising 10. Przedsiębiorczość międzynarodowa 11. Wykorzystanie potencjału Internetu 12. Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach 13. Uruchomienie firmy – i co dalej?
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat zakładania i prowadzenia małej firmy. Co najmniej 55% poprawnych odpowiedzi w teście sprawdzającym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_1A_A09b_K02Potrafi określić cechy osobowe, wiedzę i umiejętności niezbędne w prowadzeniu własnej firmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_1A_K10potrafi działać i myśleć w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
T1A_K07ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu, w szczególności poprzez środki masowego przekazu, informacji i opinii dotyczących osiągnięć techniki i innych aspektów działalności inżynierskiej; podejmuje starania, aby przekazać takie informacje i opinie w sposób powszechnie zrozumiały
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do uruchomienia i prowadzenia innowacyjnej firmy
Treści programoweT-W-11. Dlaczego własny biznes? 2. Cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć 3. Od pomysłu do uruchomienia biznesu 4. Źródła finansowania 5. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia 6. System finansowo-księgowy 7. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna 8. Jak zaistnieć na rynku? 9. Franchising 10. Przedsiębiorczość międzynarodowa 11. Wykorzystanie potencjału Internetu 12. Specyfika przedsięwzięć opartych na zaawansowanych technologiach 13. Uruchomienie firmy – i co dalej?
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Seminarium - prezentacja swojego pomyslu na biznes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przedstawienie własnej koncepcji biznesu
3,5
4,0
4,5
5,0