Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Chłodnictwo i Klimatyzacja (S1)
Sylabus przedmiotu Ekonomia, zarządzanie i elementy prawa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Chłodnictwo i Klimatyzacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomia, zarządzanie i elementy prawa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iouri Semenov <Iouri.Semenov@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Matematyka, podstawowa wiedza z zakresu przedsiębiorczości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych. Zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania przedsiębiorstwa w warunkach gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, rozwijanie u studentów zdolności podejmowania decyzji zarządzających z uwzględnieniem przepisów prawnych oraz wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia ekonomii. Podstawy gospodarki rynkowej. Popyt i podaż oraz czynniki je kształtujące. Przedsiębiorstwo na rynku. Metody analizy danych rynkowych i marketingowych | 3 |
T-W-2 | Podstawy ekonomii przedsiębiorstwa. Potencjał i kapitał w przedsiębiorstwie. Organizacja działalności przedsiębiorstwa. Zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości. Zasady tworzenia biznes - planu. | 4 |
T-W-3 | Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa. Wielkość i struktura produkcji oraz kosztów. Analiza zasobów pracy. | 3 |
T-W-4 | Sprawozdania finansowe jednostki i ich analiza.Analiza wskaźnikowa. Model zależności między wskaźnikami. Techniki rachunkowe mierzenia efektywności przedsiębiorstw. | 4 |
T-W-5 | Zarządzanie i praca menedżera. Ewolucja zarządzania.Otoczenie organizacji. Zasady zarządzania. Etyczny i społeczny kontekst zarządzania. Zarządzanie celami organizacji i planowanie. Podejmowanie decyzji kierowniczych. Zarządzanie kryzysowe. | 2 |
T-W-6 | Elementy struktury organizacyjnej. Zarządzanie projektowaniem organizacji. Motywowanie pracowników. Zarządzanie procesami interpersonalnymi i grupowymi. Zarządzanie komunikowaniem się w organizacjach. Istota kontrolowania. | 2 |
T-W-7 | Podstawy zarządzania inwestycjami. Opracowanie strategii projektu. Przygotowanie i ocena modeli CAPEX. Efektywność działalności inwestycyjnej. Analiza ryzyka. Zagadnienia logistyczne. Monitorowanie kosztów. Zarządzanie kosztami. Kontrola. Audyty. Nadzór w fazie budowy. Certyfikacja projektów. | 4 |
T-W-8 | Analiza efektywności inwestycji (NPV, IRR). Analiza kosztów i korzyści. | 4 |
T-W-9 | Uwarunkowania prawne działalności gospodarczej | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie i udział w zaliczeniu | 10 |
A-W-4 | praca samodzielna | 26 |
76 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład problemowy |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_B16_W01 student ma podstawowa wiedzę do zrozumienia społecznych , ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań inżynierskich w dziedzinie chłodnictwa i klimatyzacji | CK_1A_W08 | T1A_W08 | InzA_W03 | C-1 | T-W-9, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-3, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-W-5 | M-2, M-3, M-1 | S-1 |
CK_1A_B16_W02 zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie chłodnictwa i klimatyzacji | CK_1A_W16 | T1A_W11 | — | C-1 | T-W-2 | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_B16_U10 student potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dotyczących chłodnictwa i klimatyzacji dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne w skali lokalnej i regionalnej. | CK_1A_U10 | T1A_U10, T1A_U11 | InzA_U03, InzA_U04 | C-1 | T-W-8, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CK_1A_B16_K01 student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia w kierunku chłodnictwa i klimatyzacji | CK_1A_K01 | T1A_K01 | — | C-1 | T-W-5, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-9, T-W-3, T-W-8, T-W-4, T-W-6 | M-2, M-3, M-1 | S-1 |
CK_1A_B16_K02 student ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów dotyczących chłodnictwa i klimatyzacji | CK_1A_K02 | T1A_K02 | InzA_K01 | C-1 | T-W-1 | M-3, M-2, M-1 | S-1 |
CK_1A_B16_K03 student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | CK_1A_K03 | T1A_K03 | InzA_K01 | C-1 | T-W-6 | M-2, M-3, M-1 | S-1 |
CK_1A_B16_K06 student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | CK_1A_K06 | T1A_K06 | InzA_K02 | C-1 | T-W-2, T-W-9, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_B16_W01 student ma podstawowa wiedzę do zrozumienia społecznych , ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań inżynierskich w dziedzinie chłodnictwa i klimatyzacji | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzy w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawową wiedzą w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,5 | Student prezentuje pełną wiedzę i wykorzystuje ją do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
5,0 | Student prezentuje pełną wiedzę i wykorzystuje ją do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie., a także proponuje modyfikacje rozwiązań. | |
CK_1A_B16_W02 zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie chłodnictwa i klimatyzacji | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzy w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawową wiedzą w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie., a także proponuje modyfikacje rozwiązań. | |
4,5 | Student prezentuje pełną wiedzę i wykorzystuje ją do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
5,0 | Student prezentuje pełną wiedzę i wykorzystuje ją do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie., a także proponuje modyfikacje rozwiązań. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_B16_U10 student potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dotyczących chłodnictwa i klimatyzacji dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne w skali lokalnej i regionalnej. | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie |
3,0 | Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student prezentuje pełne umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełne umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
CK_1A_B16_K01 student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia w kierunku chłodnictwa i klimatyzacji | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,5 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu | |
CK_1A_B16_K02 student ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów dotyczących chłodnictwa i klimatyzacji | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student prezentuje pełne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,5 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu | |
CK_1A_B16_K03 student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,5 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu | |
CK_1A_B16_K06 student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. |
3,0 | Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,5 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
5,0 | Student prezentuje pełne kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu |
Literatura podstawowa
- Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Ekonomia t. I i II, PWE, Warszawa, 2005
- Brillman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa, 2002
- Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2000
- Lewandowski J., Bagieński S., Biznesplan, Wydawnictwo Wyższa Szkoła Handlowa w Kielcach, Kielce, 2002
- Nojszewska E., Podstawy ekonomii, WSiP, Warszawa, 2004
- red. R. Milewskiego, Podstawy ekonomii, PWN, Warszawa, 2004
- red. R. Milewski, Podstawy ekonomii. Ćwiczenia, zadania, problemy, PWN, Warszawa, 2001
- Skowronek-Mielczarek A., Leszczyński Z., Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2008
- Szeloch M., Podstawy organizacji i zarządzania, Wyd. MWSLiT, Wrocław, 2004
- Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów, Poznań, 2006
- Strużycki M (red.), Zarządzanie przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- G. Sobczyk (red.), Ekonomika i organizacja małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 2004
- red. R. Milewski PWN, Warszawa, Podstawy ekonomii. Ćwiczenia, zadania, problemy, PWN, Warszawa, 2001
- Mynarski S., Praktyczne metody analizy danych rynkowych i marketingowych, W, Wyd. ZAKAMYCZE, Kraków, 2000
- Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. – kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93)., 1964
- Ustawa z dnia 19 listopada 1999 r. – prawo działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 101, poz. 1178)., 1999
- Ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 17, poz. 209) oraz ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r., 1997
- Ustawa z dnia 22 grudnia 1995 r. o wydawaniu „Monitora Sądowego i Gospodarczego” (Dz. U. z 1996 r., Nr 6, poz.42)., 1995