Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N1)

Sylabus przedmiotu Rybackie zasoby wód:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rybactwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rybackie zasoby wód
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Hydrochemii i Biologicznych Zasobów Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 18 2,00,50egzamin
laboratoriaL6 18 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z przedmiotu "Hydrobiologia"
W-2podstawowa wiedza z przedmiotu "Ekologia i ochrona środowiska"

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem rybackich zasobów wód.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą rybackich zasobów wód.
C-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania rybackimi zasobami wód.
C-4Zdobycie umiejętności w zakresie metod oceny wielkości rybackich zasobów wód.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie.1
T-L-2Identyfikacja stad.1
T-L-3Skład eksploatowanej części stad pod względem długości i wieku.1
T-L-4Standaryzacja nakładu połowowego.1
T-L-5Dobowe wahania wydajności połowowej.1
T-L-6Ocena biomasy biologicznych zasobów mórz i oceanów.1
T-L-7Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego.1
T-L-8Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej.1
T-L-9Selektywność narzędzi połowu.2
T-L-10Kolokwium sprawdzające.1
T-L-11Sporządzanie planu połowów przy pomocy atlasu rybackiego.2
T-L-12Analiza wirtualnej populacji.1
T-L-13Zależność wielkości uzupełnienia od wielkości stada tarlaków.1
T-L-14Podstawy monitoringu biologicznych zasobów mórz i oceanów.2
T-L-15Kolokwium sprawdzające.1
18
wykłady
T-W-1Rozmieszczenie rybackich zasobów wód na kuli ziemskiej.1
T-W-2Nierybne zasoby wód - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie.3
T-W-3Ryby - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie zasobow.3
T-W-4Charakterystyka rybackich zasobów wód słodkich.1
T-W-5Charakterystyka rybackich zasobów wód przejściowych.1
T-W-6Charakterystyka rybackich zasobów mórz i oceanów.1
T-W-7Metodyka badań zasobów rybackich.1
T-W-8Zasady racjonalnej eksploatacji rybackich zasobów wód.2
T-W-9Struktura światowych połowów. Najważniejsze gatunki łowne.1
T-W-10Najważniejsze kraje rybackie świata i ich połowy.1
T-W-11Charakterystyka najważniejszych łowisk świata.1
T-W-12Zasoby rybackie Bałtyku.1
T-W-13Historia badań rybackich zasobów wód.1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2przygotowanie do kolokwiów20
A-L-3wykonywanie raportów z wykonywanych na ćwiczeniach zadań24
A-L-4samodzielne wykonywanie obliczeń z wykorzystaniem arkuszy kalkulacyjnych19
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu22
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3metoda sytuacyjna
M-4dyskusja dydaktyczna
M-5film
M-6pokaz
M-7ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie dwóch kolokwiów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie egzaminu
S-3Ocena podsumowująca: wykonanie sprawozdań z zajęć laboratoryjnych
S-4Ocena podsumowująca: W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_C10_W01
Student jest w stanie poprawnie interpretować zależności pomiędzy organizmami a środowiskiem wodnym.
RYB_1A_W05, RYB_1A_W12R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06C-1T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-12, T-W-6, T-W-4M-1, M-6S-2
RYB_1A_C10_W02
Student potrafi dobrać i obliczać modele matematyczne charakteryzujące rybackie zasoby wód.
RYB_1A_W07R1A_W01, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02C-4, C-2T-W-8, T-W-7M-2, M-1, M-6S-2
RYB_1A_C10_W03
Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość rybackich zasobów wód. Potrafi określić dynamikę zmian rybackich zasobów z uwzględnieniem przyczyn tych zmian.
RYB_1A_W19R1A_W05, R1A_W06InzA_W04C-3, C-4, C-1, C-2T-W-8, T-W-2, T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-W-13, T-W-3, T-W-11, T-W-12, T-W-9, T-W-6, T-W-7, T-W-4M-2, M-1, M-6S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_C10_U01
Student potrafi analizować wielkość rybackich zasobów na podstawie dostępnych informacji.
RYB_1A_U01, RYB_1A_U04, RYB_1A_U10R1A_U01, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-3, C-4, C-1T-L-7, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-1, T-L-5, T-L-14, T-L-3, T-L-2, T-L-4, T-L-12, T-L-11, T-L-13M-5, M-4, M-7, M-3S-1, S-3
RYB_1A_C10_U02
Student umie scharakteryzować rybackie zasoby wód posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
RYB_1A_U15, RYB_1A_U06R1A_U01, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-4M-5, M-4, M-7, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_C10_K01
Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
RYB_1A_K04, RYB_1A_K01R1A_K01, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01C-3T-L-8, T-L-9, T-L-14, T-L-11, T-W-8, T-W-12M-4S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_C10_W01
Student jest w stanie poprawnie interpretować zależności pomiędzy organizmami a środowiskiem wodnym.
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
RYB_1A_C10_W02
Student potrafi dobrać i obliczać modele matematyczne charakteryzujące rybackie zasoby wód.
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
RYB_1A_C10_W03
Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość rybackich zasobów wód. Potrafi określić dynamikę zmian rybackich zasobów z uwzględnieniem przyczyn tych zmian.
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_C10_U01
Student potrafi analizować wielkość rybackich zasobów na podstawie dostępnych informacji.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
RYB_1A_C10_U02
Student umie scharakteryzować rybackie zasoby wód posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_C10_K01
Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
2,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
5,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.

Literatura podstawowa

  1. Kompowski A., Horbowy J., Dynamika stada, Wydawnictwo Morskiego Instytutu Rybackiego, Gdynia, 1990
  2. Gulland J. A., The Fish Resources of the Ocean, FAO, 1971
  3. Rutkowicz S., Encyklopedia ryb morskich, Wydawnictwo morskie, Gdańsk, 1982
  4. Rutkowicz S., Zasoby morza i człowiek, Wydawnictwo morskie, Gdańsk, 1970

Literatura dodatkowa

  1. Caddy J.F., Griffiths R.C., Living marine resources and their sustainable development: some environmental and institutional perspectives, FAO, Rome, 1995
  2. Anonymous, Marine mammals of the world. FAO species identification guide, FAO, Rome, 1993
  3. Wilson D.E., Reeder D.M., Marine mammals of the world. FAO species identification guide, John Hopkins University Press, Baltimore, 2005
  4. Jura C., Bezkręgowce, PWN, 2002

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie.1
T-L-2Identyfikacja stad.1
T-L-3Skład eksploatowanej części stad pod względem długości i wieku.1
T-L-4Standaryzacja nakładu połowowego.1
T-L-5Dobowe wahania wydajności połowowej.1
T-L-6Ocena biomasy biologicznych zasobów mórz i oceanów.1
T-L-7Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego.1
T-L-8Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej.1
T-L-9Selektywność narzędzi połowu.2
T-L-10Kolokwium sprawdzające.1
T-L-11Sporządzanie planu połowów przy pomocy atlasu rybackiego.2
T-L-12Analiza wirtualnej populacji.1
T-L-13Zależność wielkości uzupełnienia od wielkości stada tarlaków.1
T-L-14Podstawy monitoringu biologicznych zasobów mórz i oceanów.2
T-L-15Kolokwium sprawdzające.1
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rozmieszczenie rybackich zasobów wód na kuli ziemskiej.1
T-W-2Nierybne zasoby wód - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie.3
T-W-3Ryby - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie zasobow.3
T-W-4Charakterystyka rybackich zasobów wód słodkich.1
T-W-5Charakterystyka rybackich zasobów wód przejściowych.1
T-W-6Charakterystyka rybackich zasobów mórz i oceanów.1
T-W-7Metodyka badań zasobów rybackich.1
T-W-8Zasady racjonalnej eksploatacji rybackich zasobów wód.2
T-W-9Struktura światowych połowów. Najważniejsze gatunki łowne.1
T-W-10Najważniejsze kraje rybackie świata i ich połowy.1
T-W-11Charakterystyka najważniejszych łowisk świata.1
T-W-12Zasoby rybackie Bałtyku.1
T-W-13Historia badań rybackich zasobów wód.1
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2przygotowanie do kolokwiów20
A-L-3wykonywanie raportów z wykonywanych na ćwiczeniach zadań24
A-L-4samodzielne wykonywanie obliczeń z wykorzystaniem arkuszy kalkulacyjnych19
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu22
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_W01Student jest w stanie poprawnie interpretować zależności pomiędzy organizmami a środowiskiem wodnym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_W05Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie.
RYB_1A_W12Ma wiedzę na temat budowy i funkcjonowania hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ichtiofauny.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem rybackich zasobów wód.
Treści programoweT-W-1Rozmieszczenie rybackich zasobów wód na kuli ziemskiej.
T-W-5Charakterystyka rybackich zasobów wód przejściowych.
T-W-3Ryby - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie zasobow.
T-W-12Zasoby rybackie Bałtyku.
T-W-6Charakterystyka rybackich zasobów mórz i oceanów.
T-W-4Charakterystyka rybackich zasobów wód słodkich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-6pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie egzaminu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_W02Student potrafi dobrać i obliczać modele matematyczne charakteryzujące rybackie zasoby wód.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_W07Ma podstawową wiedzę z zakresu technik informatycznych oraz zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Zdobycie umiejętności w zakresie metod oceny wielkości rybackich zasobów wód.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą rybackich zasobów wód.
Treści programoweT-W-8Zasady racjonalnej eksploatacji rybackich zasobów wód.
T-W-7Metodyka badań zasobów rybackich.
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-1wykład informacyjny
M-6pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie egzaminu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_W03Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość rybackich zasobów wód. Potrafi określić dynamikę zmian rybackich zasobów z uwzględnieniem przyczyn tych zmian.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_W19Ma elementarną wiedzę o rozmieszczeniu i wielkości biologicznych zasobów wód. Zna metody szacowania i oceny ich wielkości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania rybackimi zasobami wód.
C-4Zdobycie umiejętności w zakresie metod oceny wielkości rybackich zasobów wód.
C-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem rybackich zasobów wód.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą rybackich zasobów wód.
Treści programoweT-W-8Zasady racjonalnej eksploatacji rybackich zasobów wód.
T-W-2Nierybne zasoby wód - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie.
T-W-10Najważniejsze kraje rybackie świata i ich połowy.
T-W-1Rozmieszczenie rybackich zasobów wód na kuli ziemskiej.
T-W-5Charakterystyka rybackich zasobów wód przejściowych.
T-W-13Historia badań rybackich zasobów wód.
T-W-3Ryby - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie zasobow.
T-W-11Charakterystyka najważniejszych łowisk świata.
T-W-12Zasoby rybackie Bałtyku.
T-W-9Struktura światowych połowów. Najważniejsze gatunki łowne.
T-W-6Charakterystyka rybackich zasobów mórz i oceanów.
T-W-7Metodyka badań zasobów rybackich.
T-W-4Charakterystyka rybackich zasobów wód słodkich.
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-1wykład informacyjny
M-6pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie egzaminu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów lub uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_U01Student potrafi analizować wielkość rybackich zasobów na podstawie dostępnych informacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji . Potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
RYB_1A_U04Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
RYB_1A_U10Potrafi rozpoznać zasoby surowców pochodzenia wodnego, określić sposób ich pozyskiwania. Umie dokonać analizy czynników wpływających na efektywność ich eksploatacji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania rybackimi zasobami wód.
C-4Zdobycie umiejętności w zakresie metod oceny wielkości rybackich zasobów wód.
C-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem rybackich zasobów wód.
Treści programoweT-L-7Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego.
T-L-6Ocena biomasy biologicznych zasobów mórz i oceanów.
T-L-8Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej.
T-L-9Selektywność narzędzi połowu.
T-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie.
T-L-5Dobowe wahania wydajności połowowej.
T-L-14Podstawy monitoringu biologicznych zasobów mórz i oceanów.
T-L-3Skład eksploatowanej części stad pod względem długości i wieku.
T-L-2Identyfikacja stad.
T-L-4Standaryzacja nakładu połowowego.
T-L-12Analiza wirtualnej populacji.
T-L-11Sporządzanie planu połowów przy pomocy atlasu rybackiego.
T-L-13Zależność wielkości uzupełnienia od wielkości stada tarlaków.
Metody nauczaniaM-5film
M-4dyskusja dydaktyczna
M-7ćwiczenia przedmiotowe
M-3metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie dwóch kolokwiów
S-3Ocena podsumowująca: wykonanie sprawozdań z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_U02Student umie scharakteryzować rybackie zasoby wód posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_U15Potrafi na podstawie zgromadzonych danych dokonać oceny zasobów akwenu. Potrafi opracować plan zagospodarowania wód powierzchniowych i przygotować odpowiednią dokumentację obwodu rybackiego.
RYB_1A_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować najważniejsze składniki flory i fauny środowiska wodnego i określić ich znaczenie dla rybactwa.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem rybackich zasobów wód.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą rybackich zasobów wód.
Treści programoweT-W-1Rozmieszczenie rybackich zasobów wód na kuli ziemskiej.
T-W-5Charakterystyka rybackich zasobów wód przejściowych.
T-W-3Ryby - wielkość, rozmieszczenie i wykorzystanie zasobow.
T-W-6Charakterystyka rybackich zasobów mórz i oceanów.
T-W-4Charakterystyka rybackich zasobów wód słodkich.
Metody nauczaniaM-5film
M-4dyskusja dydaktyczna
M-7ćwiczenia przedmiotowe
M-3metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie dwóch kolokwiów
S-3Ocena podsumowująca: wykonanie sprawozdań z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_C10_K01Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rybactwa i gospodarki wodnej.
RYB_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania rybackimi zasobami wód.
Treści programoweT-L-8Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej.
T-L-9Selektywność narzędzi połowu.
T-L-14Podstawy monitoringu biologicznych zasobów mórz i oceanów.
T-L-11Sporządzanie planu połowów przy pomocy atlasu rybackiego.
T-W-8Zasady racjonalnej eksploatacji rybackich zasobów wód.
T-W-12Zasoby rybackie Bałtyku.
Metody nauczaniaM-4dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
5,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.