Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_2A_PO9-1_U01 | Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_2A_U01 | Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie |
---|
MS_2A_U02 | Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym. |
MS_2A_U03 | Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
R2A_U08 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
R2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
R2A_U10 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA2_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA2_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-3 | Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych |
---|
C-2 | Zapoznanie z metodami analizy enzymów |
Treści programowe | T-L-1 | Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1. |
---|
T-L-2 | Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 2 |
T-L-4 | Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego |
T-L-3 | Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego |
T-L-5 | Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej |
T-L-6 | Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów |
T-L-7 | Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp. |
T-L-8 | Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp. |
Metody nauczania | M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
---|
M-4 | metoda projektów |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: sprawozadanie |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Oddanie w terminie sprawozdań z części laboratoryjnej |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |