Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_1A_O11-2_W01 | Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_1A_W03 | Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska. |
---|
MS_1A_W04 | Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi. |
MS_1A_W09 | Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym. |
MS_1A_W10 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą oprzyrządowania i technik biotechnologicznych oraz ich wykorzystania w przeprowadzaniu bioprocesów. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W08 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. |
---|
Treści programowe | T-L-3 | Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów |
---|
T-L-2 | Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów |
T-W-3 | Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu |
T-W-5 | Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów |
T-W-1 | Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów |
T-W-4 | Podział biopreparatów |
T-W-2 | Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów |
T-W-7 | Techniki otrzymywania biopreparatów |
T-W-8 | Metody przechowywania biopreparatów |
T-W-6 | Biopreparaty nowej generacji |
Metody nauczania | M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca |
---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie ma wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz mozliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu |
3,0 | Student na poziomie dostatecznym potrafi sprecyzować kryteria selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz zna jedynie podstawowe możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | Student ma wiedzę z zakresu selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi zaprojektować proste doświadczenie, omówić uzyskane z wyniki i zaproponować ewentualne zmiany |