Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii, biochemii, fizjologii zwierząt, matematyki i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych9
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia3
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania3
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz1
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz4
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych6
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2teoretyczne przygotowanie do zajęć15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: aprobata

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_W01
ma podstawową wiedzę w zakresie bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
MS_1A_W14R1A_W04, R1A_W07InzA_W02, InzA_W05C-1T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-4, T-L-3, T-W-2, T-W-3M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_U01
student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
MS_1A_U09R1A_U05, R1A_U06InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O10-2_K01
potrafi pracować w zespole i wspólnie rozwiązywać postawione zadania umie ocenić skutki własnej działalności
MS_1A_K03R1A_K02, R1A_K03, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_W01
ma podstawową wiedzę w zakresie bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
2,0
3,0uzyskał podstawową wiedzę w zakresiebioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_U01
student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
2,0
3,0student potrafi wykonać wybrane podstawowe analizy chemiczne pasz i wybrane obliczenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O10-2_K01
potrafi pracować w zespole i wspólnie rozwiązywać postawione zadania umie ocenić skutki własnej działalności
2,0
3,0ocena nie jest sformułowana w postaci stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jamroz i in., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
  2. Sadowski, wykłady z przedmiotu

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświęcone paszoznawstwu i technologii wytwarzania pasz, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych9
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia3
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz1
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz4
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych6
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2teoretyczne przygotowanie do zajęć15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O10-2_W01ma podstawową wiedzę w zakresie bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W14Ma niezbędną wiedzę w zakresie podstaw technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0uzyskał podstawową wiedzę w zakresiebioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O10-2_U01student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U09Potrafi ocenić przydatność technologiczną surowców roślinnych i zwierzęcych, zaproponować metody ich przetwarzania, oraz dobrać metody analityczne niezbędne do oceny jakości wytworzonych produktów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wykonać wybrane podstawowe analizy chemiczne pasz i wybrane obliczenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O10-2_K01potrafi pracować w zespole i wspólnie rozwiązywać postawione zadania umie ocenić skutki własnej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów
Treści programoweT-L-1Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych
T-L-2Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia
T-L-3Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania
T-W-1Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz
T-W-3Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych
T-W-4Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych
T-W-2Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ocena nie jest sformułowana w postaci stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0