Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Ochrona własności intelektualnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ochrona własności intelektualnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Klimatyzacji i Transportu Chłodniczego
Nauczyciel odpowiedzialny Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie ogólnej wiedzy w zakresie instytucji prawnych i funkcjonownaia organów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
C-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Prawa autorskie (osobiste i majątkowe). Zasady przenoszenia praw autorskich.1
T-W-2Własność przemysłowa, podstawowe pojęcia: rodzaje wynalazków, zgłoszenie patentowe, ochrona wynalazków.1
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy. Organy nadzorujące i kontrolujące. Ogołne zasady BHP obowiązujące na uczelni.2
T-W-4Zaliczenie1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1udział w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A4_W01
Student powienien posiadać podstawową wiedzę w zakresie pojęć ochrony własnosci intelektualnej oraz BHP.
MS_1A_W02R1A_W02, R1A_W08InzA_W03, InzA_W04C-2, C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A4_U01
student powinien umieć powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnościa opracowania podstawowych umów i dokumetnów, wniosków.
MS_1A_U01R1A_U01, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A4_K01
student posiada komptencje samodzielnej oceny i weryfikacji poznanych treści programowych.
MS_1A_K01, MS_1A_K02R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A4_W01
Student powienien posiadać podstawową wiedzę w zakresie pojęć ochrony własnosci intelektualnej oraz BHP.
2,0nie opanował materiału w zakresie podstawowych pojęć
3,0opanował podstawowe pojęcia ale nie umie ich zastosować
3,5opanował podstawowe pojęcia ale ma trudności z ich stosowaniem
4,0opanował podstawowe pojęcia i umiejętność ich zastosowania
4,5opanował materiał i jego sprawne zastosowanie
5,0opanował materiał na poziomie bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A4_U01
student powinien umieć powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnościa opracowania podstawowych umów i dokumetnów, wniosków.
2,0nie posiada wiedzy w zakresie treści przedmiotu
3,0posiada podstawą wiedzę ale nie potrafi jej zastosować
3,5posiada podstawowę wiedzę lecz ma trudności z jej stosowaniem
4,0opanował materiał przedmiotu w stopniu dobrym
4,5opanował materiał przedmiotu i umie go stosować
5,0bardzo dobrze opanował materiał przedmiotu i umie go zastosować.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_A4_K01
student posiada komptencje samodzielnej oceny i weryfikacji poznanych treści programowych.
2,0nie posiada podstawowej wiedzy i nie potrafi jej zastosować
3,0posiada podstawową wiedzę lecz ma problemy z jej zastosowaniem
3,5posiada podstawową wiedzę i potrafi ją częściowo zastosować
4,0posiada wiedzę na odpowiednim poziomie. Umie ją zastosować
4,5posiada wiedzę adekwatną do treści programowych łącznie z jej zastosowaniem
5,0opanował w całości materiał przedmiotu i jego zastosowanie

Literatura podstawowa

  1. Janusz Barta, Ryszard Markiewicz, Prawa autorskie i prawa pokrewne, Wolters Kluwer LEX Polska, 2011
  2. Prawo własności przemysłowej, CH Beck, 2012, Seria Twoje Prawo

Literatura dodatkowa

  1. Mariusz Załucki, Prawo własności intelektualnej Repetytorium, Difin, 2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Prawa autorskie (osobiste i majątkowe). Zasady przenoszenia praw autorskich.1
T-W-2Własność przemysłowa, podstawowe pojęcia: rodzaje wynalazków, zgłoszenie patentowe, ochrona wynalazków.1
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy. Organy nadzorujące i kontrolujące. Ogołne zasady BHP obowiązujące na uczelni.2
T-W-4Zaliczenie1
5

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A4_W01Student powienien posiadać podstawową wiedzę w zakresie pojęć ochrony własnosci intelektualnej oraz BHP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zarządzania przedsiębiorstwem oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
C-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
Treści programoweT-W-1Prawa autorskie (osobiste i majątkowe). Zasady przenoszenia praw autorskich.
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy. Organy nadzorujące i kontrolujące. Ogołne zasady BHP obowiązujące na uczelni.
T-W-2Własność przemysłowa, podstawowe pojęcia: rodzaje wynalazków, zgłoszenie patentowe, ochrona wynalazków.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie opanował materiału w zakresie podstawowych pojęć
3,0opanował podstawowe pojęcia ale nie umie ich zastosować
3,5opanował podstawowe pojęcia ale ma trudności z ich stosowaniem
4,0opanował podstawowe pojęcia i umiejętność ich zastosowania
4,5opanował materiał i jego sprawne zastosowanie
5,0opanował materiał na poziomie bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A4_U01student powinien umieć powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnościa opracowania podstawowych umów i dokumetnów, wniosków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
C-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
Treści programoweT-W-1Prawa autorskie (osobiste i majątkowe). Zasady przenoszenia praw autorskich.
T-W-2Własność przemysłowa, podstawowe pojęcia: rodzaje wynalazków, zgłoszenie patentowe, ochrona wynalazków.
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy. Organy nadzorujące i kontrolujące. Ogołne zasady BHP obowiązujące na uczelni.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie posiada wiedzy w zakresie treści przedmiotu
3,0posiada podstawą wiedzę ale nie potrafi jej zastosować
3,5posiada podstawowę wiedzę lecz ma trudności z jej stosowaniem
4,0opanował materiał przedmiotu w stopniu dobrym
4,5opanował materiał przedmiotu i umie go stosować
5,0bardzo dobrze opanował materiał przedmiotu i umie go zastosować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_A4_K01student posiada komptencje samodzielnej oceny i weryfikacji poznanych treści programowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
C-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
Treści programoweT-W-1Prawa autorskie (osobiste i majątkowe). Zasady przenoszenia praw autorskich.
T-W-2Własność przemysłowa, podstawowe pojęcia: rodzaje wynalazków, zgłoszenie patentowe, ochrona wynalazków.
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy. Organy nadzorujące i kontrolujące. Ogołne zasady BHP obowiązujące na uczelni.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie posiada podstawowej wiedzy i nie potrafi jej zastosować
3,0posiada podstawową wiedzę lecz ma problemy z jej zastosowaniem
3,5posiada podstawową wiedzę i potrafi ją częściowo zastosować
4,0posiada wiedzę na odpowiednim poziomie. Umie ją zastosować
4,5posiada wiedzę adekwatną do treści programowych łącznie z jej zastosowaniem
5,0opanował w całości materiał przedmiotu i jego zastosowanie