Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S2)
specjalność: informatyka i doradztwo w technice rolniczej i leśnej

Sylabus przedmiotu Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii i systematyce roślin
W-2Znajomość podstawowych grup roślin ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozróżnianie i rozpoznawanie, na podstawie cech morfologicznych, najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych
C-2Zapoznanie z wymaganiami, pielęgnacją i zasadami doboru roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie2
T-W-2Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie2
T-W-3Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie1
T-W-4Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym3
T-W-5Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym2
T-W-6Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym4
T-W-7Podstawy sadownictwa ekologicznego1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian z tematyki wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_C19_W01
Zna właściwe metody i stanowisko uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych
TRL_2A_W01R2A_W01, R2A_W03, R2A_W05InzA2_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_C19_U01
Dobiera właściwe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego
TRL_2A_U03R2A_U01, R2A_U06InzA2_U03C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_C19_K01
Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
TRL_2A_K02R2A_K01, R2A_K07C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_C19_W01
Zna właściwe metody i stanowisko uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych
2,0
3,0Zna metody i stanowisko uprawy podstawowych gatunków roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_C19_U01
Dobiera właściwe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego
2,0
3,0Dobiera podstawowe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_C19_K01
Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chmiel H., Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Pieniążek A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2005
  3. Orłowski M., Polowa uprawa warzyw, BRASICA, Szczecin, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Czekalski M., Ogólna uprawa roślin ozdobnych, AR, Wrocław, 1999
  2. Stradecka A., Przyprawy niezbędne w kuchni, KDC, Warszawa, 2006
  3. Lewkowicz-Mosiej T., Rośliny dekoracyjne które leczą, Studio Astropsychologii, Białystok, 2004

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie2
T-W-2Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie2
T-W-3Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie1
T-W-4Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym3
T-W-5Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym2
T-W-6Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym4
T-W-7Podstawy sadownictwa ekologicznego1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_C19_W01Zna właściwe metody i stanowisko uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_W01ma wiedzę w zakresie doboru i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym, obejmującą m.in. wymagania i sposoby zastosowania wybranych gatunków roślin ozdobnych, warzyw, ziół i roślin sadowniczych, przydatną do podwyższenia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Rozróżnianie i rozpoznawanie, na podstawie cech morfologicznych, najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych
C-2Zapoznanie z wymaganiami, pielęgnacją i zasadami doboru roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
Treści programoweT-W-1Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-2Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-3Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-4Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-5Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-6Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-7Podstawy sadownictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian z tematyki wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna metody i stanowisko uprawy podstawowych gatunków roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_C19_U01Dobiera właściwe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_U03potrafi wykorzystać rośliny ogrodnicze do podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Rozróżnianie i rozpoznawanie, na podstawie cech morfologicznych, najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych
C-2Zapoznanie z wymaganiami, pielęgnacją i zasadami doboru roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
Treści programoweT-W-1Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-2Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-3Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-4Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-5Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-6Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-7Podstawy sadownictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian z tematyki wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dobiera podstawowe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_C19_K01Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_K02ma świadomość poziomu swoich umiejętności i wiedzy, rozumie potrzebę ciągłego samodoskonalenia się zawodowego, potrafi samodzielnie wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia, a także drugich osób, potrafi trafnie i precyzyjnie formułować pytania, w celu pogłębienia własnego zrozumienia danego zagadnienia lub odnalezienia brakujących elementów rozumowania, jest świadomy i przygotowany do pozyskiwania informacji z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz ich łącznia, interpretowania i analizy;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Rozróżnianie i rozpoznawanie, na podstawie cech morfologicznych, najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych
C-2Zapoznanie z wymaganiami, pielęgnacją i zasadami doboru roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
Treści programoweT-W-1Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-2Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-3Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie
T-W-4Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-5Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-6Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym
T-W-7Podstawy sadownictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian z tematyki wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym
3,5
4,0
4,5
5,0