Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)

Sylabus przedmiotu Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 12 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z warzywnictwa i zielarstwa.
W-2Zasady prowadzenia badań naukowych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.2
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.2
T-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.4
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół.4
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Konsultacje2
A-K-2Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej.2
A-K-3Przygotowanie doktorantów do zajęć.10
A-K-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.4
A-K-5uczestnictwo w zajęciach12
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład konwersatoryjny
M-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-2_W01
Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
OG_3A_W09, OG_3A_W05C-1, C-2T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-2_U01
W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
OG_3A_U06, OG_3A_U09C-1, C-2T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-2_K01
Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
OG_3A_K01C-1, C-2T-K-3, T-K-4M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-2_W01
Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
2,0
3,0Ma wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-2_U01
W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
2,0
3,0Wyszukuje najnowsze wyniki badań z zakresu uprawy warzyw i ziół oraz porównuje je z wynikami badań własnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-2_K01
Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
2,0
3,0Rozumie potrzebę aktualizacji osiągnięć nauki w zakresie uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Folia Horticulturae, Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Kraków, 2012
  2. Journal of Elementology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, 2012
  3. Vegetable Crops Research Bulletin, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2012
  4. Herba Polonica, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Poznań, 2012
  5. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, Uniwerytet Przyrodniczy, Lublin, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Acta Agrobotanica, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Warszawa, 2012
  2. Panacea - Leki Ziołowe, Labofarm, Starogard Gdański, 2012

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.2
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.2
T-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.4
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół.4
12

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Konsultacje2
A-K-2Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej.2
A-K-3Przygotowanie doktorantów do zajęć.10
A-K-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.4
A-K-5uczestnictwo w zajęciach12
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-2_W01Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_W09Wykazuje się zaawansowaną znajomością najnowszej literatury naukowej krajowej i światowej z zakresu nauk rolniczych.
OG_3A_W05Ma zintegrowaną wiedzę pozwalającą na organizację badań naukowych, uwzględniających dobór odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-2_U01W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_U06Poszukuje nowych rozwiązań zaistniałych problemów naukowych i zawodowych.
OG_3A_U09Analizuje najnowszą literaturę przedmiotu, krajową i światową oraz wykorzystuje ją do prowadzenia badań i interpretacji wyników.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół.
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wyszukuje najnowsze wyniki badań z zakresu uprawy warzyw i ziół oraz porównuje je z wynikami badań własnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-2_K01Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół.
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozumie potrzebę aktualizacji osiągnięć nauki w zakresie uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0