Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Standaryzacja i ocena jakości surowców zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Standaryzacja i ocena jakości surowców zielarskich
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,48zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 0,30,24zaliczenie
laboratoriaL6 10 0,70,28zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu, biochemii, botaniki i zielarstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi standardami i wymaganiami farmakopealnymi odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
C-3Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Procedury oceny jakości surowców zielarskich (pobieranie próbek, planowanie badań analitycznych)2
T-A-2Analiza fitochemiczna ilościowa i jakościowa wybranych metabolitów wtórnych2
T-A-3Identyfikacja surowców na podstawie reakcji z odczynnikami grupowymi1
5
laboratoria
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)2
T-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)2
T-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)2
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)4
10
wykłady
T-W-1Czynniki kształtujące jakość surowca zielarskiego (metody i warunki uprawy, zbiór, konserwacja i przechowywanie)3
T-W-2Standaryzacja surowców i przetworów zielarskich w systemie zapewnienia jakości4
T-W-3Wymagania farmakopealne odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich4
T-W-4Metody badania jakości surowców oraz produktów zielarskich uwzględnione przez Farmakopeę Polską i Farmakopeę Europejską4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2przygotowanie do sprawdzianu4
9
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach10
A-L-2opracowanie wyników z laboratorium3
A-L-3udział w konsultacjach związanych z napisaniem raportu2
A-L-4napisanie raportu z ćwiczeń laboratoryjnych6
21
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury8
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu8
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2pokaz
M-3analiza laboratoryjna
M-4doświadczenie/eksperyment
M-5rozwiązanie problemu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: oceny z doświadczeń wykonywanych w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: raport

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_W01
Student zna znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
OG_1A_W01R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02C-2, C-1T-W-1M-1S-1
OG_1A_D09-zi_W02
Student zna wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_U01
Student potrafi wykonać ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2, C-3T-A-3, T-L-1, T-A-2, T-L-2, T-W-4, T-A-1, T-L-3, T-L-4M-3, M-1, M-4, M-2, M-5S-3, S-1, S-4, S-2
OG_1A_D09-zi_U02
Student potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
OG_1A_U09R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-3, C-2T-L-3, T-L-2, T-A-1, T-L-4, T-L-1, T-A-3, T-A-2M-3, M-5, M-2, M-4S-3, S-4, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_K01
Student potrafi pracować w zespole
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-3T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4M-5, M-4, M-3S-3, S-4
OG_1A_D09-zi_K02
Student ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
OG_1A_K07R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-3, C-2, C-1T-A-3, T-L-3, T-A-1, T-W-4, T-W-1, T-L-4, T-W-3, T-L-1, T-A-2, T-W-2, T-L-2M-2, M-3, M-5, M-4, M-1S-3, S-2, S-4, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_W01
Student zna znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
2,0Student nie zna znaczenae czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
3,0Student zna w stopniu podstawowym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
3,5Student zna w stopniu zadowalającym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
4,0Student zna w stopniu dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
OG_1A_D09-zi_W02
Student zna wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
2,0Student nie zna wymagań dotyczących czystości materiału roślinnego
3,0Student zna w stopniu podstawowym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
3,5Student zna w stopniu zadowalającyn wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
4,0Student zna w stopniu dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_U01
Student potrafi wykonać ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
2,0Student nie potrafi wykonać oceny jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
3,0Student potrafi wykonać w stopniu podstawowym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
3,5Student potrafi wykonać w stopniu zadowalającym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
4,0Student potrafi wykonać w stopniu dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
4,5Student potrafi wykonać w stopniu ponad dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
5,0Student potrafi wykonać w stopniu bardzo dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
OG_1A_D09-zi_U02
Student potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
2,0Student nie potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i nie podejmuje właściwych decyzji odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
4,0Student potrafi w stopniu dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_K01
Student potrafi pracować w zespole
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym pracować w zespole
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym pracować w zespole
4,0Student potrafi w stopniu dobrym pracować w zespole
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym pracować w zespole
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym pracować w zespole
OG_1A_D09-zi_K02
Student ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
2,0Student nie ma świadomości konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki

Literatura podstawowa

  1. Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie, Dział Wydawnictw AM, Warszawa, 1997
  2. Gudej J., Owczarek A., Roślinne surowce lecznicze. Badania makroskopowo-mikroskopowe, Uniwersytet Medyczny, Łódź, 2012
  3. Klimek B., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Uniwersytet Medyczny, Łódź, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Farmakopea Polska VIII, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 2008
  2. Kohlmünzer S., Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2007
  3. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
  4. Polskie Normy ISO z zakresu oceny surowców zielarskich
  5. Deryng J., Atlas sproszkowanych surowców roślinnych, PZWL, Warszawa, 1961

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Procedury oceny jakości surowców zielarskich (pobieranie próbek, planowanie badań analitycznych)2
T-A-2Analiza fitochemiczna ilościowa i jakościowa wybranych metabolitów wtórnych2
T-A-3Identyfikacja surowców na podstawie reakcji z odczynnikami grupowymi1
5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)2
T-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)2
T-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)2
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czynniki kształtujące jakość surowca zielarskiego (metody i warunki uprawy, zbiór, konserwacja i przechowywanie)3
T-W-2Standaryzacja surowców i przetworów zielarskich w systemie zapewnienia jakości4
T-W-3Wymagania farmakopealne odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich4
T-W-4Metody badania jakości surowców oraz produktów zielarskich uwzględnione przez Farmakopeę Polską i Farmakopeę Europejską4
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2przygotowanie do sprawdzianu4
9
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach10
A-L-2opracowanie wyników z laboratorium3
A-L-3udział w konsultacjach związanych z napisaniem raportu2
A-L-4napisanie raportu z ćwiczeń laboratoryjnych6
21
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury8
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu8
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_W01Student zna znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W01student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi standardami i wymaganiami farmakopealnymi odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
Treści programoweT-W-1Czynniki kształtujące jakość surowca zielarskiego (metody i warunki uprawy, zbiór, konserwacja i przechowywanie)
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna znaczenae czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
3,0Student zna w stopniu podstawowym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
3,5Student zna w stopniu zadowalającym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
4,0Student zna w stopniu dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym znaczenie czynników wpływających na jakość surowca zielarskiego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_W02Student zna wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
Treści programoweT-W-2Standaryzacja surowców i przetworów zielarskich w systemie zapewnienia jakości
T-W-3Wymagania farmakopealne odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna wymagań dotyczących czystości materiału roślinnego
3,0Student zna w stopniu podstawowym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
3,5Student zna w stopniu zadowalającyn wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
4,0Student zna w stopniu dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym wymagania dotyczące czystości materiału roślinnego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_U01Student potrafi wykonać ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi standardami i wymaganiami farmakopealnymi odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
C-3Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
Treści programoweT-A-3Identyfikacja surowców na podstawie reakcji z odczynnikami grupowymi
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)
T-A-2Analiza fitochemiczna ilościowa i jakościowa wybranych metabolitów wtórnych
T-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)
T-W-4Metody badania jakości surowców oraz produktów zielarskich uwzględnione przez Farmakopeę Polską i Farmakopeę Europejską
T-A-1Procedury oceny jakości surowców zielarskich (pobieranie próbek, planowanie badań analitycznych)
T-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)
Metody nauczaniaM-3analiza laboratoryjna
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-4doświadczenie/eksperyment
M-2pokaz
M-5rozwiązanie problemu
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: oceny z doświadczeń wykonywanych w trakcie zajęć
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
S-4Ocena podsumowująca: raport
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykonać oceny jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
3,0Student potrafi wykonać w stopniu podstawowym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
3,5Student potrafi wykonać w stopniu zadowalającym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
4,0Student potrafi wykonać w stopniu dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
4,5Student potrafi wykonać w stopniu ponad dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
5,0Student potrafi wykonać w stopniu bardzo dobrym ocenę jakości surowca z uwzględnieniem obowiązujących norm i metod walidacyjnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_U02Student potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi standardami i wymaganiami farmakopealnymi odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
C-3Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
Treści programoweT-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)
T-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)
T-A-1Procedury oceny jakości surowców zielarskich (pobieranie próbek, planowanie badań analitycznych)
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)
T-A-3Identyfikacja surowców na podstawie reakcji z odczynnikami grupowymi
T-A-2Analiza fitochemiczna ilościowa i jakościowa wybranych metabolitów wtórnych
Metody nauczaniaM-3analiza laboratoryjna
M-5rozwiązanie problemu
M-2pokaz
M-4doświadczenie/eksperyment
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: oceny z doświadczeń wykonywanych w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: raport
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i nie podejmuje właściwych decyzji odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
4,0Student potrafi w stopniu dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym prawidłowo interpretować uzyskane wyniki i podejmuje decyzje odnośnie możliwości wykorzystania surowca zielarskiego w przemyśle fitofarmaceutycznym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_K01Student potrafi pracować w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
Treści programoweT-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)
T-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)
Metody nauczaniaM-5rozwiązanie problemu
M-4doświadczenie/eksperyment
M-3analiza laboratoryjna
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: oceny z doświadczeń wykonywanych w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: raport
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym pracować w zespole
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym pracować w zespole
4,0Student potrafi w stopniu dobrym pracować w zespole
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym pracować w zespole
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym pracować w zespole
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_K02Student ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi standardami i wymaganiami farmakopealnymi odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
Treści programoweT-A-3Identyfikacja surowców na podstawie reakcji z odczynnikami grupowymi
T-L-3Ocena mikroskopowa surowców zielarskich (identyfikacja poszczególnych organów roślinnych, ustalenie gatunku rośliny zielarskiej)
T-A-1Procedury oceny jakości surowców zielarskich (pobieranie próbek, planowanie badań analitycznych)
T-W-4Metody badania jakości surowców oraz produktów zielarskich uwzględnione przez Farmakopeę Polską i Farmakopeę Europejską
T-W-1Czynniki kształtujące jakość surowca zielarskiego (metody i warunki uprawy, zbiór, konserwacja i przechowywanie)
T-L-4Ocena fizykochemiczna surowców zielarskich (straty masy po suszeniu, zawartość wody, popiołu całkowitego, olejku eterycznego oraz określonych dla związków biologicznie czynnych)
T-W-3Wymagania farmakopealne odnośnie cech jakościowych surowców zielarskich
T-L-1Ocena organoleptyczna surowców zielarskich (wygląd, zapach, smak, konsystencja)
T-A-2Analiza fitochemiczna ilościowa i jakościowa wybranych metabolitów wtórnych
T-W-2Standaryzacja surowców i przetworów zielarskich w systemie zapewnienia jakości
T-L-2Ocena makroskopowa surowców zielarskich (zawartość domieszek i zanieczyszczeń)
Metody nauczaniaM-2pokaz
M-3analiza laboratoryjna
M-5rozwiązanie problemu
M-4doświadczenie/eksperyment
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: oceny z doświadczeń wykonywanych w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
S-4Ocena podsumowująca: raport
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki