Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Podstawy analityki laboratoryjnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy analityki laboratoryjnej
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 20 1,00,38zaliczenie
laboratoriaL5 5 0,50,24zaliczenie
wykładyW5 5 0,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu chemii, biochemii, botaniki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami działania urządzeń stosowanych w analizie instrumentalnej
C-2Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej3
T-A-2Etapy oznaczenia analitycznego3
T-A-3Spektrometria mas (MS)3
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)4
T-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji4
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)3
20
laboratoria
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich5
5
wykłady
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)2
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)1
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)2
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1udział w zajęciach20
A-A-2czytanie wskazanej literatury4
A-A-3przygotowanie do sprawdzianu6
30
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach5
A-L-2opracowanie sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3czytanie wskazanej literatury2
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach5
A-W-2czytanie wskazanej literatury4
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu6
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2pokaz
M-3analiza laboratoryjna
M-4doświadczenie/eksperyment
M-5rozwiązanie problemu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
S-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_W01
Student zna ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
OG_1A_W01R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02C-1T-A-3, T-A-6, T-L-1, T-A-5, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-W-1, T-A-4M-4, M-5, M-2, M-3, M-1S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_U01
Student potrafi wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
OG_1A_U08R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-A-6, T-W-3, T-A-2, T-A-4, T-L-1, T-A-5, T-A-1, T-A-3, T-W-2, T-W-1M-4, M-3, M-1, M-5, M-2S-3, S-2, S-1
OG_1A_D02-zi_U02
Student potrafi oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
OG_1A_U08R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2, C-1T-A-1, T-W-1, T-A-5, T-W-2, T-L-1, T-A-6, T-A-2, T-W-3, T-A-3, T-A-4M-5, M-2, M-3, M-1, M-4S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_K01
Student potrafi pracować w zespole
OG_1A_K02R1A_K03InzA_K02C-2T-L-1, T-A-6M-5, M-2, M-4, M-3S-3
OG_1A_D02-zi_K02
Student ma świadomość znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-W-2, T-A-3, T-W-1, T-A-4, T-A-6, T-L-1, T-W-3M-4, M-3, M-2, M-1, M-5S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_W01
Student zna ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
2,0Student nie zna ogólnych zasad działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
3,0Student zna w stopniu podstawowym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
3,5Student zna w stopniu zadowalającym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
4,0Student zna w stopniu dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_U01
Student potrafi wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
2,0Student nie potrafi wybrać metody i aparatury potrzebnej do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,0Student potrafi w stopniu dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
OG_1A_D02-zi_U02
Student potrafi oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
2,0Student nie potrafi oznaczyć zawartości określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,0Student potrafi w stopniu dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_K01
Student potrafi pracować w zespole
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu podstawowym
3,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu zadowalającym
4,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu bardzo dobrym
OG_1A_D02-zi_K02
Student ma świadomość znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
2,0Student nie ma świadomości znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
3,0Student ma świadomość w stopniu podstawowym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
3,5Student ma świadomość w stopniu zadowalającym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
4,0Student ma świadomość w stopniu dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
4,5Student ma świadomość w stopniu ponad dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
5,0Student ma świadomość w stopniu bardzo dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej

Literatura podstawowa

  1. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2011, 5
  2. Klimek B., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Uniwersytet Medyczny, Łódź, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2005
  2. Farmakopea Polska VIII., Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 2008
  3. Gudej J., Owczarek A., Roślinne surowce lecznicze. Badania makroskopowo-mikroskopowe, Uniwersytet Medyczny, Łódź, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej3
T-A-2Etapy oznaczenia analitycznego3
T-A-3Spektrometria mas (MS)3
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)4
T-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji4
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)3
20

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)2
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)1
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)2
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1udział w zajęciach20
A-A-2czytanie wskazanej literatury4
A-A-3przygotowanie do sprawdzianu6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach5
A-L-2opracowanie sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3czytanie wskazanej literatury2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach5
A-W-2czytanie wskazanej literatury4
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu6
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_W01Student zna ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W01student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami działania urządzeń stosowanych w analizie instrumentalnej
Treści programoweT-A-3Spektrometria mas (MS)
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich
T-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)
T-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)
Metody nauczaniaM-4doświadczenie/eksperyment
M-5rozwiązanie problemu
M-2pokaz
M-3analiza laboratoryjna
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna ogólnych zasad działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
3,0Student zna w stopniu podstawowym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
3,5Student zna w stopniu zadowalającym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
4,0Student zna w stopniu dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym ogólne zasady działania urządzeń stosowanych obecnie w analizie instrumentalnej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_U01Student potrafi wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich
Treści programoweT-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)
T-A-2Etapy oznaczenia analitycznego
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich
T-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji
T-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej
T-A-3Spektrometria mas (MS)
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)
Metody nauczaniaM-4doświadczenie/eksperyment
M-3analiza laboratoryjna
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-5rozwiązanie problemu
M-2pokaz
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wybrać metody i aparatury potrzebnej do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,0Student potrafi w stopniu dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_U02Student potrafi oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich
C-1Zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami działania urządzeń stosowanych w analizie instrumentalnej
Treści programoweT-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)
T-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)
T-A-2Etapy oznaczenia analitycznego
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)
T-A-3Spektrometria mas (MS)
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)
Metody nauczaniaM-5rozwiązanie problemu
M-2pokaz
M-3analiza laboratoryjna
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-4doświadczenie/eksperyment
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi oznaczyć zawartości określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,0Student potrafi w stopniu dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym oznaczyć zawartość określonych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_K01Student potrafi pracować w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K02student wykazuje gotowość do analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich
Treści programoweT-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)
Metody nauczaniaM-5rozwiązanie problemu
M-2pokaz
M-4doświadczenie/eksperyment
M-3analiza laboratoryjna
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu podstawowym
3,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu zadowalającym
4,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_K02Student ma świadomość znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami działania urządzeń stosowanych w analizie instrumentalnej
C-2Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich
Treści programoweT-A-5Ekstrakcja i metody ekstrakcji
T-A-2Etapy oznaczenia analitycznego
T-A-1Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej
T-W-2Chromatografia gazowa (GC)
T-A-3Spektrometria mas (MS)
T-W-1Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)
T-A-4Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich)
T-A-6Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego)
T-L-1Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich
T-W-3Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)
Metody nauczaniaM-4doświadczenie/eksperyment
M-3analiza laboratoryjna
M-2pokaz
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-5rozwiązanie problemu
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
3,0Student ma świadomość w stopniu podstawowym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
3,5Student ma świadomość w stopniu zadowalającym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
4,0Student ma świadomość w stopniu dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
4,5Student ma świadomość w stopniu ponad dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej
5,0Student ma świadomość w stopniu bardzo dobrym znaczenia precyzji i wiarygodności wykonywanych oznaczeń w praktyce laboratoryjnej