Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OZE_1A_C27_U01 | Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w
organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej,
jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek
doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system
zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe.
Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na
wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie
procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na
etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OZE_1A_U09 | w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych w gospodarce, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe w zakresie odnawialnych źródeł energii oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy; |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejetnosci posługiwania sie terminologia zwiazana z zarzadzaniem jakoscia |
---|
C-2 | Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci funkcjonowania organizacji |
C-3 | Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO9000 i wybrane normy branzowe) |
C-4 | Zapoznanie studenta z trescia norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejetnosci
posługiwania sie tymi normami oraz innymi zródłami dotyczacymi systemów zarzadzania jakoscia |
Treści programowe | T-W-1 | Podstawowe pojecia i okreslenia z zakresu zarzadzania jakoscia.
Autorzy współczesnych metod zarzadzania jakoscia.
Strategie zarzadzania jakoscia
8 zasad zarzadzania jakoscia
Zarzadzanie i doskonalenie
System powszechnego zarzadzania jakoscia ( TQM).
System zarzadzania jakoscia ISO 9000.
Inne systemy zarzadzania jakoscia w branzach zwiazanych z gospodarka zywnosciowa |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków) |
---|
M-2 | Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena jakosci referatu i jego prezentacji |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Test pisemny wielokrotnego wyboru |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi w najprostszy sposób przedstawic i omówic zasady zarzadzania jakoscia procesów oraz sposób ich wdrazania w przedsiebiorstwie w oparciu o
normy ISO 9000. Potrafi posługiwac sie cyklem Deminga w poszukiwaniu mozliwosci doskonalenia jakosci procesów |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |