Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C31_W01 | Student posiada podstawową wiedzę o technikach i narzędziach stosowanych w pielęgnacji roślin; zna czynniki wpłyajace na wzrost roślin oraz potrafi je skontrolować |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
---|
MR_1A_W10 | ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Poznanie podstaw prawnych związanych z pielęgnacją drzew i krzewów |
---|
C-2 | Poznanie zasad cięcia i formowania koron drzew i krzewów |
C-3 | Poznanie podstawowych zbiegów pielęgnacyjnych majacych wpływ na kondycję drzew i krzewów |
C-4 | Zdobycie umiejętności wykonania operatu pielęgnacji terenu zieleni |
Treści programowe | T-W-6 | Typy koron drzew i ich kształtowanie |
---|
T-W-1 | Podstawy prawne ochrony i stosowania drzew i krzewów |
T-W-3 | Sadzenie oraz przesadzanie drzew i krzewów, stabilizowanie drzew w gruncie |
T-W-2 | Normy jakościowe materiału roślinnego |
T-W-5 | Ogólne zasady cięcia drzew i krzewów |
T-W-8 | kKasyfikacja, diagnostyka i leczenie uszkodzeń pnia i systemu korzeniowego |
T-W-4 | Zabezpieczenie drzew w obrębie inwestycji |
T-W-7 | Formy stosowania drzew i krzewów w terenach zielen |
T-W-10 | Kontrola stanu drzew i krzewów |
T-A-1 | Zasady cięcia poszczególnych gatunków drzew, krzewów, pnączy i krzewinek |
T-W-9 | pozostałe zabiegi pielęgnacyjne (m.in. podlewanie, ściółkowanie, ochrona roślin w zimie…) |
T-L-1 | Wykonanie operatu pielęgnacji terenu zieleni |
Metody nauczania | M-4 | Matody aktywizujące/Przygotowanie prezentacji, operatu i dyskusja |
---|
M-2 | Metody problemowe/Wykład konwersatoryjny |
M-3 | Metody praktyczne/Obserwacja, pokaz, ćwiczenia przedmiotowe |
M-1 | Metody podające/Wykład informacyjny |
Sposób oceny | S-4 | Ocena podsumowująca: Egzamin |
---|
S-2 | Ocena formująca: Ocena wykonanego operatu pielęgnacji terenu zieleni |
S-3 | Ocena formująca: Ocena aktywności |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student posiada ograniczoną wiedzę o technikach i narzędziach stosowanych w chirurgii i pielegnacji roślin |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |